«Σφιχτή» θα είναι η μεταμνημονιακή επιτήρηση μετά το τέλος του προγράμματος σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο του Economist εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το απόγευμα της Πέμπτης θα εγκριθεί η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις ευρώ.

Όπως σημείωσε η έξοδος στις αγορές είναι εύθραυστη, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για μεταστροφή μεταρρυθμίσεων. «Πολλές φορές κυβερνήσεις μετά το τέλος ενός προγράμματος μπαίνουν στον πειρασμό να χαλαρώσουν», είπε ο κος Ρέγκλινγκ υπογραμμίζοντας ότι είναι κρίσιμο να παραμείνει η ελληνική κυβέρνηση προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις.

Πιο αναλυτικά ο επικεφαλής του Μηχανισμού Σταθερότητας σημείωσε πως λίγες εβδομάδες πριν την έξοδο από το πρόγραμμα είμαστε κοντά στη γραμμή τερματισμού, μετά από ένα Μαραθώνιο και ορισμένα σημαντικά βήματα πρέπει να γίνουν για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Για την υποδόση του 1 δις. ευρώ ανέφερε πως το απόγευμα θα συνεδριάσει το αρμόδιο συμβούλιο του ESM, υπό τις προϋποθέσεις θετικών εξελίξεων στο μέτωπο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. «Μια θετική απόφαση θα οδηγήσει σε εκταμίευση. Είμαι αισιόδοξος», συμπλήρωσε .

Για την διευθέτηση του χρέους παρέμεινε πιστός στην γερμανική… γραμμή αναφέροντας ότι εναλλακτικές λύσεις (επέκταση των δανείων του EFSF, διανομή κερδών από SMPs και ANFAs, εξαγορά δανείων άλλων πιστωτών) θα τεθούν σε εφαρμογή υπό δυο προϋποθέσεις. Εάν χρειάζονται και εφόσον έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα.

Συνεδριάζει το απόγευμα της Πέμπτης ο ESM

Σε τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Ιουνίου θα βρεθεί στο επίκεντρο η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ESM, στην προηγούμενη συνεδρίαση (8/6/2018) αναβλήθηκε η λήψη της σχετικής απόφασης καθώς δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί ότι η ελληνική πλευρά είχε προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Στο πλαίσιο αυτό, το ίδιο θέμα εξεταστεί εκ νέου σε τηλεδιάσκεψη στις 14 Ιουνίου του 2018.