Επίθεση στην κυβέρνηση για την πρόσθετη φορολογία στα κινητά τηλέφωνα, αλλά και για τα χρέη του Δημοσίου προς τον ΟΤΕ, έκανε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμης. Ειδικότερα, ο κ. Βουρλούμης χαρακτήρισε «άστοχο μέτρο» την πρόσθετη φορολογία στα κινητά τηλέφωνα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση το εφαρμόζει για να μαζέψει χρήματα και χτυπάει όλο τον κλάδο, όχι μόνο την Cosmote. «Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε τέλος που επιβαρύνει τον τελικό καταναλωτή» είπε ο κ. Βουρλούμης χαρακτηριστικά.

Για το δίκτυο οπτικών ινών και γενικότερα για τα ευρυζωνικά δίκτυα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι θα φέρουν το Ιnternet σε 2 εκατ. σπίτια, ο κ. Βουρλούμης είπε ότι πρόκειται για ασαφές πρότζεκτ, καθώς δεν αποσαφήνισαν τι θέλουν να κάνουν και ο ΟΤΕ δεν γνωρίζει λεπτομέρειες. «Σε κάθε περίπτωση η πολιτικοποίηση του Ιnternet είναι χοντρό λάθος» είπε χαρακτηριστικά. Πάντως πρόσθεσε ότι ο ΟΤΕ θα προχωρήσει στην ανάπτυξη δικτύου VDSL, το κόστος του οποίου ανέρχεται στο 1/5 του κόστους του δικτύου FΤΤΗ που σχεδιάζει το υπουργείο.

Ο κ. Βουρλούμης ανέφερε επίσης ότι πέρυσι ο ΟΤΕ ζημιώθηκε με περίπου 80 εκατ. ευρώ λόγω κατάρρευσης τριών εναλλακτικών παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, και τώρα εμφανίζεται αποφασισμένος να «τραβήξει την πρίζα» σε όσους δεν πληρώνουν. Ο ΟΤΕ, συνέχισε, θα αγνοήσει την ΕΕΤ που τον υποχρεώνει να συνεχίζει επί 5-6 μήνες την παροχή κυκλωμάτων σε εναλλακτικούς οι οποίοι δεν εκπληρώνουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Ακολουθώντας έτσι τις αποφάσεις-προτροπές της ΕΕΕΤ, ο ΟΤΕ, όπως είπε, πέρυσι υπέστη μεγάλη ζημιά, καθώς συνέχιζε την παροχή υπηρεσιών και κυκλωμάτων σε εταιρείες-οφειλέτες του, ενώ έβλεπε ότι οδηγούνται σε «λουκέτο» και ότι δεν πρόκειται να εισπράξει τίποτε. Οι εταιρείες δε, που έβαλαν μεγάλα «φέσια» στον Οργανισμό είναι η Lannet, η Αltec Τelecoms και η Τeledome. Ωστόσο εξέφρασε τη βε βαιότητα ότι «τα λάθη διορθώνονται», δείχνοντας εμμέσως τον δρόμο της εξόδου στον πρόεδρο της ΕΕΤΤ.

Λύση αναζητεί ο ΟΤΕ και στις εκκρεμότητές του με το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο είναι από τους χειρότερους «κακοπληρωτές» καθώς του οφείλει περί τα 60 εκατ. ευρώ. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού, πρότεινε στην Deutsche Τelekom να επιδιώξει συμψηφισμό των απαιτήσεων αυτών με το τίμημα που θα κληθεί να καταβάλει για την απόκτηση επιπλέον 5% των μετοχών του ΟΤΕ.

Θέμα μείζονος σημασίας για τη διοίκηση του ομίλου είναι το πλεονάζον και «υπερήλικο» προσωπικό το οποίο δεν είναι εξοικειωμένο με τις νέες τεχνολογίες. Ωστόσο η εξαιρετικά δυσμενής οικονομική συγκυρία και η μεγάλη ανεργία αναγκάζουν τον ΟΤΕ να επιδείξει «κοινωνική ευαισθησία», αναθεωρώντας τα σχέδιά του για εφαρμογή εκτεταμένου προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

Οσον αφορά την αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του ομίλου, ο κ. Βουρλούμης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εισαγωγής της ΟΤΕ ΑΕΕΑΠ στο ΧΑ εντός του τρέχοντος έτους. Τέλος, ερωτηθείς για τις αποδοχές του απάντησε ότι ο μισθός του είναι «παγωμένος» επί 2-3 χρόνια και δεν σκοπεύει να τον παγώσει εκ νέου.