Κορυφώνεται το δράμα της Folli Follie, που άφησε πίσω της ζημιές 950 εκατ. (706 εκατ. ευρώ από τις μετοχές και 250 εκατ. ευρώ από τα εταιρικά της ομόλογα), καθώς ο επανέλεγχος της EY καθυστερεί, ενώ ως τη γενική συνέλευση οι πιέσεις από τις Αρχές, τους μετόχους, τους ομολογιούχους και τους προμηθευτές θα ενταθούν.
Αν κατά την προγραμματισμένη ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων στις 29 Ιουνίου δεν εγκριθούν οι λογιστικές καταστάσεις τότε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα μπορούσε να κάνει χρήση του νέου αναθεωρημένου νόμου 2190/1920, ο οποίος προβλέπει πλέον μεταξύ άλλων αυστηρές ποινικές κυρώσεις που φθάνουν ως τα 3 χρόνια φυλάκισης για τα μέλη διοικητικού συμβουλίου ανώνυμης εταιρείας και τους ορκωτούς ελεγκτές, με χρηματικές ποινές μέχρι και 100.000 ευρώ σε περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι έχουν συνταχθεί ανακριβείς λογιστικές καταστάσεις.
Αν τα δεδομένα οδηγήσουν σε παραποιήσεις στοιχείων, έρχονται στο προσκήνιο σενάρια για κατηγορίες περί χειραγώγησης, αλλά και κατάχρησης της αγοράς, που συνιστούν βαριά αδικήματα. Εν τω μεταξύ, η μη υπογραφή (ακόμη) σύμβασης ανάθεσης στην Ernst & Young (EY) του έργου επανελέγχου των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης του 2017 προκαλεί ερωτηματικά στην αγορά, αφού η σχετική ανακοίνωση της FF Group έγινε στις 14 Μαΐου. Η EY Ασίας, η οποία φέρεται να επιφορτίζεται με το έργο του ελέγχου των στοιχείων της εισηγμένης στην ευαίσθητη περιοχή, εξετάζει πρόσθετα στοιχεία, κάτι που σημαίνει ότι θα διαψευστούν οι αρχικές εκτιμήσεις για ολοκλήρωση του ελέγχου εντός τριμήνου.
Σε αυτό το πλαίσιο φέρεται να εντείνονται οι πιέσεις προς τη διοίκηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραιτήσεις και σε διορισμό νέου ΔΣ που θα οδηγούσε σε συνεργασία με τον σύμβουλο αναδιάρθρωσης στην επόμενη ημέρα, η οποία σε κάποια από τα σενάρια θέλει την εταιρεία να σπάει σε Folli Follie Ευρώπης και Folli Follie Ασίας, με την τελευταία να απορροφάται από τη Fosun.
Εν τω μεταξύ, η ΕΚ έχει ήδη αποστείλει έναν ογκώδες φάκελο στις εισαγγελικές αρχές μετά την προκαταρκτική εξέταση που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας. Να σημειωθεί πως η ανεξάρτητη Επιτροπή Ελέγχου της εταιρείας προεδρεύεται από τον κ. Ζαχαρία Μαντζαβίνο, πεθερό του CEO της εταιρείας Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, ενώ την παραίτησή τους από το ΔΣ υπέβαλαν ο Ηλίας Κούκουτσας, γενικός διευθυντής της Αttika Πολυκαταστήματα, και το μέλος της Επιτροπής Ελέγχου Ευάγγελος Κουμανάκος. Ο οικονομικός διευθυντής που συνέταξε τον ισολογισμό του 2017 κ. Φραγκίσκος Γρατσώνης, λίγο προτού ξεσπάσει η θύελλα επελέγη για τη θέση συμβούλου στο δσ. του Υπερταμείου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ