Παλαιότερα η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς και γενικώς των ακρόδρυων (των δέντρων που αναπτύσσονται μετά τη ζώνη της δρυός) αποτελούσε μια καλή πηγή εισοδήματος, ακόμη και στη μη οργανωμένη μορφή τους.
Στην πορεία η αμυγδαλιά, κυρίως, αλλά και η καρυδιά εγκαταλείφθηκαν, αλλά τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια οργανωμένη προσπάθεια επιστροφής σε νέες συνθήκες παραγωγής οι οποίες εξασφαλίζουν σταθερό εισόδημα και σε βάθος χρόνου.
Στην Ελασσόνα και συγκεκριμένα στις κοινότητες Μηλέας, Φαρμάκης, Δολίχης και Κοκκινόγης 38 παραγωγοί, στην πλειονότητά τους νέοι στην ηλικία, συγκρότησαν την Οργάνωση Παραγωγών Καρπών με Κέλυφος πριν από τρία χρόνια και σήμερα έχουν καταφέρει να διαθέτουν το προϊόν τους σε καλές τιμές στην Ελλάδα, ενώ έχουν αρχίσει τις προσπάθειες για εξαγωγές με πρώτη χώρα την Κροατία.
«Πολλοί νέοι λόγω της κρίσης εγκατέλειψαν τις παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως το σιτάρι, και στράφηκαν στα αμύγδαλα και στα καρύδια και κατάφεραν να εξασφαλίσουν ένα σταθερό εισόδημα, το οποίο δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της παραγωγής αλλά και της κοινής διάθεσης μέσα από τη σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων με εμπόρους» λέει ο κ. Αστέριος Νάνος, γεωπόνος και τεχνικός σύμβουλος της ομάδας παραγωγών.
Ηδη, όπως λέει ο κ. Νάνος, ομάδα καλλιεργεί σήμερα περίπου 2.000 στρέμματα αμυγδαλιές και 500 στρέμματα με καρυδιές με συνολική παραγωγή 100 τόνους αμύγδαλα και περίπου 20 τόνους καρύδια. Οι τιμές για τα αμύγδαλα κυμαίνονται από 2,60 ως 2,80 το κιλό ενώ για τα καρύδια φτάνουν τα 4 ευρώ.
Αν υπολογίσουμε ότι κατά μέσο όρο κάθε δέντρο παράγει περίπου 15 κιλά καρπό, φαίνεται ότι σε καλές συνθήκες εξασφαλίζεται ένα καλό εισόδημα.
Αν και θεωρούνται από τις εύκολες καλλιέργειες, τα δέντρα θέλουν πολλούς ψεκασμούς, κλαδέματα και γενικώς αρκετή φροντίδα κυρίως από την άνοιξη και μετά.
Οι ανάγκες είναι αυξημένες, αφού η κατανάλωση ανέρχεται στους 30.000 τόνους και η συνολική παραγωγή δεν ξεπερνά τους 12.000 τόνους αμύγδαλα. Η χώρα μας εισάγει σήμερα από χώρες όπως η Αμερική, η Ισπανία, η Ρουμανία, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε πριν από 20 χρόνια.

Η καλλιέργεια

Αμυγδαλιά: Οι περιοχές που μπορεί να ευδοκιμήσει δεν πρέπει να έχουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (παγετός), αντέχει στην ξηρασία και αποδίδει καλύτερα σε γόνιμα, ελαφρά και στραγγιζόμενα εδάφη.
Αρχίζει να αποδίδει έπειτα από τρία-τέσσερα χρόνια, με μέσο όρο απόδοσης ανά δέντρο τα 15 κιλά.
Το κόστος εγκατάστασης για 50 δέντρα δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ αφού η τιμή κάθε δενδρυλλίου κυμαίνεται από ένα έως δύο ευρώ. Η απόδοση αρχίζει μετά το 4ο-5ο έτος και κάθε δέντρο μπορεί να δώσει έως και 20 κιλά.
Το κόστος ανά στρέμμα για την καλλιέργεια μπορεί να φτάσει τα 400 ευρώ, αφού η καρυδιά απαιτεί καλό σύστημα άρδευσης. Το κόστος κάθε δέντρου κυμαίνεται από 10 έως 12 ευρώ.