Ιστορικό ρεκόρ κροίσων σημειώθηκε στον κόσμο, καθώς, όπως προκύπτει από τη νέα λίστα για το 2018 της Wealth-X, οι δισεκατομμυριούχοι αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά 14,9% φθάνοντας τους 2.754.
Ο πλούτος τους μάλιστα, συμπεριλαμβανομένων των συμμετοχών τους, των ρευστών διαθεσίμων τους, των ακινήτων αλλά και άλλων περιουσιακών στοιχείων (όπως συλλογές έργων τέχνης, γιοτ, αεροπλάνα κ.λπ.), σημείωσε άνοδο 24,4% φθάνοντας τα 9,2 τρισ. δολ.
Δηλαδή είναι μεγαλύτερος κατά 1,6 τρισ. δολ. από τα 7,6 τρισ. δολ. συνολικού πλούτου που κατέχουν 3,47 δισεκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη (70,1% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού) που κερδίζουν λιγότερο από 10.000 δολ. Να σημειωθεί ότι ενώ οι εισοδηματικές ανισότητες διευρύνονται, συνολικά οι πλούσιοι αυτού του κόσμου, σύμφωνα με έρευνα της BCG, έχουν κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους 9,8 τρισ. δολάρια, αποφεύγοντας έτσι να πληρώσουν 3,5 τρισ. δολ. φόρους ετησίως.

Οι λίστες… 2018

Συνολικά 17 ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε διάφορες χώρες περιλαμβάνονται στις λίστες του «Forbes», αλλά και άλλων εταιρειών διαχείρισης πλούτου.
Ειδικότερα, στις λίστες του 2018 ο ελληνικής καταγωγής Τζιμ Ντέιβις με περιουσία 5,3 δισ. δολ. βρίσκεται στην πρώτη θέση. Είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας υποδημάτων New Balance και οι γονείς του είχαν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, όπου και γεννήθηκε το 1943.
Ακολουθούν Ο Τομ Γκόρης με περιουσία 3,9 δισ. δολ. που γεννήθηκε στη Ναζαρέτ από έλληνα πατέρα και επιβλέπει πάνω από 25 εταιρείες με περιουσιακά στοιχεία 6 δισ. δολ. μέσω της εταιρείας του Platinum Equity.
Ο Ελληνο-ιταλός Τζον Πολ Ντετζόρια έχει περιουσία 3,2 δισ. δολ., ενώ η εταιρεία του John Paul Mitchell Systems παρασκευάζει προϊόντα για τον καλλωπισμό των μαλλιών.
Ο Σπύρος Λάτσης, με περιουσία 3,2 δισ. δολ., διαχειρίζεται την περιουσία της οικογένειας μετά τον θάνατο του πατέρα του, Γιάννη Λάτση. Η οικογένεια ασχολείται ακόμη με τα ναυτιλιακά, μέσω της Latsco Shipping, αλλά έχει επενδύσει και στον τραπεζικό τομέα, σε ακίνητα και πετρέλαια, καθώς ελέγχει ποσοστό στα Ελληνικά Πετρέλαια, στη Lamda Development και στην EFG International.
Ο Τζον Κατσιματίδης διαθέτει περιουσία 3,1 δισ. δολ., ενώ ο όμιλος επιχειρήσεων που κατέχει περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μεγαλύτερη αλυσίδα σουπερμάρκετ τροφίμων της Νέας Υόρκης και της Φλόριντα, 400 βενζινάδικα αλλά και εταιρείες Real Estate.

Εργα τέχνης

Ο Φίλιππος Νιάρχος διαθέτει περιουσία 2,8 δισ. δολάρια, ενώ κληρονόμησε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του Σταύρου Νιάρχου, η οποία υπολογίζεται ότι ξεπερνάει το 1 δισ. δολάρια.
Ο Ντιν Μητρόπουλος με περιουσία 2,5 δισ. δολάρια είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Pabst Brewing, παράγει πάνω από 24 μάρκες μπίρας και ποτών. Η οικογένειά του μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ήταν 9 ετών.
Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με περιουσία 2,5 δισ. διατηρεί διοικητικές θέσεις στις μεγαλύτερες θυγατρικές της Glencore, η οποία πρόσφατα εξεδήλωσε ενδιαφέρον και για τα ΕΛΠΕ. Ο Γιώργος Αργυρός διαθέτει περιουσία 2,4 δισ., ασχολείται με το real estate και τις επενδύσεις, ενώ ο Αλέξανδρος Σπανός με περιουσία 2,4 δισ., με το real estate και είναι ιδιοκτήτης των San Diego Chargers.
Ο Αλεκ Γκόρης με περιουσία 2,1 δισ. δολ. είναι αδελφός του Τομ Γκόρη που βρίσκεται στη 2η θέση της λίστας, ενώ ακολουθεί ο Πίτερ Πετρόπουλος, επιχειρηματίας, τραπεζίτης, συγγραφέας και πολιτικός με περιουσία 2 δισ. δολ.
Ο ελληνικής καταγωγής Τζέιμι Ντάιμον θεωρείται σήμερα ο πιο ακριβοπληρωμένος διευθύνων σύμβουλος εταιρειών του τραπεζικού και οικονομικού τομέα. Με περιουσία 1,3 δισ. δολ. είναι διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, της μεγαλύτερης τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, και έχει επιλεγεί τέσσερις φορές από το περιοδικό «TIME» ως ένας από τους 100 πιο ισχυρούς ανθρώπους του κόσμου.

Ναυτιλία – τράπεζες

Η περιουσία του συνιδρυτή της Motor Oil Βαρδή Βαρδινογιάννη εκτιμάται από το «Forbes» σε 1,1 δισ. δολάρια, ενώ η οικογένεια δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στις επενδύσεις, τη ναυτιλία και τον τραπεζικό τομέα.
Διπλή υπηκοότητα, την ελληνική και τη ρωσική, διατηρεί ο Φιλάρετος Καλτσίδης που έχει περιουσία 1 δισ. δολ. Ο Τεντ Λεόνσις που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των Washington Wizards διαθέτει περιουσία 1 δισ. δολ., όπως επίσης και Γιώργος Μάρκος που είναι ιδρυτής και πρόεδρος της Marcus and Millichap.

13 υπερπλούσιοι έχουν $915 δισ.

Συνολική περιουσία 915 δισ. δολ. διαθέτουν οι αποκαλούμενοι «μεγα- δισεκατομμυριούχοι», οι υπερπλούσιοι δηλαδή του κόσμου αυτού που διαθέτουν περιουσία άνω των 50 δισ. δολ.

Στις 4 Ιουνίου ήταν συνολικά 13, με τον Τζεφ Μπέζος, ιδρυτή του Amazon, με περιουσία 135,5 δισ. δολ., να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.
Ακολουθούν ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς με 92,9 δισ. δολ., ο μεγιστάνας στον χώρο των ειδών πολυτελείας
ιδιοκτήτης του πολυσχιδούς ομίλου Louis Vuitton Moet Hennessy Μπερνάρ Αρνό με 81,1 δισ. δολ. και ο
μεγαλοεπενδυτής, γνωστός και ως «Ο μάγος της Ομάχα» Γουόρεν Μπάφετ με 82,6 δισ. δολ.
Παρά τα τελευταία προβλήματα ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, συνιδρυτής του Facebook, με περιουσία 76,7 δισ. δολ., παραμένει ο νεότερος «μεγα-δισεκατομμυριούχος».
Ακολουθούν ο «Μr Zara» ή κατά κόσμον Αμάνθιο Ορτέγα με 71 δισ. δολ., ο μεξικανός επιχειρηματίας Κάρλος Σλιμ με 60,4 δισ. δολ., ο ιδρυτής της Oracle Λάρι Ελισον με 58 δισ. δολ., ο Λάρι Πέιτζ, συνιδρυτής της Google, με 52,2 δισ. δολ., τα αδέλφια Τσαρλς και Ντέιβιντ Κοχ, μεγιστάνες του πετρελαίου, με 51,9 δισ. δολ. ο καθένας, ο συνιδρυτής της Google Σεργκέι Μπριν με 50,7 δισ. δολ. και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ με 50,4 δισ. δολ.
Οι δισεκατομμυριούχοι από τις αρχές του 21ου αιώνα αυξήθηκαν κατά 230%, ενώ σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελετών της Credit Suisse το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου 33 εκατ. εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι, ελέγχει περιουσιακά στοιχεία – σε χρηματοοικονομική και φυσική μορφή – αξίας 128,7 τρισ. δολαρίων ή το 45,9% του παγκόσμιου πλούτου, ο οποίος το 2017 κυμάνθηκε στα 280 τρισ. δολάρια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ