Η τεχνολογία εισβάλλει και παίρνει τη θέση των «νερουλάδων» που ολιγοπωλιακά τροφοδοτούσαν με καράβια-υδροφόρες τα άνυδρα νησιά λαμβάνοντας γενναίες επιδοτήσεις από το κράτος.
Το παράδειγμα του Καστελλόριζου είναι χαρακτηριστικό. Η χρέωση του νερού που βγαίνει από τη μονάδα αφαλάτωσης είναι 2,175 ευρώ συν ΦΠΑ το κυβικό, ενώ η χρέωση της υδροφόρας ήταν 12,5 ευρώ συν ΦΠΑ.
Η μονάδα κατασκευάστηκε από την εταιρεία Watera Ελλάς, έχει δυναμικότητα 400 κυβικά την ημέρα με εγγυημένη ποσότητα 40.000 κυβικών ετησίως και μέγιστη 80.000 κυβικών. Ετησίως το κόστος εξοικονόμησης για το κράτος ανέρχεται σε 600.000 ευρώ και σε πέντε χρόνια που θα έχει την εκμετάλλευση η Watera θα προσεγγίσει τα 3 εκατ. ευρώ.
Η Watera επένδυσε 870.000 ευρώ για τη μετατροπή θαλασσινού νερού σε πόσιμο με τη μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης και θα εκμεταλλευτεί την εγκατάσταση για πέντε χρόνια ώστε να κάνει απόσβεση και να βγάλει και το προβλεπόμενο κέρδος. Μετά την πενταετία η μονάδα της αφαλάτωσης θα περάσει στον Δήμο του Καστελλόριζου και με την κατάλληλη συντήρηση των μηχανημάτων το νησί θα συνεχίσει να έχει αυτάρκεια σε πόσιμο νερό χωρίς το κράτος να ξοδεύει ούτε ένα ευρώ για την υδροδότησή του.

Ραγδαία ανάπτυξη

Οπως εξηγεί στο «Βήμα της Κυριακής» ο διευθύνων σύμβουλος της Watera κ. Ορφέας Μαυρίκιος «στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ξεκινά η ραγδαία ανάπτυξη της εφαρμογής της τεχνολογίας της αφαλάτωσης με αντίστροφη όσμωση για την παραγωγή πόσιμου νερού. Μια τεχνολογία που έδωσε άλλη προοπτική στα άνυδρα ελληνικά νησιά αφού πλέον είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού τα νησιά που δεν διαθέτουν μονάδες αφαλάτωσης».
Σε ετήσια βάση το κράτος πλήρωνε 10 εκατ. ευρώ για να επιδοτήσει το νερό που μετέφεραν τα καράβια-υδροφόρες στα νησιά, ποσό που σήμερα έχει μειωθεί δραστικά και είναι ζήτημα χρόνου να μηδενιστεί.

Προβλήματα στη Μύκονο

Βεβαίως, η κάθε εγκατάσταση πρέπει να συνοδεύεται και από τη σωστή συντήρηση. Αλλιώς πάλι θα υπάρχουν ελλείψεις. Οπως στη Μύκονο όπου η αρχικώς εγκατεστημένη δυναμικότητα των 9.000 μ3 την ημέρα έχει περιοριστεί στο μισό λόγω κακής συντήρησης από τις δημοτικές αρχές και το νησί εμφανίζει τα δύο τελευταία χρόνια σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας.
Η μέθοδος όμως της αφαλάτωσης δεν αφορά μόνο την υδροδότηση των νησιών. Οι εφαρμογές είναι πολλές, καθώς εξελιγμένα συστήματα υπερκάθαρου νερού εγκαθίστανται σε μεταλλουργίες, βιομηχανίες φαρμάκων και καλλυντικών, κλωστοϋφαντουργίες, βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, σε ξενοδοχεία, καθώς και σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού. Για παράδειγμα, μια ξενοδοχειακή επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ σε νησί συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα και δική της μονάδα αφαλάτωσης ύψους 200.000 ευρώ εξασφαλίζοντας την αυτάρκεια και την ανεξαρτητοποίησή της από το δίκτυο στο οποίο συχνά-πυκνά καταγράφονται διακοπές.
Η εταιρεία Watera είναι leader στον κλάδο διαχείρισης υδάτων στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 60% και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων εταιρειών στην Ευρώπη. Αποτελεί θυγατρική της εισηγμένης στο ΧΑ εταιρείας συμμετοχών Unibios και εκτός από την Ελλάδα δραστηριοποιείται με θυγατρικές σε πέντε χώρες: Λουξεμβούργο, Βουλγαρία, Ιταλία, Τσεχία και Σλοβακία. Ιδρύθηκε το μακρινό 1963 με την επωνυμία Κάλλιγκαν Ελλάς με καθαρά εμπορική δραστηριότητα αντιπροσωπεύοντας τα προϊόντα της αμερικανικής Κάλλιγκαν. Τη δεκαετία του 1970 η Κάλλιγκαν Ελλάς αναπτύχθηκε γρήγορα καλύπτοντας τις ανάγκες των ήδη εγκατεστημένων μονάδων επεξεργασίας νερού της διεθνούς Κάλλιγκαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπως Αμερικανική Βάση Ελληνικού, Γούβες Ηρακλείου, Αράξου, την Πολεμική Βιομηχανία (ΕΑΒ-LOCKHEED, Πυρκάλ) κ.λπ.
Το 1974 ήταν η πρώτη που εγκατέστησε σύστημα αφαλάτωσης με αντίστροφη όσμωση σε Μονάδα Τεχνητού Νεφρού σε Νοσοκομείο. Το 1983 εγκαθιστά ένα από τα πρώτα μεγάλα ταχυδιϋλιστήρια πιέσεως στη Νότια Ευρώτη για την ΕΥΔΑΠ στα Κιούρκα για τη διύλιση νερού από τη λίμνη του Φράγματος του Μόρνου. Ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια εγκαταστάσεις για τη διύλιση νερού από φράγματα σε Βόλο, Ιεράπετρα, Αλεξανδρούπολη αλλά και από λιμνοδεξαμενές κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και στις Κυκλάδες.
Από το 2008 η εταιρεία ξεκίνησε την παραγωγή και συναρμολόγηση μηχανημάτων και συστημάτων επεξεργασίας νερού στην Ελλάδα. Διαθέτει δύο εργοστάσια στο βιομηχανικό πάρκο Λιοσίων και στον Βόλο. Το 2016 η Κάλλιγκαν Ελλάς μετονομάζεται σε Watera Ελλάς προκειμένου να παρουσιάζεται διεθνώς με το δικό της όνομα σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Το 80% των εργασιών της που στην Ελλάδα απασχολεί 60 άτομα αφορούν τον ιδιωτικό τομέα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ