Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και της ΔΕΗ με αιτία τη διαμόρφωση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που εν πολλοίς θα επηρεάσει και τη λιανική αγορά, δηλαδή τα νοικοκυριά.

Στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ έγινε χθες η παρουσίαση των προτάσεων της επιχείρησης, ενώ η κίνηση αυτή της ΔΕΗ, που εμφανίζεται ως ο βασικός διαμορφωτής του σκηνικού στην αγορά, έχει δυσαρεστήσει τη ΡΑΕ, που είναι η καθ΄ ύλην αρμόδια εκ του νόμου να κάνει τις εισηγήσεις αυτές.

Η Ρυθμιστική Αρχή έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της και προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), ενώ η υπουργός κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμηνύει ότι θα περιμένει τις προτάσεις από όλους τους ενδιαφερομένους (ΡΑΕ, ΔΕΗ, ιδιώτες) και ότι η τελική απόφαση που θα λάβει «θα στέλνει σαφές μήνυμα στους ηλεκτροπαραγωγούς,συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ,ότι πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους και να βελτιώσουν τον βαθμό απόδοσης των μονάδων τους».

Υπενθυμίζεται ότι με τις σημερινές εκπομπές ρύπων μόνο η ΔΕΗ θα κληθεί από το 2013 να πληρώνει ετησίως πρόστιμα που θα ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ εφόσον συνεχίσει τη λειτουργία των παλαιών ρυπογόνων μονάδων.

Οι προτάσεις της ΔΕΗ και της ΕΣΗΕ προβλέπουν μεταξύ άλλων συνυπολογισμό του κόστους διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2) στο μεταβλητό κόστος των μονάδων αλλά ανισοκατανομή του κόστους αυτού κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ η εφαρμογή όλων των αποφάσεων προτείνεται να γίνει στο άμεσο μέλλον, αφού πρώτα «αναπροσαρμοστεί το λογισμικό του ΔΕΣΜΗΕ, της ΔΕΗ και όλων των συμμετεχόντων στην αγορά».

Στις προτάσεις για τη χονδρεμπορική αγορά προτείνεται άμεση αύξηση της τιμής των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) για την κάλυψη του κόστους ισχύος των ανεξάρτητων παραγωγών στο πλαίσιο του μεταβατικού μηχανισμού των κωδίκων. Με όλες αυτές τις εξελίξεις η ΡΑΕ βλέπει να ανατρέπονται οι προτάσεις της από την ίδια τη ΔΕΗ, την οποία πρέπει να εποπτεύει και να ελέγχει, διασφαλίζοντας όρους υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών. Η νέα διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας υπο τον κ. Ν. Βασιλάκο επιδιώκει άρση των στρεβλώσεων και ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού με την πρόταση για τον υπολογισμό του κόστους των μονάδων που μπαίνουν σε ημερήσια βάση στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας.

Για πρώτη φορά προβλέπεται από τη ΡΑΕ κοστολόγηση των νερών που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ ως καύσιμο για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής αλλά και του λιγνίτη από το στάδιο της εξόρυξης. Στον υπολογισμό του κόστους λιγνίτη προστίθεται με βάση τις κοινοτικές επιταγές και το κόστος των ρύπων από το διοξείδιο του άνθρακα.

«Δεν εξετάζεται η πώληση»
Δεν εξετάζεται η πώληση μετοχικού μεριδίου ή μονάδων της ΔΕΗ, είπε σε χθεσινή συνέντευξη προς το πρακτορείο Reuters η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.

Η κυρία Μπιρμπίλη υπογράμμισε ότι δεν θα επιτραπεί στη ΔΕΗ να καταθέσει προσφορά για τη ΔΕΠΑ, λόγω ανταγωνισμού. «Είναι μια πολιτική απόφαση » σημείωσε η υπουργός. Παράλληλα διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα περιμένει να διαπιστώσει πώς επηρεάζει η οικονομική κρίση τα καταναλωτικά εισοδήματα προτού επιτρέψει στη ΔΕΗ να προχωρήσει σε αυξήσεις τιμολογίων. «Η τιμολόγηση είναι μέρος της κυβερνητικής πολιτικής. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτόν τον τομέα, ιδίως εν μέσω κρίσης» τόνισε η κ. Μπιρμπίλη.

Η υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει νέες επιχορηγήσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ επανέλαβε ότι στόχος είναι η εγκατάσταση αιολικών μονάδων και φωτοβολταϊκών της τάξεως των 10.000 ΜW έως το 2020.