Με μια πανηγυρική τελετή, παρουσία πλήθους εκπροσώπων της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής της χώρας, επισφραγίσθηκε σήμερα στην Τεχνική Βάση της AEGEAN στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το μεγάλο deal με την AIRBUS. Η τεράστια επένδυση των 5 δισ. δολαρίων, ποσό στο οποίο ανάγεται η αξία της συμφωνίας βάσει του επίσημου τιμοκαταλόγου της AIRBUS, περιλαμβάνει την απόκτηση 30+12 αεροσκαφών της οικογένειας Α320neo της AIRBUS.

Για μια ιστορική εξέλιξη εναρμονισμένη με τις αξίες και το όραμα της εταιρείας, η οποία θωρακίζει την εταιρεία και αυξάνει την ανταγωνιστικότητά της, έκανε λόγο κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της AEGEAN, κ. Ευτύχης Βασιλάκης. Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο όραμα του ιδρυτή, Θεόδωρου Βασιλάκη, για τη δημιουργία ενός ελληνικού και ποιοτικού αερομεταφορέα, αποσπώντας το έντονο χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Επένδυση στους εργαζόμενους
Επαναβεβαιώνοντας την πίστη της εταιρείας στο ανθρώπινο δυναμικό της, το οποίο και χαρακτήρισε κύριο συστατικό της επιτυχίας, ο κ. Βασιλάκης ανακοίνωσε μια νέα επένδυση, στην οποία θα σταθεί αρωγός σε επίπεδο τεχνογνωσίας και ο γαλλικός κολοσσός. Πρόκειται για τη δημιουργία του τρίτου και πλέον σύγχρονου εκπαιδευτικού κέντρου της αεροπορικής, έκτασης 12.000 τ.μ., εντός του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ, η οποία θα δώσει στην AEGEAN τη δυνατότητα να ολοκληρώνει στην Ελλάδα τον κύκλο της εκπαίδευσης των πιλότων της, καθώς θα εξοπλιστεί με τους πρώτους ιδιόκτητους εξομοιωτές πτήσεων στην Ελλάδα. Στην έναρξη της λειτουργίας του, σε δύο χρόνια, θα διαθέτει δύο προσομοιωτές, ενώ θα έχει δυναμικότητα για συνολικά έξι, προκειμένου να καταστεί και διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο.
Στο νέο εκπαιδευτικό κέντρο θα γίνεται θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση πιλότων και προσωπικού καμπίνας, καθώς και μετεκπαίδευση του δυναμικού της αεροπορικής εταιρείας.
Ακόμη πιο άμεσα και με ορίζοντα διετίας, η AEGEAN ενεργοποιεί ένα πρόγραμμα 100 υποτροφιών για πιλότους, κατά το οποίο θα αναλαμβάνει μέσω χορηγίας και εγγύησης δανείου ποσοστό 90% του συνολικού κόστους σπουδών.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με την AIRBUS
H παραγγελία που επισήμως υπεγράφη σήμερα, αν και το σχετικό προσύμφωνο ήταν ήδη γνωστό από τα τέλη Μαρτίου, περιλαμβάνει την αγορά 30 αεροσκαφών Airbus A320 Neo και Airbus A321 Neo, με δικαίωμα προαίρεσης για ακόμη 12 αεροσκάφη της ίδιας οικογένειας. Σε αυτά περιλαμβάνονται τουλάχιστον 10 αεροσκάφη του μεγαλύτερου σε όρους χωρητικότητας τύπου, τα A321 Neo, ο αριθμός των οποίων μπορεί να αυξηθεί με μετατροπή του μίγματος της παραγγελίας.
Προσφέρουν 15% εξοικονόμηση καυσίμων, μειωμένες εκπομπές ρύπων και θορύβου, καθώς και μεγαλύτερη εμβέλεια πτήσεων που κυμαίνεται 600-1.500 χλμ., δηλαδή 1-2 επιπλέον ώρες πτήσης σε σχέση με σήμερα. Τα νέα αεροσκάφη πρόκειται να έλθουν σταδιακά από το 2020 μέχρι το 2025 και η εξόφληση θα είναι εξίσου σταδιακή.
Όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της AIRBUS, Dr. Tom Enders, σήμερα τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη της σειράς A320 Neo καλύπτουν το 60% των παραγγελιών αυτής της κατηγορίας. «Η ομοιογένεια που προσφέρουν, σε συνδυασμό με το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, την κάλυψη μεγαλύτερης απόστασης και την πιο ευρύχωρη καμπίνα, τα καθιστούν την καλύτερη επιλογή για τις αναπτυσσόμενες αεροπορικές εταιρείες, όπως η AEGEAN», ανέφερε
«Με τη σημερινή συμφωνία δεσμευόμαστε απέναντι στην AIRBUS, αλλά ζητούμε με τη σειρά μας έναν ακόμη πιο αποδοτικό κύκλο συνεργασίας» ανέφερε ο κ. Βασιλάκης, ο οποίος επισήμανε ότι για κάθε ένα επιπλέον αεροσκάφος, μπαίνουν ετησίως στα δημόσια ταμεία 6,5 εκατ. ευρώ και δημιουργούνται 90 νέες θέσεις εργασίας