Το πιο αναγνωρίσιμο τουριστικό αξιοθέατο του Μαυροβουνίου πέρασε σε ελληνικά χέρια. Το πολυφωτογραφημένο νησάκι του Αγίου Στεφάνου, που αποτελεί το landmark του νεοσύστατου κράτους (ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σερβία το 2006), ανήκει εδώ και λίγες ημέρες στην εταιρεία First Βalkan Resorts, τον επενδυτικό βραχίονα του ομίλου Β. Ρέστη στον τουρισμό, και ελέγχεται σε ποσοστό 100% από τον έλληνα εφοπλιστή.

Η First Βusiness Βalkan ξόδεψε 30 εκατ. ευρώ και απέκτησε την άδεια εκμετάλλευσης του θερέτρου. Την είχε κερδίσει σε πλειοδοτικό διαγωνισμό πριν από τρία χρόνια ένα ιαπωνικό fund, το οποίο όμως λόγω της κρίσης δεν κατάφερε να εκπληρώσει τους όρους της αρχικής σύμβασης με την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για τον αριθμό και το ύψος των επενδύσεων. Μεταβίβασε λοιπόν την άδεια, η οποία αφορά την εκμετάλλευση του νησιού για τα επόμενα 30+30 χρόνια στον όμιλο Ρέστη. Το μάνατζμεντ του θερέτρου οι Ιάπωνες το είχαν εκχωρήσει στη γνωστή τουριστική αλυσίδα Αmanresorts, με την οποία θα συνεχίσει να συνεργάζεται και η νέα ιδιοκτησία.

Συνολικά η επένδυση θα κοστίσει στον ελληνικό όμιλο πάνω από 50 εκατ. ευρώ. Στο νησί του Αγίου Στεφάνου (Sveti Stefan στην τοπική διάλεκτο) αναπαλαιώνονται 47 βίλες με συμβατική υποχρέωση να παραδοθούν ως τον Ιούνιο του 2010. Το συνολικό πρότζεκτ του Sveti Stefan δεν περιλαμβάνει όμως μόνο το γραφικό νησάκι. Σε μικρή απόσταση από το συγκρότημα βρίσκονται δύο παραλίες. Το Μίλοτσερ και η Queen Βeach. Στο Μίλοτσερ λειτουργούν σήμερα 8 σουίτες (200 τ.μ. η μικρότερη και 400 τ.μ. η μεγαλύτερη) και εστιατόρια και στην Queen Βeach χτίζεται ξενοδοχειακή μονάδα 120 κλινών, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει και καζίνο.

Η Queen Βeach πήρε το όνομά της επειδή εκεί παραθέριζε στο Μεσοπόλεμο η βασιλική οικογένεια της Γιουγκοσλαβίας. Το Sveti Stefan ήταν ένα ψαροχώρι το οποίο ο Τίτο, ο ηγέτης της πάλαι ποτέ ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, ανέδειξε σε τουριστικό θέρετρο.

Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση του Μίλο Τζουγκάνοβιτς, ο οποίος έχει σπουδάσει οικονομικά και τουριστικές επιχειρήσεις και εξελέγη για πρώτη φορά πρωθυπουργός το 1991, προσπαθεί να μετατρέψει το Μαυροβούνιο σε Μόντε Κάρλο της Αδριατικής. Τα κονδύλια που δεσμεύονται για τη διαφήμιση του τουριστικού προϊόντος είναι πολλαπλάσια σε σχέση με άλλους τομείς, όπως η Υγεία ή η Αμυνα. Το βασικό μήνυμα άλλωστε της διαφημιστικής καμπάνιας είναι «Wild Βeauty» («άγρια ομορφιά»), το οποίο παραπέμπει στο Μονακό καθώς, όπως και στο πριγκιπάτο, οι παραλίες με αμμουδιά στο Μαυροβούνιο έχουν έκταση μόλις 72 χιλιόμετρα. Συνολικά οι ακτές του Μαυροβουνίου έχουν μήκος 295 χλμ. και το τριετές πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης που ενέκρινε το 2007 η κυβέρνηση της Ποντγκόριτσα έχει κεντρικό στόχο την αξιοποίηση των ακτών αυτών.

Η φορολογία είναι χαμηλή (μόλις 9%) αλλά το κυριότερο ατού του Μαυροβουνίου είναι η υιοθέτηση του ευρώ στις συναλλαγές, ασχέτως αν δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα η νομοθεσία έχει προσαρμοστεί στο Κοινοτικό Δίκαιο και είναι φιλική προς τις ξένες επενδύσεις, αφού το πλέγμα των κανόνων είναι χαλαρό και ευέλικτο.

Η στροφή τα τελευταία χρόνια στον top class τουρισμό έχει λάβει σάρκα και οστά, καθώς στη μικρή χώρα των 700.000 κατοίκων έχουν εγκατασταθεί χιλιάδες πλούσιοι Ρώσοι, με πρώτο και καλύτερο τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, όπου δεν διατηρούν μόνο εξοχικά αλλά διαμένουν όλες τις εποχές του χρόνου. Μάλιστα σε ορισμένα σχολεία το 20% των μαθητών είναι παιδιά Ρώσων. Η δυνατότητα που υπήρχε ανέκαθεν μεταξύ των δύο χωρών για τη μη υποχρεωτική έκδοση βίζας διευκολύνει ακόμη περισσότερο την εισροή τουριστικού συναλλάγματος από τη Ρωσία.

Επίσης όλες οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες έχουν παρουσία σήμερα στο Μαυροβούνιο και χρηματοδοτούν μεγάλα πρότζεκτ, όπως η Αmanresorts, η Four Seasons και η W Ηotels.

Ο Β. Ρέστης δραστηριοποιείται εδώ και τέσσερα χρόνια στο Μαυροβούνιο. Εχει ιδρύσει την τράπεζα First Financial Βank και τη χρηματιστηριακή εταιρεία First Financial Securities, ενώ δραστηριοποιείται και στο real estate. Στο κομμάτι του τουρισμού, εκτός από το πρότζεκτ του Αγίου Στεφάνου, κτίζει στην περιοχή Ρεσέβιτσι, σε ιδιόκτητη έκταση, 50 παραθεριστικές βίλες σε συνεργασία με την Αmanresorts και στο κέντρο της πρωτεύουσας Ποντγκόριτσα θα λειτουργήσει σύντομα το πολυτελές ξενοδοχείο Μillennium.