Επειτα από σχεδόν 9 χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης, με δραματική υποχώρηση του ΑΕΠ (μείωση μεγαλύτερη του 25% σε σχέση με το 2008), η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις, όπως η περιορισμένη ρευστότητα, η προσδοκώμενη, έστω και σταδιακή, επαναφορά του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα με πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, η ασθενική ζήτηση, αλλά και παθογένειες, όπως η γραφειοκρατία, χωροταξικές και ρυθμιστικές ακαμψίες, η αστάθεια στο φορολογικό πλαίσιο και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, παράγοντες που έχουν επηρεάσει σημαντικά τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας και κατ’ επέκταση τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Πεποίθησή μας είναι ότι η οικονομική ανάκαμψη, μέσω κυρίως των ιδιωτικών επενδύσεων, είναι αυτή που θα επαναφέρει τις επιχειρήσεις σε τροχιά κερδοφορίας, θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας, θα βελτιώσει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, που παραμένουν ένα από τα βασικότερα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Φαίνεται ότι ο αναμενόμενος αναπτυξιακός κύκλος δεν είναι μακριά και το πέρασμα σε μια νέα αναπτυξιακή εποχή θα βασιστεί κατά κύριο λόγο στο τραπεζικό σύστημα. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι απόλυτα προετοιμασμένη, μέσα στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της όπως αυτός έχει επικοινωνηθεί στο πλάνο Agenda 2020, και θα πρωταγωνιστήσει σε αυτόν τον εθνικής σημασίας ρόλο συμμετέχοντας σε κάθε μεγάλο έργο που συμβαίνει στη χώρα μας.
Ως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ιδιωτικού τομέα, με άνω του 30% μερίδιο αγοράς, με ισχυρή ρευστότητα (δάνεια/καταθέσεις στο 96%) και με σχεδόν μηδενική εξάρτηση από τον ELA, η συμβολή στη διατήρηση της ελληνικής οικονομίας σε σταθερή τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί βασικό στόχο της Τράπεζας Πειραιώς, η επίτευξη του οποίου προωθείται:
˜ Με τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διαχείριση αποβλήτων κ.ά.), τα logistics, τα εμπορικά ακίνητα και οι υποδομές, στο πλαίσιο της Αναπτυξιακής Τραπεζικής, όπου επιτυγχάνεται συντονισμένη αξιοποίηση επενδυτικών κεφαλαίων και εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, εγχώριων και ευρωπαϊκών.
-Ειδικά για τον τουρισμό, η Τράπεζα υπήρξε πρωτοποριακός χρηματοδότης του κλάδου και παραμένει βασικός πυλώνας υποστήριξής του, με συνολική έκθεση που ξεπερνά τα €2,8 δισ.
˜- Με την αντιμετώπιση κάθε εξατομικευμένης ανάγκης του εταιρικού πελάτη και κινητοποίηση όλων των πόρων και υπηρεσιών της Τράπεζας μέσω της Συναλλακτικής Τραπεζικής (Transaction Banking) που έχει ως βασικό άξονα την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.
˜- Με την περαιτέρω ενίσχυση του συγκριτικού μας πλεονεκτήματος στον τομέα της ηλεκτρονικής τραπεζικής, υιοθετώντας καινοτόμες εφαρμογές και αναβαθμίζοντας τις ψηφιακές μας λειτουργίες με βασικό στόχο τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του πελάτη.
˜- Με τη χρηματοδότηση εξαγορών και συγχωνεύσεων που α) θα βοηθήσουν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, β) θα αναδείξουν «εθνικούς πρωταθλητές» και γ) θα αποτελέσουν τη λύση εξυγίανσης σε ολόκληρους κλάδους.
˜- Μέσω της Συμβολαιακής Γεωργίας στον πρωτογενή και αγροδιατροφικό τομέα, ο οποίος εμφανίζει εξαιρετικές προοπτικές και έχει εξελιχθεί σε πρότυπο βέλτιστων πρακτικών με προφανή οφέλη.
˜ -Και τέλος, με μια ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών η οποία διαρκώς επεκτείνεται και ανανεώνεται με στόχο την ολιστική υποστήριξη των επιχειρήσεων μέσω πελατοκεντρικού μοντέλου εξυπηρέτησης και με άξονα το υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό της.
Η κυρία Φωτεινή Ιωάννου είναι γενική διευθύντρια Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ