Δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι των επιχειρήσεων και του χρήματος που εκφράζουν αναφανδόν τη συμπάθειά τους προς τους πολιτικούς και τα πολιτικά κόμματα που εμφορούνται από τις ιδέες της Αριστεράς.
Ο μεξικανός δισεκατομμυριούχος Κάρλος Σλιμ δεν αποτελεί εξαίρεση. Ούτε έναν καλό λόγο δεν έχει εκστομίσει ποτέ για τον Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ, τον αριστερό πολιτικό που προηγείται με διαφορά στην κούρσα για την προεδρία στο Μεξικό. Αντίθετα, έχει δηλώσει δημοσίως «ανήσυχος και φοβισμένος» γι’ αυτά που θα μπορούσε να κάνει ο Ομπραντόρ αν εκλεγόταν την ερχόμενη Κυριακή. Και όμως! Μια τέτοια προοπτική θα ευνοούσε σημαντικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα του μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών.

«Ενδεχόμενη εκλογή του Λόπες Ομπραντόρ, που προηγείται με διψήφια διαφορά στην πρόθέση ψήφου των Μεξικανών έναντι του δεύτερου υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές της 1ης Ιουλίου, θα αύξαινε την προσωπική περιουσία του Σλιμ, καθώς θα ενίσχυε ιδιαίτερα την America Movil, την τηλεπικοινωνιακή αυτοκρατορία του» σημειώνουν στο Reuters οι Τζούλια Λαβ και Κριστίν Μάρεϊ. Οι δύο ρεπόρτερ στηρίζουν την άποψή τους αυτή σε συνεντεύξεις που εξασφάλισαν από δεκάδες στενούς φίλους, συνεργάτες και άλλα πρόσωπα που παρακολουθούν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του μεξικανού κροίσου.

Τι φοβάται

Σημειωτέον ότι με προσωπική περιουσία 67,1 δισ. δολαρίων ο Σλιμ είναι έβδομος στην εφετινή λίστα του περιοδικού «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Είναι, άλλωστε, ο πλουσιότερος Λατινοαμερικανός.
Ο Σλιμ ασφαλώς φοβάται αυξήσεις στους συντελεστές φορολόγησης των εταιρικών κερδών και άλλα όχι τόσο φιλικά προς το επιχειρείν μέτρα που θα πάρει, εφόσον εκλεγεί, ο Λόπες Ομπραντόρ. Ο αριστερών φρονημάτων υποψήφιος πρόεδρος, ωστόσο, έχει ήδη ανακοινώσει σχεδόν την πλήρη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα σχηματίσει –είναι προεδρική δημοκρατία το πολίτευμα του Μεξικού, ο πρόεδρος δηλαδή είναι και επικεφαλής της κυβέρνησης. Και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Τηλεπικοινωνιών το έχει εμπιστευθεί στον Χαβιέρ Χιμένες. Ε, ο Χιμένες σε συνέντευξή του υποσχέθηκε να επανεξετάσει κάποιες από τις ρυθμίσεις της εκτεταμένης μεταρρύθμισης των τηλεπικοινωνιών που είχε κάνει το 2014 ο απερχόμενος πρόεδρος, ο φιλελεύθερος τεχνοκράτης Ενρίκε Πένια Νιέτο –το μεξικανικό Σύνταγμα απαγορεύει την επανεκλογή προέδρου.
Εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων αυτών ο Σλιμ έπεσε εφέτος στην έβδομη θέση της λίστας του «Forbes» από την 1η θέση που ήταν το 2013. Επιπλέον, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που ευαγγελίζεται, ο Ομπραντόρ θα καλύψει με ψηφιακό σήμα και τις πλέον απομακρυσμένες από αστικά κέντρα αγροτικές περιοχές της χώρας «και τους πιο απομονωμένους και φτωχούς αγρότες», όπως διακηρύσσει –αυτοί είναι άλλωστε οι φανατικότεροι υποστηρικτές του.
«Θα καλύψουμε με δίκτυο 5G το σύνολο της επικράτειας» εξηγεί ο εν αναμονή υπουργός Τηλεπικοινωνιών Χιμένες. Ο οποίος μάλιστα ήταν συμμαθητής του Σλιμ στο κολέγιο. Το έργο, όπως είναι φυσικό, θα εκμεταλλευθεί ο μεγιστάνας που κυριαρχεί στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών όχι μόνο στην πατρίδα του αλλά σε ολόκληρη την Κεντρική και Νότια Αμερική. Επιπλέον, ο Σλιμ θα εκμεταλλευθεί την κατάργηση της υποχρέωσης να περιορίσει το μερίδιο της America Movil στη μεξικανική τηλεπικοινωνιακή αγορά κάτω από το 50%, βάσει της μεταρρύθμισης Νιέτο –ακόμα ελέγχει περισσότερο από το 60%.
Τα οφέλη για τον μεξικανό κροίσο από ενδεχόμενη επικράτηση του αριστερού υποψηφίου δεν σταματούν εδώ. Ο σύμβουλος του Ομπραντόρ Αμπέλ Χιμπέρτ έχει δηλώσει ότι δεν αποκλείει την ιδέα να δοθεί στην America Movil και τηλεοπτική άδεια, κάτι που μέχρι τώρα η κυβέρνηση της αρνούνταν λόγω του μεγέθους και της επιρροής της εταιρείας. Ακόμα κι αν η καρδιά του Κάρλος Σλιμ δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι με την Αριστερά, το πορτοφόλι του μάλλον το απαιτεί!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ