Ηείδηση είναι αποκαλυπτική: τον προσεχή Σεπτέμβριο θα επισκεφθούν τη Σαντορίνη 300 ζευγάρια νεόνυμφων Κινέζων, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να γιορτάσουν «τον μήνα του μέλιτός» τους. Τα ζευγάρια αυτά θα έλθουν στη χώρα μας από το Πεκίνο μέσω Ντουμπάι με την αεροπορική εταιρεία Αir China, η οποία ξεκινά τις πτήσεις της την 1η Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους.

«Το άνοιγμα των πτήσεων της Αir China έρχεται την πιο κατάλληλη στιγμή» λέει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κ. Αθ.Οικονόμου εξηγώντας: «Τον προσεχή Σεπτέμβριο ξεκινούν στην Κίνα οι εκδηλώσεις για την Ελλάδα, που ως γνωστόν είναι η τιμώμενη χώρα στο φετινό πολιτιστικό έτος». Ας σημειωθεί ότι το γεγονός αυτό, που γίνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, είχε «κλείσει» όταν την ευθύνη του συγκεκριμένου τομέα είχε η σημερινή υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

Πέραν της Κίνας, μεταξύ των αγορών όπου φέτος αναμένεται μεγάλη αύξηση του τουριστικού ρεύματος είναι και οι παρακάτω:

* Η ολλανδική αγορά εμφάνιζε βελτίωση κρατήσεων 3% με βάση τα στοιχεία που είχε ο Σύνδεσμος Ολλανδών Τουριστικών Πρακτόρων ως τις 7 Ιουνίου. «Σε μια στιγμή που οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι έχουν μια κάμψη 3% και 2% στην ολλανδική αγορά, το τουριστικό ρεύμα ολλανδών τουριστών προς τη χώρα μας εμφανίζει αύξηση» λέει ο κ. Οικονόμου προσθέτοντας: «Την ίδια στιγμή η Τουρκία εμφανίζει κάμψη 5% και η Κύπρος μείωση 14%. Σύμφωνα με τις ως τώρα εκτιμήσεις μας, ο συνολικός αριθμός ολλανδών τουριστών που θα επισκεφθούν τη χώρα μας θα υπερβεί τα 700 χιλιάδες άτομα».

* Μία από τις αγορές με τις μεγαλύτερες προσδοκίες είναι αυτή των ΗΠΑ, η οποία σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα πιάσει τις επιδόσεις του έτους-ρεκόρ- του 1984- όταν τη χώρα μας είχαν επισκεφθεί 540 χιλιάδες αμερικανοί τουρίστες.

* Διπλασιασμό των αφίξεων αναμένει ο ελληνικός τουρισμός και από τη ρωσική αγορά . «Κάναμε πολύ μεγάλη διαφήμιση στη ρωσική αγορά» λέει ο κ. Οικονόμου «ενώ την ίδια στιγμή εκσυγχρονίσαμε σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών τον μηχανισμό έκδοσης της βίζας».

Η ηγεσία του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης επιμένει ωστόσο και στις παραδοσιακές αγορές. Στο πλαίσιο αυτό η κυρία Πετραλιά υλοποιεί πρόγραμμα συναντήσεων με σημαντικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και οι κκ. Αντι Κούπερ της Βρετανικής Ομοσπονδίας των τουρ οπερέιτορ και Τζόερν Γκρίρσεν, επικεφαλής εταιρικής ανάπτυξης της ΤUΙ.