Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και οι τραπεζικοί λογαριασμοί όσων δανειοληπτών θέλουν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη ή εκκρεμεί η αίτηση τους. Αυτό προβλέπει το πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε πριν από λίγο, σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνει και προβλέπει την άρση του τραπεζικού απορρήτου σε βάθος πενταετίας για όσους αιτούνται την υπαγωγής τους στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Στόχος της ρύθμισης είναι η αντιμετώπιση των στρατηγικά κακοπληρωτών καθώς σήμερα το τραπεζικό απόρρητο εμποδίζει τον ουσιαστικό έλεγχο με αποτέλεσμα ακόμα και δανειολήπτες με υψηλές καταθέσεις να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Κατσέλη. Οι αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προβλέπουν ακόμα ότι :

-Ότι αν ο οφειλέτης καθυστερεί την πληρωμή τουλάχιστον τριών μηνιαίων δόσεων –όπως αυτές έχουν οριστεί -για το διάστημα από την κατάθεση της αίτησης μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης τότε αυτομάτως θα παύει η αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων για τον δανειολήπτη. Ωστόσο προϋπόθεση αποτελεί ο πιστωτής να έχει στείλει εξώδικη όχληση στον οφειλέτη.

-Οι τράπεζες εφόσον είναι πιστωτές θα μπορούν να αναλαμβάνουν για λογαριασμό των δικαιούχων οφειλετών τους που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη να καταθέτουν αίτηση είσπραξης του ποσού που επιδοτεί το ελληνικό δημόσιο για την αποπληρωμή των μηνιαίων δόσεων. Αυτό αφορά δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα.

– Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα γίνεται βάσει της εμπορικής της αξίας (και όχι της αντικειμενικής), εφόσον υφίσταται έκθεση ανεξάρτητου εκτιμητή ακινήτων που είναι εγγεγραμμένος στο οικείο μητρώο του Υπουργείου Οικονομικών.

-Παρέχεται επίσης δικαίωμα στους εγγυητές κόκκινων δανείων που έχουν εκπληρώσει την υποχρέωσή τους, όπως προκύπτει από την εγγύηση, να υποκαταστήσουν τον πιστωτή στο σχέδιο αποπληρωμής.

-Μειώνεται ο αριθμός των αναγκαίων εγγράφων για την ένταξη στο νόμο ενώ τράπεζες και δημόσιες αρχές έχουν την υποχρέωση να τα προσκομίζουν οι ίδιες στο δικαστήριο.

– Μπαίνει τέλος στις συνεχείς αναβολές εκδίκασης των υποθέσεων

μέσω ματαίωσης της συζήτησης χωρίς επαναπροσδιορισμό τους.

– Καθιερώνεται ένας πρώτος έλεγχος της εγκυρότητας των στοιχείων του δανειολήπτη από την Γραμματεία του Ειρηνοδικείου η οποία θα παρουσιάζει σχετική έκθεση σχετικά με την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη που θα λαμβάνει υπόψη του ο δικαστής για την τελική απόφαση του.