Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Προγράμματος Καλυμμένων Ομολογιών τριών συστημικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος Fitch.
Η αναβάθμιση ήταν αναμενόμενη, και έρχεται ως απόρροια της από 16 Φεβρουαρίου 2018 αναβάθμισης του Country Ceiling σε «BΒ-» (από «B»), της επιβεβαίωσης του Viability Rating (VR) των τραπεζών και της ολοκλήρωσης της περιοδικής ανάλυσης του Προγράμματος καθώς και του υποκείμενου χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων, με βάση το επικαιροποιημένο «asset model» για ελληνικά χαρτοφυλάκια στεγαστικών δανείων.
Μετά την αναβάθμιση οι Καλυμμένες Ομολογίες επιτυγχάνουν εκ νέου την μέγιστη δυνατή αξιολόγηση που μπορεί να αποδοθεί σε Structure Finance συναλλαγές, δεδομένου του περιορισμού από το Country Ceiling της Ελλάδας.
Η Fitch επισημαίνει ότι περαιτέρω αναβάθμιση του Country Ceiling κατά μία βαθμίδα αξιολόγησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίστοιχη αναβάθμισή και των Καλυμμένων Ομολογιών των ελληνικών τραπεζών, μόνο εφόσον είτε αναβαθμιζόταν το VR τους κατά μία βαθμίδα είτε αυξανόταν περαιτέρω το επίπεδο υπερεξασφάλισης του Προγράμματος.
Αναλυτικότερα, οι νέες βαθμίδες είναι οι εξής:
– Alpha Bank σε ‘BB-‘ από ‘B+’ με θετικές προοπτικές από off Rating Watch Positive (RWP)
– Εθνική Τράπεζα σε ‘BB-‘ από ‘B+’ με θετικές προοπτικές από RWP
– Τράπεζα Πειραιώς σε ‘BB-‘ από ‘B+’ με σταθερές προοπτικές από RWP