Αγρότης, ψηφιακή τεχνολογία, γεωπόνος. Το τρίπτυχο αυτό στο άμεσο μέλλον θα καθορίζει την ποιότητα, την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα και θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους και στην αύξηση των κερδών του παραγωγού. Η διαπίστωση αυτή μπορεί να μοιάζει με προεκλογική υπόσχεση, ωστόσο είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων δράσεων που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας στο πλαίσιο της ευφυούς γεωργίας.
Ηδη περίπου 3.000.000 στρέμματα και 20 καλλιέργειες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα που όσοι το έχουν εφαρμόσει υποστηρίζουν ότι αλλάζει δραστικά τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Το όλο σύστημα στηρίζεται σε ειδικούς σταθμούς που συνδέονται με αισθητήρες, οι οποίοι τοποθετούνται στα κτήματα και καταγράφουν τις ανάγκες των φυτών και των δέντρων για άρδευση, λίπανση, φυτοπροστασία. Τα δεδομένα αυτά μεταφέρονται σε έναν κεντρικό εγκέφαλο, τα επεξεργάζονται ειδικοί επιστήμονες γεωπόνοι, οι οποίοι με τη σειρά τους ενημερώνουν τους γεωπόνους των παραγωγών ώστε να ακολουθήσουν οι ενδεδειγμένες παρεμβάσεις.

Πέτυχαν το απόλυτο

Πρωτοπόροι της ψηφιακής γεωργίας είναι και 51 παραγωγοί επιτραπέζιου σταφυλιού που αποτελούν σήμερα στον συνεταιρισμό «Πήγασος» στο Κιάτο, ο οποίος έχει πετύχει το απόλυτο: μείωση κόστους, ποιότητα και εξαγωγή του προϊόντος σε ποσοστό 95% στη Βρετανία.
Ο 47χρονος Μάρκος Λέγγας, με μεταπτυχιακές σπουδές στην τεχνολογία τροφίμων, στη διοίκηση ποιότητας και εμπειρία σε μεγάλες εταιρείες τροφίμων του εξωτερικού, είναι αυτός που έχει καταφέρει να μετατρέψει τον συνεταιρισμό σε έναν σύγχρονο οργανισμό που έρχεται από το μέλλον.

«Οι σύγχρονες ανάγκες και οι αυξημένες απαιτήσεις των καταναλωτών δεν αντιμετωπίζονται παρά μόνο με πρωτοπόρες δράσεις. Αυτό κάνουμε εμείς εδώ στο Κιάτο από το 2010 και συνεχίζουμε σε συνεργασία με εταιρείες αλλά και πανεπιστήμια που έχουν επενδύσει στην ψηφιακή γεωργία. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουμε διαπιστώσει ότι το κόστος βαίνει συνεχώς μειούμενο. Σήμερα κυμαίνεται στο 20%, ενώ υπάρχει αύξηση του κέρδους (ανάλογα βέβαια και με τις καιρικές συνθήκες), το οποίο μπορεί επίσης να φτάσει σε ανάλογο ποσοστό. Ενα επίσης σημαντικό στοιχείο είναι ότι δεν χάνεται παραγωγή. Δηλαδή το σύνολο του παραγόμενου προϊόντος διατίθεται χωρίς απώλειες λόγω του καθολικού ελέγχου που γίνεται» λέει ο κ. Λέγγας.
Ο ίδιος συνεταιρισμός έχει οργανώσει και μια άλλη ομάδα που δραστηριοποιείται στην παραγωγή λεμονιών, με τη φιλοδοξία να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για δυναμική αντιμετώπιση των εισαγωγών.

Ο μόνος τρόπος

Η ευφυής γεωργία για την οικογένεια Προδρόμου από τη Χαλκιδική ήταν ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν ως ελαιοπαραγωγοί. Με βάση 6.500 ελαιόδεντρα αποφάσισε να επενδύσει αρχικά σε γνώση και στη συνέχεια στην τεχνολογία.

«Από τη στιγμή που επιλέξαμε τη γεωργία και συγκεκριμένα την ελιά, έπρεπε να μάθουμε. Παρακολουθήσαμε σεμινάρια, ήρθαμε σε επαφή με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, μιλήσαμε με ειδικούς και διαπιστώσαμε ότι είχαμε πολλά κενά. Τελικά αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην καινοτομία και έχουμε πετύχει ποιότητα, μείωση κόστους και αύξηση των εσόδων όχι πουλώντας ακριβά αλλά όλες τις παραγόμενες ποσότητες» λέει η κυρία Εύη Προδρόμου. Μαζί με τον περιορισμό της σπατάλης σε νερό, λιπάσματα και ψεκασμών η οικογένεια Προδρόμου πέτυχε εξοικονόμηση εξόδων κοντά στο 35% και το απόλυτο στην παραγωγή ποιοτικού προϊόντος, και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχει τιμηθεί τουλάχιστον 40 φορές και από το γεγονός ότι σήμερα εξάγει σε Αμερική, Ιαπωνία, Καναδά.

«Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας είναι εντυπωσιακά και ανταποκρίνονται στη λογική «περισσότερα με λιγότερα». Δηλαδή, λιγότερα λιπάσματα, νερά, ψεκασμοί, άγχος και επιβάρυνση του περιβάλλοντος και πιο πολλά κέρδη αλλά και χρόνος για τον αγρότη» λέει ο κ. Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, πρόεδρος της εταιρείας Neuropublik, η οποία μαζί με την Gaia Επιχειρείν αναπτύσσει το πρόγραμμα ευφυούς γεωργίας στην Ελλάδα «gaiasense».
To «gaiaense», όπως λέει ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος, είναι ένα «ολοκληρωμένο σύστημα που περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές συσκευές, εφαρμογές για κινητά και υπολογιστές, κέντρα συγκέντρωσης και επεξεργασίας δεδομένων από τα κτήματα και ειδικούς επιστήμονες που τα αναλύουν».
Το «μεγάλο μυστικό» αυτής της εφαρμογής βρίσκεται στον τρόπο και στο κόστος εγκατάστασης. Ο παραγωγός ή η ομάδα παραγωγών δεν είναι απαραίτητο να επιβαρυνθούν με το όλο σύστημα. Με μια συνδρομή, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την κινητή τηλεφωνία, μπορεί να έχει δημιουργήσει μια βάση δεδομένων χωρίς άλλη επιβάρυνση, αρκεί στην περιοχή να υπάρχει σταθμός. Mέχρι το τέλος του 2018 αναμένεται να αναπτυχθούν 800 σταθμοί, αριθμός ο οποίος θα αυξάνεται σταδιακά.
Προς το παρόν συστήματα έχουν αναπτυχθεί στην Κρήτη, στον Εβρο, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, ενώ υπάρχει σχεδιασμός για εγκαταστάσεις στην Πελοπόννησο και στην Ηπειρο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ