Εννέα μόλις μήνες πριν από το Brexit και με τις προετοιμασίες για την όχι και τόσο… ηρωική έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ να μην έχουν ακόμη ξεκινήσει ουσιαστικά, η ευρωπαϊκή αεροδιαστημική κοινοπραξία Airbus προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη Βρετανία.
Η Airbus, ως γνωστόν, είναι μια κοινοπραξία στην οποία μετέχουν οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι πρόθεσή της να συμμετάσχει σε ένα «σχέδιο τρομοκράτησης» για το Brexit και τις επιπτώσεις του. Αλλά παρεμβαίνει για να επισημάνει μια πραγματικότητα: την καθυστέρηση των διαδικασιών που θα εξασφαλίσουν την όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη απόσχιση της Βρετανίας από την ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό προειδοποιεί ότι θα καταργήσει και θα αποσύρει όλες τις δραστηριότητές της στη Βρετανία αν η χώρα βγει από την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση δίχως να έχει εξασφαλίσει και υπογράψει μια μεταβατική συμφωνία.
Πρόκειται για μια σοκαριστική προειδοποίηση για τη βρετανική κοινή γνώμη. Όχι μόνο λόγω του κύρους και τους «ειδικού βάρους» που έχει ως επιχείρηση και επωνυμία η Airbus, αλλά και λόγω του ότι η κοινοπραξία απασχολεί περί τους 14.000 εργαζομένους σε 25 διαφορετικές μονάδες που λειτουργεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ανακοίνωση της Airbus μπορεί να θεωρηθεί εξάλλου ως η πρώτη επιβεβαίωση του απερχόμενου προέδρου της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών Πολ Ντρέτσλερ, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η βρετανική βιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον αφανισμό αν η Βρετανία δεν παραμείνει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει αποκλείσει την παραμονή της χώρας της στην τελωνειακή ένωση. Η Βρετανία πρόκειται να εγκαταλείψει την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019.