Χρηματοδότηση για την δημιουργία της γραμμής 4 των Μητροπολιτικών Σιδηροδρόμων των Αθηνών και την επέκταση του Προαστιακού Σιδηρόδρομου προς το Λαύριο εξασφάλισε ο υπουργός Υποδομών, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, έπειτα από πολλούς μήνες αναζήτησης οικονομικών πόρων στα ευρωπαϊκά όργανα και με δεδομένη την ένδεια χρημάτων από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος», ο υπουργός Υποδομών εξασφάλισε 450 εκατ. ευρώ από το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ), δηλαδή το «νέο ΕΣΠΑ», καθώς και δάνειο ύψους 450 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Αυτή η «δύναμη πυρός» 900 εκατ. ευρώ αρκούν για την χρηματοδότηση του πρώτου τμήματος της Γραμμής 4, Άλσος Βεϊκου – Ευαγγελισμός, υπό την προϋπόθεση ότι η Αττικό Μετρό θα μειώσει το κόστος του έργου κατά 100 εκατ. ευρώ (σήμερα υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Υποδομών, αυτό μπορεί να γίνει με εκπτώσεις στον προϋπολογισμό κτιριακών έργων.

Το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 θα ξεκινά από το Άλσος Βεϊκου, θα περνάει υπόγεια κάτω από το Γαλάτσι, την Κυψέλη, τα Δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων, την Λεωφόρο Αλεξάνδρας, τα Εξάρχεια και θα συνδέεται με την Γραμμή 2 στο Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια θα διασχίζει το Κολωνάκι και θα καταλήγει στον Ευαγγελισμό, όπου θα συνδέεται με την γραμμή 3.

Όπως πληροφορείται «Το Βήμα», θα χρειαστεί επικαιροποίηση των υφιστάμενων μελετών της Γραμμής 4, χάριν της μείωσης του κόστους προϋπολογισμού. Επίσης, απαιτούνται αναθεωρήσεις στις οικονομικές παραδοχές του έργου, όπως η εκτιμώμενη ημερήσια μετακίνηση επιβατών, σύμφωνα με αίτημα της ΕΤΕπ. Κάπως έτσι, θα απαιτηθούν μερικοί μήνες ωρίμανσης ακόμη, με την δημοπράτηση να έρχεται στις αρχές του 2015.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χρυσοχοϊδης βρήκε στο ΣΕΣ 150 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση της επέκτασης του Προαστιακού από Κορωπί προς το Λαύριο.

Για το συγκεκριμένο έργο υπήρξε σύγκρουση χαμηλής ισχύος μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ και του ΟΣΕ, καθώς καταγράφονταν διαφορετικές απόψεις για το κόστος του έργου, με τον δεύτερο να πιέζει για μείωση του προϋπολογισμού.

Μάλιστα, λόγω της καθυστέρησης από πλευράς ΟΣΕ στην έγκριση των προτεινόμενων μελετών από την ΕΡΓΟΣΕ, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και απεντάχθηκαν από το ΕΣΠΑ περί τα 4 εκατ. ευρώ, που προορίζονταν για υπολειπόμενες μελέτες του έργου.

Η γραμμή προγραμματίζεται να είναι διπλή, μήκους 32 χλμ και θα έχει εννέα σταθμούς προαστιακού: Μαρκόπουλο, Καλύβια, Κουβαράς, Κερατέα, «Δασκαλιό 1» – ΒΙΟΠΑ Κερατέας, «Δασκαλιό 2», Θορικό, «Κυπριανός» Λαυρίου και Λιμάνι Λαυρίου.

Ωστόσο, η ΕΡΓΟΣΕ επεξεργάζεται και δεύτερη εναλλακτική χάραξη, η οποία μετά το Θορικό, θα ακολουθεί με μονή γραμμή (λόγω πολεοδομικής στενότητας) την ιστορική διαδρομή των Σιδηροδρόμων Αττικής, περνώντας μέσα από το κέντρο της πόλης και καταλήγοντας στο λιμάνι.