από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Σκληρό παζάρι για την Ελλάκτωρ

Πώς διαμορφώνονται οι μετοχικές ισορροπίες – Ο ρόλος των συμμάχων και των ξένων funds για την επόμενη μέρα
Σκληρό παζάρι για την Ελλάκτωρ
Συνεχίζεται η σύγκρουση για τον έλεγχο του κατασκευαστικού ομίλου
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Με αμείωτη ένταση σε όλα τα μέτωπα συνεχίζεται η σύγκρουση για τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου της Ελλάκτωρ. Τα αδέλφια Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης από την ημέρα που έθεσαν θέμα αλλαγής του διοικητικού συμβουλίου έχουν ενισχύσει το ποσοστό τους από 11,8% σε 20,8%, με αγορές μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου, ξοδεύοντας πάνω από 30 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά Λεωνίδα Μπόμπολα - Δημήτρη Κούτρα δεν έχει υπάρξει επίσημη μετοχική μεταβολή και εμφανίζονται να ελέγχουν περίπου το 27%, το οποίο προκύπτει από τα ποσοστά που κατέχουν οι δυο τους σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα υφιστάμενα μέλη του διοικητικού συμβουλίου (Αγγελος Γιόκαρης, Εδουάρδος Σαραντόπουλος, Μαρία Μπόμπολα κ.λπ.).

Η γενική συνέλευση που είχε οριστεί για τις 29 Ιουνίου και είχε βασικό θέμα την αλλαγή ΔΣ αναβλήθηκε για τις 25 Ιουλίου. Ηταν ένα αίτημα που υποβλήθηκε από ξένους θεσμικούς και έγινε δεκτό και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Ως τότε όλα δείχνουν ότι οι διεργασίες για την αναζήτηση συμμαχιών και αγορές μετοχών θα συνεχιστούν ώστε την ημέρα της γενικής συνέλευσης και οι δύο πλευρές να κατέβουν ενισχυμένες για να διεκδικήσουν το τιμόνι του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας με πολυσχιδείς δραστηριότητες σε ενέργεια, παραχωρήσεις, διαχείριση αποβλήτων και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας.



Συμμαχία


Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αδέλφια Καλλιτσάντση έχουν εξασφαλίσει τη συμμαχία και γνωστού εφοπλιστή που ελέγχει περίπου το 4% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, οπότε η λέξη ντέρμπι αντικατοπτρίζει ακριβώς τη σημερινή μετοχική συσχέτιση των δύο πλευρών.

Οι ξένοι θεσμικοί που ελέγχουν περίπου το 25% του μετοχικού κεφαλαίου μαζί με τους έλληνες θεσμικούς - κυρίως θυγατρικές εταιρείες τραπεζών - που διατηρούν ένα 9% θα κρίνουν τον τελικό νικητή. Είτε πουλώντας μετοχές είτε στηρίζοντας την πρόταση των δύο πλευρών στη γενική συνέλευση.

Πλέον ο ρόλος των funds θα είναι καταλυτικός για την επόμενη μέρα της Ελλάκτωρ, αφού βλέπουν τη μετοχή να αφυπνίζεται και τα δύο αντιμαχόμενα μέρη αποφασισμένα να βγάλουν από το τέλμα τον όμιλο.

Υπάρχουν όμως και φωνές που επιμένουν ότι μέχρι τη συνέλευση ιδανικό θα ήταν οι δύο πλευρές να τα βρουν και αν αυτό δεν είναι δυνατόν, να αγοράσει η μία πλευρά το ποσοστό της άλλης.

Οπως εξηγούν, αν δεν γίνει αυτό, ναι μεν θα υπάρξει ένας νικητής στη συνέλευση, αλλά θα έχει αποκτήσει μια ισχυρή αντιπολίτευση που μπορεί να μη μετέχει στο ΔΣ αλλά θα μπορεί εύκολα να βάζει «τρικλοποδιές» στο μάνατζμεντ.

Οι περισσότεροι όμως εκτιμούν ότι το γυαλί έχει σπάσει και η μάχη θα είναι μέχρις εσχάτων. Ηδη έχουν ενεργοποιηθεί ξανά τα σχήματα εκείνα που ήταν πρόθυμα να χρηματοδοτήσουν τις δύο πλευρές όταν διαπραγματεύονταν στο πρόσφατο παρελθόν για να αποκτήσουν η μία το ποσοστό της άλλης, αλλά με τη διαφορά τώρα ότι η χρηματοδότηση θα αφορά την αγορά μετοχών από τρίτους ώστε να «εξουδετερωθεί» ο αντίπαλος.

To business plan της πλευράς Μπόμπoλα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μείωση του δανεισμού του ομίλου της τάξεως των 390 εκατ. ευρώ, επαναφορά της μερισματικής απόδοσης και ενίσχυση της ρευστότητας κατά 200 εκατ. ευρώ από την αποεπένδυση μη αποδοτικών / περιφερειακών δραστηριοτήτων, νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και στρατηγική που θα εστιάζει στο τρίπτυχο: κατασκευές, παραχωρήσεις, περιβάλλον.

Το business plan της πλευράς Καλλιτσάντση περιλαμβάνει εκλογή νέου ΔΣ, αλλαγή της οργανωτικής δομής, αναμόρφωση του κλάδου της κατασκευής προκειμένου να καταστεί εκ νέου αποδοτικός, εστίαση στις παραχωρήσεις, στις ΑΠΕ και στη διαχείριση απορριμμάτων, ολοκλήρωση του επενδυτικού πλάνου του κλάδου των αιολικών, μεγιστοποίηση της αξίας των διαθέσιμων assets στον τομέα του real estate.



ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.