Εκατομμύρια δολάρια αποφάσισαν να επενδύσουν δύο από τους μεγαλύτερους και πλουσιότερους επιχειρηματίες των ΗΠΑ για να ανασχέσουν τον προστατευτισμό του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ημέρες μετά την εφαρμογή της απόφασης για δασμολόγηση των εισαγωγών χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό. Πρόκειται για τους δισεκατομμυριούχους αδελφούς Τσαρλς και Ντέιβιντ Κοχ, οι οποίοι υπολογίζουν ότι θα έχουν πολλαπλάσια οφέλη από τη μη δασμολόγηση εισαγομένων προϊόντων από την Ουάσιγκτον.
Οι αδελφοί Κοχ διοικούν τις Koch Industries, μία από τις μεγαλύτερες μη εισηγμένες επιχειρήσεις στον κόσμο. Η Koch Industries είναι μια πολυσχιδής βιομηχανία που κατασκευάζει από πετρελαιαγωγούς μέχρι χαρτοπετσέτες. Οι γνωστοί για τις ακτιβιστικές δράσεις τους επιχειρηματίες θα χρηματοδοτήσουν διαφημιστικά μηνύματα και εκστρατείες ενημέρωσης και επιρροής της κοινής γνώμης για να διαδώσουν τα οφέλη που έχει στο κοινωνικό σύνολο η απρόσκοπτη λειτουργία του ελεύθερου εμπορίου.

Σύμμαχοι

Αρωγούς και συνεργάτες στην πρωτοβουλία τους αυτή οι αδελφοί Κοχ έχουν τρεις εμπορικές και επιχειρηματικές οργανώσεις: το Εμπορικό Επιμελητήριο Ελεύθερων Συνεργατών (Freedom Partners Chamber of Commerce), την οργάνωση Αμερικανοί για την Ευημερία (Americans for Prosperity) και την Πρωτοβουλία LIBRE (LIBRE Initiative). «Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να διαπραγματευθεί κανείς τις εμπορικές συμφωνίες από το να τιμωρεί τους αμερικανούς καταναλωτές και επιχειρηματίες» δήλωσε ο πρόεδρος των Αμερικανών για την Ευημερία Τιμ Φίλιπς.
«Για εκατομμύρια Αμερικανούς οι έννοιες «αδελφοί Κοχ» και «πολιτικός ακτιβισμός» είναι ταυτόσημες» αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Koch Industries. Οι αδελφοί Κοχ (με προσωπική περιουσία 60,8 δισ. δολ. έκαστος, μοιράζονται την έκτη θέση στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο) έχουν κατά το παρελθόν χρηματοδοτήσει αρνητές της κλιματικής αλλαγής και πολέμιους των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εχουν συνεισφέρει, όμως, επίσης και στη μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης στις ΗΠΑ, ενώ είναι μεγάλοι δωρητές της Αμερικανικής Ενωσης Πολιτικών Δικαιωμάτων (American Civil Liberties Union).

Συσπείρωση

Η εκστρατεία κατά της δασμολόγησης εισαγωγών από την ΕΕ, την Κίνα και τις δύο γειτονικές χώρες, Καναδά και Μεξικό, έχει συσπειρώσει επιχειρηματικές ενώσεις και στελέχη που παραδοσιακά υποστηρίζουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα –και οι αδελφοί Κοχ είναι άλλωστε μαχητικοί Ρεπουμπλικανοί και εν γένει συντηρητικοί άνθρωποι. Εκείνο που φοβούνται περισσότερο οι αμερικανοί εξαγωγείς και ο αμερικανικός επιχειρηματικός κόσμος είναι τα αντίποινα των εμπορικών εταίρων τους. Ηδη το Μεξικό την περασμένη Τρίτη ανακοίνωσε τη δασμολόγηση με συντελεστή 20% των εισαγωγών χοιρινού από τις ΗΠΑ.
Τον περασμένο Μάρτιο 24 μεγάλες εταιρείες λιανικών πωλήσεων των ΗΠΑ (μεταξύ αυτών οι Wal-Mart, Target, Best Buy, Macy’s, Abercrombie & Fitch, American Eagle, Columbia Sportswear, Costco, Gap, Ikea North America, Levi Strauss) απηύθυναν με κοινή επιστολή έκκληση προς τον Τραμπ να μην καταστρέψει τις σχέσεις της χώρας με τους εμπορικούς εταίρους της. Ανάλογη έκκληση προς τον αμερικανό πρόεδρο είχαν απευθύνει με ξεχωριστή επιστολή τους το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, η Εθνική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων και το Συμβούλιο της Αμερικανικής Βιομηχανίας Πληροφορικής. Εις μάτην…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ