Τα ζάρια έφυγαν από τα χέρια των αδερφών Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση και από το αποτέλεσμα που θα φέρουν θα κριθεί το μέλλον της Ελλάκτωρ, του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας, με 120 θυγατρικές και πολυσχιδείς δραστηριότητες.
Οι κ.κ. Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης παραιτήθηκαν από πρόεδρος και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελλάκτωρ –παραμένουν απλά μέλη του ΔΣ –και μέσω της ελεγχόμενης εταιρείας Pemanoaro Limited έθεσαν στην ημερήσια διάταξη της γενικής συνέλευσης που έχει οριστεί για τις 29 Ιουνίου θέμα αλλαγής ΔΣ και απομάκρυνσης από το management των κ.κ. Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα, διευθύνοντος συμβούλου και αντιπροέδρου αντίστοιχα του ομίλου, που αποτελούν τον αντίθετο πόλο στην ενδοομιλική κόντρα που κρατά τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια. H κόντρα αφορά δομικά ζητήματα λειτουργίας της Ελλάκτωρ, όπως ο στρατηγικός σχεδιασμός, η εταιρική διακυβέρνηση, η αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων κ.ά.
Ο όμιλος Ελλάκτωρ δημιουργήθηκε το 1999 από τη συγχώνευση των εταιρειών Ακτωρ, Ελληνική Τεχνοδομική και ΤΕΒ, ενώ στη συνέχεια απορροφήθηκαν και άλλες μικρότερες εταιρείες.

Η διαμάχη

H συνένωση του 1999 αποδείχθηκε λειτουργική και πετυχημένη, καθώς ο όμιλος πρωταγωνιστούσε στα έργα και ανέπτυξε παράλληλα και άλλες κερδοφόρες δραστηριότητες. Στην πορεία όμως επικράτησαν τα ανθρώπινα πάθη και τα «εγώ» βγήκαν μπροστά και από τις δύο πλευρές. Η διαμάχη έχει κορυφωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Η πλευρά Μπόμπολα – Κούτρα κατηγορεί τον κ. Δημήτρη Καλλιτσάντση για λανθασμένες επιλογές σε έργα του ομίλου στις χώρες του Περσικού Κόλπου που «φόρτωσαν με ζημιές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τον όμιλο».
H άλλη πλευρά θεωρεί υπεύθυνο τον κ. Δημήτρη Κούτρα για το πρόστιμο των 40 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ακτωρ με την κατηγορία του «καρτέλ», ενώ αναφέρονται και στη δικαστική εμπλοκή του κ. Λεωνίδα Μπόμπολα, ο οποίος κατηγορείται για παράνομες πρακτικές ανάληψης έργων της Ηλέκτωρ στην Κύπρο.
H πλευρά Καλλιτσάντση ευθέως θέτει και θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, αν και η πλευρά Μπόμπολα αντιτείνει ότι τα αδέρφια είχαν θέσεις ευθύνης όλα αυτά τα χρόνια και έχουν άμεση σχέση με όλες τις αποφάσεις του ομίλου. Τελευταία οι διαφορές εντάθηκαν καθώς η πλευρά Μπόμπολα ήθελε να επικεντρωθεί ο όμιλος στο κατασκευαστικό αντικείμενο, ενώ η πλευρά Καλλιτσάντση διαφωνούσε λέγοντας πως «το υψηλό ανεκτέλεστο δεν σημαίνει και κερδοφορία».
Στην περυσινή γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν απέναντι στους –εξοργισμένους –μετόχους ότι σύντομα θα λυθεί η διαμάχη αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποια πλευρά θα υποχωρήσει, πωλώντας το ποσοστό της στους «αντιπάλους».

Πρωτοβουλία

Μέχρι τώρα δεν κατέστη εφικτή κάποια μετοχική μεταβολή και εν όψει της ετήσιας γενικής συνέλευσης στις 29 Ιουνίου η πλευρά Καλλιτσάντση πήρε την παραπάνω πρωτοβουλία για την αλλαγή του ΔΣ.
Τα αδέρφια Καλλιτσάντση στην πρότασή τους για το νέο ΔΣ προτείνουν πολλά ανεξάρτητα μέλη για τις θέσεις ευθύνης. Ειδικότερα, προτείνουν τον Γεώργιο Προβόπουλο (έμπειρο τραπεζίτη και τέως διοικητή της ΤτΕ), τον Ιορδάνη Αϊβάζη (οικονομολόγο, πρώην CFO του ΟΤΕ και σήμερα στέλεχος επενδυτικών εταιρειών), τον Παναγιώτη Δουμάνογλου (τραπεζίτη), την Ελένη Παπακωνσταντίνου (δικηγόρο), τον Μιχαήλ Κατούνα (στέλεχος σε επενδυτικούς ομίλους), και τη Δέσποινα Μαρκάκη (δικηγόρο). Γνωστά και επιτυχημένα στελέχη, αν και ξενίζει ότι κανείς δεν έχει σχέση άμεση με τον κατασκευαστικό τομέα, ή άλλες βασικές δραστηριότητες του ομίλου, όπως ενέργεια, διαχείριση απορριμμάτων κ.ά.

Επιβεβλημένη αλλαγή

Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης σημειώνει:
«Πιστεύω ότι έχω εξαντλήσει όλες τις πιθανές εναλλακτικές επιλογές για τη μεταρρύθμιση του Ομίλου εκ των έσω. Εκανα αυτό το βήμα μετά από προσεκτική σκέψη, βάζοντας στην άκρη τα προσωπικά οφέλη και συναισθήματα και έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα το συμφέρον των μετόχων, των εργαζομένων και των συνεργατών της Ελλάκτωρ. Παραμένω στο ΔΣ ως μέλος, γιατί παραμένω πιστός στην Ελλάκτωρ και θέλω να την προστατέψω από ενδεχόμενες αποφάσεις που η πλήρης αποχώρησή μου από το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να σηματοδοτούσε. Η Ελλάκτωρ έχει δυνατότητες και είμαι σίγουρος ότι με μια διαφορετική διοίκηση μπορεί να τις αξιοποιήσει. Η αλλαγή όμως είναι πλέον επείγουσα και επιβεβλημένη».

«Προσωπικές φιλοδοξίες»

Ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας σήκωσε αμέσως το γάντι και με ανακοίνωση που εξέδωσε δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνειών για τις προθέσεις του:
«Ο Ομιλος Ελλάκτωρ αποτελεί για την Ελλάδα εθνικό κεφάλαιο, έχοντας υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές και κατασκευάσει πλήθος σύνθετων έργων, σηματοδοτώντας έναν πυλώνα ανάπτυξης και δημιουργίας για τη χώρα. Σήμερα εργάζονται σε αυτόν χιλιάδες εργαζόμενοι, στην Ελλάδα και στις περισσότερες από 25 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται. Είναι κρίμα προσωπικές φιλοδοξίες και συμφέροντα να βάζουν σε κίνδυνο έναν από τους λίγους πνεύμονες ανάπτυξης που έχουν απομείνει στη χώρα.

όσα χρόνια δημιουργούμε έργα και αξίες βασιζόμενοι στη σκληρή δουλειά, στο μοναδικό ανθρώπινο δυναμικό και στην εκπληκτική τεχνογνωσία που διαθέτουν οι εταιρείες του Ομίλου. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, παραμένοντας με υψηλό αίσθημα ευθύνης στη διαχείριση των καθημερινών ζητημάτων του Ομίλου, προστατεύοντας την περιουσία των μετόχων, τους εργαζομένους και το συμφέρον της Ελλάκτωρ».
Ηδη το υφιστάμενο ΔΣ στη συνεδρίαση στις 15/6 όρισε τον νέο πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Κούτρα λέγοντας ότι «οι παραιτήσεις των αδερφών Καλλιτσάντση δεν επηρεάζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του ομίλου». Επίσης μετά από αίτημα του κ. Λ. Μπόμπολα προστέθηκε ως θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνέλευσης η ανάκληση των αδελφών Καλλιτσάντση από το ΔΣ της Ελλάκτωρ.

Πώς διαμορφώνονται οι μετοχικές ισορροπίες

Με την πρωτοβουλία των αδερφών Καλλιτσάντση όλα δείχνουν ότι στις 29 Ιουνίου θα έχουμε νικητή και ηττημένο. Μέχρι τότε και οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να συνάψουν συμμαχίες ώστε να περάσουν τις θέσεις τους.

Σήμερα τα αδέρφια Καλλιτσάντση ελέγχουν το 13% της Ελλάκτωρ, ενώ ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας κατέχει το 15% και ο κ. Κούτρας το 7%, αθροιστικά δηλαδή το 22%.
Η διαφορά των 9 ποσοστιαίων μονάδων είναι μεγάλη αλλά μπορεί ανά πάσα στιγμή να καλυφθεί καθώς το 30% των μετόχων της Ελλάκτωρ είναι ξένοι θεσμικοί και το 9% Ελληνες θεσμικοί.
Οι επαγγελματίες managers θα ακούσουν τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών και θα αποφασίσουν ποιους θα στηρίξουν.
Το 5% της Ελλάκτωρ ελέγχεται από το ακτιβιστικό fund Amber Capital που συμμετέχει και στον ΟΤΕ. Οι συνελεύσεις της Ελλάκτωρ τα τελευταία χρόνια γίνονται με απαρτία της τάξης του 65%, αν και εκτιμάται ότι στη συγκεκριμένη συνέλευση το ποσοστό αυτό θα ενισχυθεί.
Βασικό παράπονο των θεσμικών αλλά και των ιδιωτών μετόχων είναι ότι η εταιρεία έχει να διανείμει μέρισμα 7 χρόνια.
Ο όμιλος Ελλάκτωρ δραστηριοποιείται στον χώρο των κατασκευών (Ακτωρ), στον κλάδο των παραχωρήσεων (Αττική οδός, Μορέας, Ολυμπία οδός, Μαλιακός –Κλειδί), στον χώρο του περιβάλλοντος και των αποβλήτων (Ηλέκτωρ), στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΕΛ.ΤΕΧ. Ανεμος), στην ανάπτυξη ακινήτων (Reds), ενώ διαθέτει και συμμετοχή στην εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Elpedison. Εχει ετήσιο τζίρο 1,9 δισ. ευρώ, ανεκτέλεστο έργων 2,2 δισ. ευρώ και καθαρό δανεισμό περίπου 880 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ