Η Dromeus Capital, επενδυτικό κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στις αναδυόμενες αγορές, σχεδιάζει να επενδύσει 200 εκατ. ευρώ στην υποτιμημένη ελληνική αγορά εμπορικών ακινήτων μέσω της δημιουργίας ενός νέου fund, είπε την Δευτέρα στο Reuters και στον Γιώργο Γεωργιόπουλο η διοίκηση της εταιρίας.
Το νέο fund, το δεύτερο της Dromeus στην Ελλάδα, θα αναζητήσει ευκαιρίες απόκτησης ακινήτων γραφείων σε προνομιακές περιοχές του κέντρου των Αθηνών που θα προσφέρουν καλές επενδυτικές ευκαιρίες.
Το Greek Advantage, το πρώτο κεφάλαιο που δημιούργησε η Dromeus τον Οκτώβριο του 2012, είχε ετησιοποιημένη απόδοση 15,2%. «Η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης», είπε ο Αχιλλέας Ρίσβας, CEO της Dromeus.
Oι τιμές για χώρους γραφείων είναι 40% χαμηλότερες συγκριτικά με την κορυφή τους την περίοδο πριν την κρίση ενώ αρκετοί πωλητές αναγκάζονται να ξεφορτωθούν ακίνητα, κάτι που σημαίνει ευκαιρίες για τους επενδυτές, είπε.
Βάσει στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας, η παρατεταμένη πτώση στις τιμές των ακινήτων λόγω της κρίσης επιβραδύνθηκε σημαντικά στο πρώτο τρίμηνο του 2018, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι οι τιμές έχουν αρχίσει να αντιδρούν στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Στις κατοικίες η σωρευτική πτώση από το 2008, όταν η χώρα εισήλθε σε ύφεση, έχει ανέλθει στο 42%. «Οι ελληνικές τράπεζες διακρατούν πληθώρα ακινήτων και αναγκάζονται να πουλήσουν την λάθος στιγμή, για τους λάθους λόγους και σε προνομιακές τιμές για τους αγοραστές», είπε ο Ρίσβας. Σύμφωνα με την Dromeus, οι αποδόσεις στα ακίνητα γραφείων στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σε περίπου 8,5% από την έναρξη της κρίσης και είναι τώρα σημαντικά υψηλότερες από άλλες περιφερειακές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως η Σόφια και η Λισαβόνα.
Το νέο επενδυτικό κεφάλαιο έχει ως στόχο την απόκτηση 30-40 ακινήτων σε ένα εύρος τιμών από 2-10 εκατ. ευρώ. Η Dromeus βλέπει μια έλλειψη σε χώρους γραφείων, που μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά για τα ενοίκια αλλά και το κεφάλαιο, εάν η αγορά υποχωρήσει περαιτέρω.