Η διαχείριση των υδάτινων πόρων αλλά κυρίως των αστικών απορριμμάτων και αποβλήτων (κατ΄ εξοχήν δείγμα πράσινης ανάπτυξης) βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη με τον επιχειρηματία κ. Α. Βγενόπουλο της ΜΙG.

Η ΜΙG συμμετέχει με 49% στην εταιρεία Veolia ΜΙG Ηellas, όπου το 51% κατέχει η γαλλική Veolia, ειδικευμένη στη διαχείριση υδάτινων πόρων και απορριμμάτων και από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως στον τομέα αυτόν, με περίπου 300.000 εργαζομένους ανά την υφήλιο.

Η Veolia ΜΙG Ηellas ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στα μεγάλα έργα διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων τόσο της περιοχής της πρωτεύουσας όσο και της Θεσσαλονίκης, ενώ ανάλογες επενδύσεις έχει η γαλλική εταιρεία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Για τον σκοπό αυτόν θα ιδρύσει Κέντρο Εκπαίδευσης Πράσινης Ανάπτυξης για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με έδρα την Αθήνα, όπως ενημέρωσε χθες την κυρία Μπιρμπίλη ο κ. Βγενόπουλος.

Σήμερα στην Αττική η ποσότητα των απορριμμάτων που οδηγούνται σε τελική διαχείριση ή διάθεση στη Φυλή είναι περίπου 2,3 εκατομμύρια τόνοι ετησίως.

Οι βασικές μέθοδοι επεξεργασίας των απορριμμάτων είναι η θερμική επεξεργασία τους ή ο συνδυασμός της με τη βιολογική ξήρανση, αλλά και η τεχνολογία που εστιάζει σε πρόληψη – επαναχρησιμοποίηση- κομποστοποίηση- ανακύκλωση των απορριμμάτων. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις όπου υπάρχει οργανωμένο σύστημα ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων συνδυάζεται και με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα και βιοαέριο, κάτι που πάντως για την Αθήνα δεν έχει προγραμματιστεί από κυβερνητικής πλευράς, αλλά δεν αποκλείεται να σχεδιαστεί στο άμεσο μέλλον ως συνοδευτικό του προγράμματος. Αλλη πτυχή της διαχείρισης απορριμμάτων είναι και η αποκομιδή βιομηχανικών αποβλήτων και η μετατροπή του σε πρώτες ύλες βιομηχανίας (π.χ. λακτόζη) και βιοαερίου για ηλεκτροπαραγωγή που θα μπορούσε να βοηθήσει στην περιβαλλοντική ανάπλαση περιοχών που έχουν πληγεί βαρύτατα, όπως ο Ασωπός.

Τη δεύτερη λύση της κομποστοποίησης ευνοεί μελέτη τεσσάρων περιβαλλοντικών οργανώσεων (Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, WWF και Δίκτυο Μεσόγειος SΟS) που παρουσιάστηκε προσφάτως με τίτλο «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική». Οι οργανώσεις λένε ότι η πρόταση μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα 5-7 χρόνια και να χρηματοδοτηθεί από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις με εκταμίευση της τάξεως των 100-120 εκατ. ευρώ. Αν τελικώς επιλεγεί, υπολογίζουν ότι ο συνολικός όγκος των υπολειμμάτων που θα καταλήγουν εκεί θα είναι 100.000 τόνοι ετησίως.

Η εφαρμογή της πρότασης πάντως απαιτεί προηγουμένως θεσμικά μέτρα που θα διευκολύνουν και θα επιταχύνουν την ανακύκλωση και εναλλακτική διαχείριση, όπως είναι η δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Αλλων Προϊόντων και η εφαρμογή δικαιότερων τρόπων χρέωσης των δημοτών από τους ΟΤΑ για τους ΧΥΤΑ. Επίσης, μεταξύ άλλων, πρέπει να δημιουργηθούν αστικές υποδομές για την υποστήριξη της ανακύκλωσης.

Για τη διαχείριση απορριμμάτων μέχρι στιγμής αρκετοί έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες έχουν δείξει ενδιαφέρον, όπως η Ελλάκτωρ μέσω της εταιρείας Ηλέκτωρ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η γαλλική Gaz de France Suez, εκτός από τη Veolia ΜΙG.

Στη χθεσινή συνάντηση παρέστησαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Θ. Μωραΐτης και ο γενικός γραμματέας Ενέργειας κ. Κ. Μαθιουδάκης .