Το «καλάθι» με τις προτάσεις των ευρωπαίων – κατά βάση των γερμανών – για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους παρέδωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα ο επικεφαλής του ESM μετέφερε τις τελικές προτάσεις όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τη σύνοδο του G7 στον Καναδά και το EuroWorking Group που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη στο Παρίσι και ουσιαστικά προετοίμασε το έδαφος προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνία στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης 21ης Ιουνίου.
Από το «καλάθι» η κυβέρνηση καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε τρεις λύσεις
1. Μόνο επιμήκυνση έως 15 χρόνια για τα δάνεια από τον EFSF
2. Να πάρει 25 δισ. ευρώ από το αδιάθετο ποσό του τρίτου προγράμματος του ESM και επιμήκυνση 5 χρόνια
3. Να πάρει 20 δισ. ευρώ και επιμήκυνση 7 χρόνια
Επιλέγοντας τη δεύτερη ή την τρίτη πρόταση τότε τα χρήματα θα ενισχύσουν το μαξιλάρι ρευστότητας που έχει ήδη περί τα 15 δισ. ευρώ με μια και μόνο προϋπόθεση:
-να δεσμευθεί πως θα διαθέσει τα χρήματα, δηλαδή που θα πάνε. Για την εξόφληση των «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ, των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες (από τα προγράμματα βοήθειας SMP & ANFAs) ή και τα δύο.
Να σημειώσουμε πως τα 25 δισ ευρώ είναι τα κεφάλαια τα οποία «περισσεύουν» από την τρέχουσα δανειακή σύμβαση των 86 δις ευρώ και αν δεν απορροφηθούν έως το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου χάνονται για την Ελλάδα.
Βέβαια η εκταμίευση τους θα συνοδευτεί από αυστηρούς όρους οι οποίοι και θα συνδυαστούν με το μεταμνημονιακό πρόγραμμα εποπτείας.
Η γερμανική πρόταση μείωσης του χρέους, διευκολύνει τη νέα κυβέρνηση αφού δεν θα απαιτηθεί να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο ενώ ταχυτόχρονα εξυπηρετεί ως ένα βαθμό και το ΔΝΤ το οποίο στην ανάλυση βιωσιμότητας θα περιλάβει και σενάριο με 15ετή επιμήκυνση (όπως άλλωστε το ίδιο είχε προτείνει) στο οποίο το χρέος θα χαρακτηρίζεται βιώσιμο.
Το κυριότερο όμως εξασφαλίζει ένα «καθαρό τοπίο» για την Ελλάδα για τα προσεχή πέντε χρόνια αφού κατ΄ουσίαν καλύπτονται όλες οι δανειακές ανάγκες της χώρας ως και το 2022, χωρίς να είναι αναγκαία η προσφυγή στις αγορές εφ΄όσον οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν.

Το δεύτερο «μαξιλάρι»


Η κυβέρνηση εν αναμονή της απόφασης για το χρέος προχωρά σε συμφωνία με τους θεσμούς στην ενίσχυση του λογαριασμού που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος με τα ρευστά διαθέσιμα φορέων του δημοσίου ζητώντας απ΄όλους να μεταφέρουν τα διαθέσιμα από τις εμπορικές τράπεζες στον ειδικό λογαριασμό που στο εξής (όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο) θα διαχειρίζεται ο ΟΔΔΗΧ.
Στο λογαριασμό αυτό έχουν ήδη συγκεντρωθεί με τη μορφή repos 13 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2% ενώ με τη νέα παρέμβαση αναμένεται να μεταφερθούν από τις τράπεζες ποσά ύψους 7 δισ. ευρώ τα οποία δεν είναι κλεισμένα σε καταθέσεις προθεσμίας.
Οι καταθέσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανέρχονται στα 14,3 δισ. ευρώ.
Τα 9,5 δισ. ευρώ είναι καταθέσεις της κεντρικής κυβέρνησης, τα 2,5 δισ. ευρώ καταθέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα 2,3 δισ. ευρώ καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων και 471 εκατ. ευρώ καταθέσεις των νοσοκομείων.
Από τα 14,3 δισ. ευρώ των συνολικών καταθέσεων οι μισές είναι προθεσμίας και οι μισές όψεως.

Υποστηρίζει ο Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθές με τον επικεφαλής του ESM, κ. Ρέγκλινγκ.
Κατά τη συνάντησή τους, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στην ανάγκη εξεύρεσης οριστικής και γενναίας λύσης στο ζήτημα του δημοσίου χρέους, κάτι που προβλεπόταν, άλλωστε, ήδη από τη συμφωνία του 2012. Υποστηρίζοντας μάλιστα την εθνική γραμμή σημείωσε ότι «η λύση δεν θα πρέπει να καθυστερήσει άλλο αλλά να επιτευχθεί στο επικείμενο eurogroup της 21ης Ιουνίου«.
Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία της επιστροφής των κερδών των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος (ANFAs & SMPs), της επέκτασης της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής των δανείων και της καλύτερης δυνατής χρήσης των αδιάθετων πόρων (27,4 δις ευρώ) του τρίτου προγράμματος.
Μάλιστα ο κ. Ρέγκλινγκ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους βασικούς άξονες του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας για την Ελλάδα, συμφωνώντας με την ανάγκη μικρότερων φόρων και υλοποίησης τολμηρών μεταρρυθμίσεων για την οριστική έξοδο από την κρίση.