Μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις φέρνουν οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε πάνω από 50 δήμους και οικισμούς στην ελληνική επικράτεια, καθώς εκεί παρατηρείται η μεγαλύτερη άνοδος στις κατώτερες τιμές ζώνης.
Την ίδια στιγμή, μειώσεις εντοπίζονται στις λεγόμενες ακριβές περιοχές, ενώ σε πολλές άλλες οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με αυτά του Ιανουαρίου του 2016, όταν και έγινε η τελευταία αλλαγή στις τιμές ζώνης.
Το υπουργείο Οικονομικών, υπό την πίεση να ολοκληρώσει τους νέους πίνακες με τις τιμές ζώνης ακινήτων σε ολόκληρη την Ελλάδα, άφησε ανέγγιχτους τους συντελεστές εμπορικότητας και τους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδων.
Οι συγκεκριμένοι συντελεστές παραμένουν στα επίπεδα του 2007, τότε που η κτηματαγορά είχε βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα απο πλευράς ζήτησης και ανάπτυξης.
Δέκα χρόνια μετά, το υπ. Οικονομικών αποφάσισε να αλλάξει μόνο τις τιμές ζώνης και τίποτε άλλο. Μάλιστα, προχωρεί και ένα βήμα παραπέρα αφού δίνει τη δυνατότητα σε περίπου 7.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων να βάλουν κάτω χαρτί και μολύβι και να δουν αν τους συμφέρει να προχωρήσουν τώρα ή από το νέο έτος σε μεταβίβαση, γονική παροχή ή δωρεά κάποιου ακινήτου.

Οι μεταβιβάσεις

Αυτό συμβαίνει γιατί η απόφαση που ελήφθη είναι οι νέες τιμές ζώνης να ισχύσουν για το 2018 μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και όχι για τους υπόλοιπους φόρους, επιδόματα, τεκμήρια κ.λπ.
Δεν θα συμβεί όμως το ίδιο από 1.1.2019, όπου πλέον όλες οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα υπολογίζονται με τις νέες τιμές ζώνης. Κατά συνέπεια, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει άνοδος τιμών συμφέρει ένα νοικοκυριό να προχωρήσει τώρα σε μεταβίβαση ακινήτων στα παιδιά του μέσω γονική παροχής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των νέων τιμών ζώνης που ανακοίνωσε το υπ. Οικονομικών και σε σύγκριση με αυτά που ίσχυαν το 2016, προκύπτει ότι τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών θα τη δουν οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου στο Λασίθι της Κρήτης που τα ακίνητά τους βρίσκονται στη χαμηλότερη ζώνη σε ποσοστό 54%.
Ακολουθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Χώρα της Μυκόνου και της Σκιάθου όπου η αύξηση διαμορφώνεται στο 36%, στον Ανω Σταυρό Θεσσαλονίκης στο 33%, στην Παροικιά της Πάρου και στη Χώρα της Ζακύνθου στο 33%.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχουν και οι αυξήσεις που εντοπίζονται στις πρώτες ζώνες διάφορων περιοχών. Εκεί το βραβείο του πρωταθλητή αυξήσεων παραλαμβάνει ο οικισμός Νέας Κερασιάς Θεσσαλονίκης με αύξηση της ανώτατης τιμής ζώνης κατά 33% και ακολουθεί το Αργοστόλι στην Κεφαλλονιά με 32%, η Μαλακάσα με 29%, το 1ο Διαμέρισμα της Αθήνας με 21%, το Πέραμα με 20% κ.λπ.

Οι μεγάλες μειώσεις

Στην αντίπερα όχθη τις μεγαλύτερες μειώσεις στις ανώτατες τιμές ζώνης απολαμβάνουν οι κάτοικοι του Πανοράματος Θεσσαλονίκης (μείωση 36%) και ακολουθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων του Ψυχικού (μείωση 33%), της Μενεμένης Θεσσαλονίκης (μείωση 28%), της Βάρης (μείωση 25%), του οικισμού Πόρτο Ράφτη – Βραυρώνας (μείωση 24%), της Καλαμαριάς (μείωση 21%). Μάλιστα ο Δήμος Καλαμαριάς είναι πρωταθλητής στη μείωση των αντικειμενικών αξιών και όσον αφορά τις κατώτερες τιμές ζώνης.
Το υπ. Οικονομικών, με τροπολογία που συμπεριέλαβε στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη, διεύρυνε δύο κλιμάκια υπολογισμού του βασικού φόρου ΕΝΦΙΑ, ώστε για ιδιοκτησίες σε περιοχές όπου αυξήθηκε η τιμή ζώνης να περιοριστεί η αύξηση του φόρου ακινήτου ή να παραμείνει ο ίδιος. Με την ίδια τροπολογία αυξήθηκε στα 250.000 ευρώ, από 200.000 ευρώ, ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα όφελος 50 ευρώ, το οποίο όμως μπορεί να εξανεμιστεί στις περιπτώσεις όπου έχουμε σημαντικές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.
Αξίζει να τονιστεί ότι η ίδια τροπολογία καθόριζε σε 5 τις μηνιαίες δόσεις πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ο υπ. Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, απευθυνόμενος από το βήμα της Βουλής στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι «θα εκπλαγείτε θετικά με τα αποτελέσματα για τον φόρο στον ΕΝΦΙΑ για τις φτωχές γειτονιές».

Ο λογαριασμός

Με βάση τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο υπουργός Οικονομικών, από το σύνολο των φορολογουμένων «μόνο 108.000 άτομα θα έχουν αύξηση πάνω από 100 ευρώ και μόνο 208.000 άτομα θα έχουν αύξηση πάνω από 50 ευρώ».
Ας δούμε όμως τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για 6.412.813 ιδιοκτήτες ακινήτων σύμφωνα με αυτά που δήλωσε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών, κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου. Για 946.670 ιδιοκτήτες ακινήτων (το 15% επί του συνόλου) θα προκύψει αύξηση ΕΝΦΙΑ ως εξής:
l 737.709 ιδιοκτήτες: Αύξηση έως 50 ευρώ.
l 160.000 ιδιοκτήτες: Αύξηση 50 έως 200 ευρώ.
l 48.961 ιδιοκτήτες: Αύξηση άνω 200 ευρώ.
Μείωση ΕΝΦΙΑ θα προκύψει για 1.470.962 ιδιοκτήτες ακινήτων (23% συνόλου) έως εξής:
l 893.032 ιδιοκτήτες: Μείωση έως 50 ευρώ (μ.ό. 12 ευρώ).
l 351.090 ιδιοκτήτες: Μείωση 50 έως 100 ευρώ.
l 213.483 ιδιοκτήτες: Μείωση από 100 έως 150 ευρώ.
l 13.357 ιδιοκτήτες: Μείωση άνω 500 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία προσομοιώσεων, αμετάβλητος ΕΝΦΙΑ θα προκύψει για 3.995.181 ιδιοκτήτες ακινήτων (62% συνόλου).

Χιλιάδες πολίτες θα χάσουν επιδόματα

Η αύξηση των τιμών ζώνης και κατ’ επέκταση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο να βρεθούν εκτός της κοινωνική πολιτικής και διαφόρων επιδομάτων χιλιάδες πολίτες. Εκτός εάν το υπ. Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας φέρουν στη Βουλή διάταξη με την οποία θα αναπροσαρμόσουν προς τα πάνω τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια για μια σειρά από επιδόματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα επιδόματα κινδυνεύουν να χαθούν από τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

l Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης
l Κοινωνικό Τιμολόγιο Ρεύματος
l Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
l Κοινωνικό μέρισμα
l Οικογενειακό επίδομα
l Φοιτητικό επίδομα
l Εκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ
l Προστασία 1ης κατοικίας από πλειστηριασμούς

Φόροι

Την ίδια στιγμή το βέβαιο είναι ότι με την αύξηση των τιμών ζώνης της Εφορίας θα αυξηθούν και μια σειρά φόρων όπως είναι για παράδειγμα:
l ΕΝΦΙΑ (κύριος και συμπληρωματικός)
l Τεκμήριο κατοικίας (άγαμων – έγγαμων)
l Τεκμαρτό εισόδημα επαγγελματικής στέγης
l Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (λογαριασμός ρεύματος)
l Δημοτικά τέλη (λογαριασμός ρεύματος)
l Φόρος μεταβίβασης ακινήτων
l Φόρος γονικής παροχής ακινήτων
l Φόρος κληρονομιάς ακινήτων
l Φόρος δωρεάς ακινήτων
l ΦΠΑ νεόδμητων ακινήτων
l Τέλη εγγραφής ακινήτων
l Πρόστιμο διατήρησης αυθαιρέτου
l Τέλος εγγραφής και μεταγραφής

Αυξήσεις και μειώσεις

Βάσει των στοιχείων που έχουν επεξεργαστεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών, σε 3.792 περιοχές – ζώνες ολόκληρης της επικράτειας έχουμε αύξηση αντικειμενικών. Αντίθετα μείωση τιμών παρουσιάζουν 2.122 περιοχές – ζώνες, ενώ αμετάβλητες είναι οι τιμές σε 4.302 περιοχές.
Ωστόσο, αυτό που επισημαίνουν οι ειδικοί είναι ότι σε αρκετές περιοχές υπάρχουν αυξομειώσεις στις ενδιάμεσες τιμές ζώνης, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι κάτοικοι του ίδιου δήμου μπορεί να πληρώνουν διαφορετικό ΕΝΦΙΑ για το ίδιο ακριβώς ακίνητο, έστω και αν αυτά βρίσκονται στον ίδιο δρόμο αλλά στην απέναντι πλευρά!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ