από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 

Στο «μικροσκόπιο» της ΑΑΔΕ οι καταθέσεις στο εξωτερικό

Σφίγγει ο κλοιός για τους φορολογούμενους
Στο «μικροσκόπιο» της ΑΑΔΕ οι καταθέσεις στο εξωτερικό
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Στο «μικροσκόπιο» του ελεγκτικού μηχανισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μπαίνουν οι καταθέσεις στο εξωτερικό, προκειμένου να συγκρίνονται με τα δεδομένα που τηρεί στο εσωτερικό η φορολογική διοίκηση, με στόχο τον περιορισμό του φαινομένου απόκρυψης εισοδημάτων και της φοροαποφυγής.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προς την ΑΑΔΕ στοιχείων χρηματοοικονομικών λογαριασμών που τηρούν φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ της Ελλάδας και ευρέως δικτύου δικαιοδοσιών (κατ’ εφαρμογή των οικείων νομοθετικών διατάξεων και των σχετικών κανονιστικών πράξεων).

Η πρώτη ανταλλαγή αυτών των πληροφοριών έγινε πέρυσι. Φέτος η εν λόγω διαδικασία ολοκληρώθηκε στα μέσα Ιουνίου, στην περίπτωση κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών (πλην των ΗΠΑ) και έως σήμερα, Τετάρτη, στην περίπτωση των ΗΠΑ.

Η ΑΑΔΕ πρόκειται να αποστείλει αυτές τις πληροφορίες στις ενδιαφερόμενες δικαιοδοσίες έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2018, ανταποκρινόμενη στις διεθνείς της υποχρεώσεις εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών, η ΑΑΔΕ λαμβάνει εντός του ίδιου διαστήματος αντίστοιχες πληροφορίες από δεκάδες δικαιοδοσίες (κράτη μέλη της ΕΕ και τρίτες χώρες) για φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας (φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες), γεγονός που αναμένεται να συμβάλλει στο εντοπισμό τυχόν αδήλωτων στην Ελλάδα εισοδημάτων και επομένως, στην ενίσχυση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και την απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης.

Να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται μεταξύ των συνεργαζόμενων χωρών είναι: Στοιχεία Λογαριασμών, υπόλοιπα λογαριασμών, τόκοι, αποδόσεις λογαριασμών θεματοφυλακής, αποδόσεις άλλων προϊόντων.


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (3)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ας πούμε ότι έχω κάποια λεφτά | 21/06/2018 09:33
  τα οποία θέλω να τα προστατέψω διότι εδώ και 10ετία τα μαντάτα είναι κακά. Πληροφορούμαι δέ, ότι οι τράπεζες θα εποπτεύονται θα συνεργάζονται και θα δίνουν πληροφορίες, ok; Τι θα έκανε λοιπόν ένας σώφρων επενδυτής; Άλλος δήλωσε φορολογική έδρα εκτός Cepa, άλλος κατάθεσε σε τράπεζα εκτός CEPA, άλλος δηλώνει κάτοικος πχ Βουλγαρίας με βουλγαρικό ΑΦΜ άλλωστε στα 3 χρόνια γίνεσαι Και πολίτης της ξένης χώρας. Άλλος τα κάνει λίρες, ασήμι, Ά ύλες. Με την προϋπόθεση ότι έχετε λεφτά
  Aix
  απάντηση30
   
   
   
  Πραγματική οικονομία αγοράς. | 20/06/2018 12:15
  Αναζητείστε μαύρες καταθέσεις, αδήλωτα κέρδη, αφορολόγητες εισπράξεις σε ιδιοκτήτες ναυτιλιακών εταιρειών, εργοστασίων, βιοτεχνιών, ξενοδοχείων, καταστημάτων τροφίμων, ηλεκτρονικών, συνεργείων αυτοκινήτων, φανοποιείων, κομμωτηρίων, φούρνων, ταβερνών, καφετεριών, κέντρων διασκέδασης και σε ιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, ψυχολόγους, λογιστές, τεχνίτες, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς κλπ.
  Ιωάννης
  απάντηση31
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων