Με παράταση στις καταληκτικές προθεσμίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να υποδεχθούν τον Ιούλιο εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι μέχρι στιγμής φαίνεται να διστάζουν να πατήσουν το κουμπί υποβολής των εντύπων της Εφορίας. Και όχι άδικα, καθώς οι φόροι και οι επιβαρύνσεις καραδοκούν. Μόνο που όποτε και αν υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πληρωμή του φόρου υποχρεωτικά πρέπει να γίνει έως τέλη Ιουλίου για την 1η δόση, έως τέλη Σεπτεμβρίου για τη 2η δόση και έως τέλη Νοεμβρίου για την 3η και τελευταία δόση.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται να δώσουν παράταση στην καταληκτική προθεσμία της 30ής Ιουνίου καθώς είναι αδύνατο να προλάβουν περίπου 3.000.000 φορολογούμενοι να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός. Μια παράταση 15 ημερών είναι το ελάχιστο που πρέπει να αποφασιστεί, ενώ οι φοροτεχνικοί εκτιμούν ότι και έως τις 27 Ιουλίου να δοθεί παράταση, η πληρωμή της 1ης δόσης δεν πρόκειται να αλλάξει, ώστε να μην επηρεαστεί η ροή των εσόδων του κράτους.

Αλλαγές

Ωστόσο, εφέτος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι βρέθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια αντιμέτωποι με το νέο καθεστώς αποδείξεων και την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος. Από τα έως τώρα στοιχεία των φοροτεχνικών προκύπτει ότι πολλοί είναι εκείνοι που κυρίως λόγω άγνοιας δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν όλες τις συναλλαγές τους με πλαστικό χρήμα για να μετρήσουν οι αποδείξεις των ταμειακών μηχανών, με αποτέλεσμα να καλούνται τώρα να πληρώσουν πέναλτι φόρου 22% στις λιγότερες αποδείξεις.
«Το Βήμα της Κυριακής» έχει καταγράψει τις σημαντικότερες αλλαγές και παγίδες των νέων φορολογικών δηλώσεων καθώς και τα σημεία εκείνα που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή για να μη βρεθούν οι πολίτες εκτεθειμένοι σε πρόσθετη φορολογία.
l Φιλοξενούμενοι: Θα πρέπει να το δηλώσει και αυτός που φιλοξενεί και αυτός που φιλοξενείται. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι φιλοξενούν πρόσωπα τα οποία δεν είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας, αλλά έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, θα πρέπει από την πλευρά τους να συμπληρώσουν τους κωδικούς 007-008 του πίνακα 2. Μαζί θα δηλώσουν τον ΑΦΜ των φιλοξενουμένων και τους μήνες φιλοξενίας. Ετσι, για πρώτη φορά αυτός που φιλοξενεί θα γράψει ΑΦΜ φιλοξενουμένου και τους μήνες φιλοξενίας.
l Συνταξιούχοι που εισέπραξαν παρανόμως παρακρατηθέντα: Θα τα δηλώσουν έως τέλη 2018 με τροποποιητική δήλωση και θα φορολογηθούν γι’ αυτά στο έτος που προέκυψαν.
l Τεκμήρια: Καμία αλλαγή-παγίδα πρόσθετου φόρου για όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών.
l Εκπτωση φόρου για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη: Καταργήθηκε και πλέον περιλαμβάνονται οι αποδείξεις στις υπόλοιπες αποδείξεις, με την προϋπόθεση φυσικά να έχουν πληρωθεί με πλαστικό χρήμα για όσους έχουν αυτή την υποχρέωση.
l Παντρεμένα ζευγάρια: Υποχρεωτικά δήλωση από κοινού και όχι χωριστά, εκτός αν είναι σε διάσταση ή έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης.
l 80.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος προκειμένου να «περαστούν» στα εκκαθαριστικά τους τα σωστά ποσά φορολογητέων εισοδημάτων για το έτος 2017 και να βεβαιωθούν νέα ποσά φόρων στα ονόματά τους.

Οι αποδείξεις

Αποδείξεις με πλαστικό χρήμα:
l Ξεχωριστοί κωδικοί: Για τον σύζυγο και τη σύζυγο.
l Ποσά αποδείξεων: Δεν είναι προσυμπληρωμένα και θα πρέπει να γράψει ο φορολογούμενος το ποσό που προκύπτει βάσει των συναλλαγών του με πλαστικό χρήμα ή ηλεκτρονική τραπεζική. Η Εφορία ενημερώνει σε ειδικό κουτί το ποσό που θεωρεί η ίδια ότι έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι δεσμευτικό, ούτε φυσικά προσυμπληρωμένο.
l Ενας από δύο συζύγους έχει λιγότερες αποδείξεις: Θα μπορεί ο ένας να συμπληρώσει του άλλου. Η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα κατά την εκκαθάριση της δήλωσης.
l Προσοχή! Δεν μπορούν να δηλωθούν αγορές με μετρητά παρά μόνο όσοι είναι άνω των 70 ετών, άνεργοι, ανάπηροι.
l Οσοι εμφανίσουν λιγότερες αποδείξεις θα έχουν πέναλτι φόρου 22% στη διαφορά των λιγότερων αποδείξεων.
Επιβάρυνση
Παράδειγμα φορο-επιβάρυνσης 22% για λιγότερες αποδείξεις:
l Μισθωτός με ετήσιο πραγματικόεισόδημα: 5.000 ευρώ.
l Ετήσιο εισόδημα από τεκμήρια (άγαμος, σπίτι που μένει, ΙΧ και πατρικό στο χωριό): 15.000 ευρώ.
l Εχει συγκεντρώσει αποδείξεις για πραγματικό εισόδημα 5.000 ευρώ x 10% = 500 ευρώ.
l Η Εφορία απαιτεί αποδείξεις επί τεκμαρτού: (10.000 € x 10%) + (5.000 x 15%) = 1.750 ευρώ.
l Φοροπέναλτι στη διαφορά λιγότερων αποδείξεων: 1.250 € x 22% = 275 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ