«Βοηθήσαμε τους φτωχούς και έχουμε και μέριμνα και για τους μεσαίους» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Για τις αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ότι «θα υπάρξουν λίγες αυξήσεις σε ορισμένες περιοχές. Σας είπα ότι θα εκπλαγείτε».

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, «θα έχουμε πολύ μικρές αυξήσεις της τάξεως του 20 ευρώ σε ορισμένες «λαϊκές» περιοχές και λίγο μεγαλύτερες σε περιοχές όπου αναβαθμίστηκαν τα τελευταία χρόνια» και έδωσε παράδειγμα την περιοχή γύρω από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη.

Θα υπάρξουν αυξήσεις. όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος θα υπάρξουν στο πρώτο διαμέρισμα της Αθήνας, ενώ στο τέταρτο, στο πέμπτο και στο έκτο διαμέρισμα που περιλαμβάνει γειτονίες όπως Σεπόλια, Κολωνό, Ακαδημία Πλάτωνος, Κυψέλη, Πλατεία Αμερικής, Πατήσια, «δεν έχουμε καμία αύξηση, έχουμε μόνο μειώσεις και όσα δεν μειώνονται παραμένουν σταθερά. Σε άλλους δήμους, στη Θεσσαλονίκη, δεν έχουμε καμία αύξηση σε καμία ζώνη, αλλά μόνο μειώσεις. Σε άλλους δήμους όπως η Σταυρούπολη, η Πολίχνη, το Κορδελιό, καμία αύξηση και μόνο μειώσεις».

Επίσης, με βάση τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο υπουργός Οικονομικών, «από το σύνολο των φορολογούμενων μόνο 108,.000 άτομα θα έχουν αύξηση πάνω από 100 ευρώ και μόνο 208.000 άτομα θα έχουν αύξηση πάνω από 50 ευρώ».

Αναφορικά με τα χρήματα του νέου μνημονίου ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «χτίσουμε ένα απόθεμα με αρκετά δισ γιατί κάποια στιγμή δεν θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές».

Έσπευσε να αναφέρει ότι «δεν τα παίρνουμε αυτά τα χρήματα είναι… καβάτζα», ενώ έκανε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση για τα ταμεία σημείωσε ότι «κάνατε περικοπές και μας δώσατε ένα ταμείο ελλειμματικό. Αυτό είναι “θαύμα”».

Ο κ. Τσακαλώτος επέμεινε ότι δεν υπάρχει στόχος για πλεόνασμα 5,2% το 2022.

Ο Τσακαλώτος και οι γυναίκες με τις ακριβές… τσάντες
Ο κ. Τσακαλώτος επέκρινε και τη Νέα Δημοκρατία παρομοιάζοντας τη στάση της «μια κυρία η οποία πηγαίνει σε ακριβά μαγαζιά και τη φροντίζουν γιατί έχει τσάντες από άλλα ακριβά μαγαζιά. Όμως μέσα σε αυτές δεν έχει κάτι. Είναι άδειες ή υπάρχουν κουρέλια».

«Οι δικές σας τρεις τσάντες» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, «είναι για τον νεοφιλελευθερισμό, του φιλοευρωπαϊσμού και του αντιλαϊκισμού. Αντί για φιλευλευθερισμό, υπάρχει ομοφοβία γιατί δεν στηρίζετε κανένα νομοσχέδιο για τους ομοφυλόφιλους».