Στην τελευταία και πιο κρίσιμη φάση εισέρχεται ο διαγωνισμός πώλησης της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος (IBG) από τον Ειδικό Εκκαθαριστή της πρώην Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, στον έλεγχο του οποίου έχει περάσει από το 2013, μετά τη χρεοκοπία του κυπριακού τραπεζικού ομίλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα από τα 13 σχήματα που είχαν εκδηλώσει κατ΄ αρχήν ενδιαφέρον για την απόκτηση του πιστωτικού ιδρύματος, υπέβαλαν εμπρόθεσμα, μέχρι την περασμένη Τετάρτη, μη δεσμευτικές προσφορές.
Τραπεζικές πηγές που είναι κοντά στη διαδικασία επισημαίνουν την ικανοποίηση του συμβούλου πώλησης Ernst & Young τόσο για τον αριθμό όσο και για την ποιότητα των επενδυτών που κατέθεσαν φάκελο για την εξαγορά της τράπεζας. Εκτιμούν δε ότι μέσα στον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η εξέτασή τους και θα ανοίξει το data room για τη λεπτομερειακότερη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων σχημάτων για τα μεγέθη της IBG. Θα ακολουθήσει κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του φθινοπώρου η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Υψηλό τίμημα

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι από το κλίμα που εισπράττει η Ernst & Young έως τώρα προμηνύεται η εξασφάλιση ενός υψηλού τιμήματος για τον εκκαθαριστή. Λόγω της αναστολής χορήγησης νέων αδειών από την Τράπεζα της Ελλάδος, η Επενδυτική Τράπεζα αποτελεί ένα ελκυστικό όχημα για όποιον θέλει σήμερα να τοποθετηθεί στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα. Η προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και αύξησης της υγιούς ζήτησης για δανεικά, σε συνδυασμό με τη σταδιακή κατάργηση των capital controls, δημιουργούν προσδοκίες για υπεραξίες στον κλάδο.Η πρώην θυγατρική της Λαϊκής Τράπεζας διαθέτει μία σειρά από πλεονεκτήματα, ικανά να της δώσουν προβάδισμα στη μάχη των μεριδίων τα επόμενα χρόνια, όπως: υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, υγιές δανειακό χαρτοφυλάκιο, σε αντίθεση με τους τέσσερις συστημικούς ομίλους, πολύ μικρό δίκτυο καταστημάτων, άρα και χαμηλά λειτουργικά κόστη, μεγάλα μερίδια στη χρηματιστηριακή αγορά, αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό στην επενδυτική τραπεζική. Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι ο νέος ιδιοκτήτης της τράπεζας θα επιχειρήσει να τη μετατρέψει σε ένα ευέλικτο όμιλο, με στοχευμένη παρουσία στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, που θα δραστηριοποιηθεί σε όλο το φάσμα των τραπεζικών εργασιών, δίνοντας έμφαση στην προώθησή τους μέσω ηλεκτρονικών καναλιών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ