«Η φετινή εκδήλωση πραγματοποιείται σε ένα σημαντικά βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον για τη χώρα μας. Η αβεβαιότητα και η αστάθεια έχουν ξεπεραστεί και η οικονομία βρίσκεται σε θετική τροχιά, μετά από μεγάλη περίοδο έντονης πτώσης, η οποία οδήγησε στην απώλεια του 25% του εθνικού μας εισοδήματος. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει πλέον σταθεροποιηθεί και η χώρα έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα, ωστόσο, αυτό δεν αρκεί. Είναι απολύτως απαραίτητο η οικονομία μας να αποκτήσει δυναμική και να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης προκειμένου να κατορθώσουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να πετύχουμε πραγματικά την έξοδο από την κρίση». Αυτά επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ κ. Τάκης Αθανασόπουλος στον χαιρετισμό του το απόγευμα της Τετάρτης κατά την έναρξη του Ελληνό – Κορεατικού Φόρουμ Συνεργασίας στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo στο πλαίσιο της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2018».

Το ΔΝΤ και τα… τιμαλφή
Ως προς το πως θα πετύχουμε αυτό ο κ. Αθανασόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από την εμπειρία της Κορέας η οποία δοκιμάστηκε σκληρά στην κρίση της ανατολικής Ασίας που έπληξε σφοδρά και άλλες χώρες όπως τη Σιγκαπούρη, το Χόνγκ Κόνγκ και την Ταϊβάν.
«Το εθνικό νόμισμα της Κορέας κατέρρευσε, η ανεργία τριπλασιάστηκε και για τη διάσωση της χώρας απαιτήθηκε η συνδρομή του ΔΝΤ που χορήγησε δάνειο ύψους 53,8 δις. ευρώ συνοδευόμενο από σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας και μεταρρυθμίσεις» ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ συμπληρώνοντας, ότι η συγκεκριμένη χώρα προχώρησε με αποφασιστικότητα, συνέπεια, επιμονή , ταχύτητα και χωρίς αντιδράσεις, στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και με σκληρή δουλειά έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν.
Ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση της Κορέας, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης, ζήτησε το 1998 από τους πολίτες της να δωρίσουν χρυσά αντικείμενα που είχαν στην κατοχή τους στο κράτος, προκειμένου να συγκεντρωθούν πρόσθετοι πόροι για να πληρωθεί μέρος του δανείου του ΔΝΤ. «Σε αυτό το θέμα η ανταπόκριση των πολιτών της Κορέας ήταν άμεση» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «σε ειδικά σημεία συλλογής, χιλιάδες πολίτες παρέδωσαν προσωπικά τους αντικείμενα από οικογενειακά κειμήλια μέχρι τις βέρες τους ακόμη και χρυσά μετάλλια». Από την κίνηση αυτή ανέφερε συγκεντρώθηκαν περίπου 227 τόνοι χρυσού, αξίας 3 δις. δολ, που χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους με αποτέλεσμα δύο χρόνια μετά η Κορέα όχι απλά να ξεπεράσει την κρίση αλλά βγήκε και ισχυρότερη ανακτώντας το χαμένος έδαφος.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ word economic outlook το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Κορέας είναι πλεονασματικό με 5,1% του ΑΕΠ, υψηλότερο σε σχέση με το μέσο όρο των αναπτυγμένων οικονομιών της περιοχής (4,3%). Η Κορέα βρίσκεται στην 4η θέση παγκοσμίως στην κατάταξη με βάση το απόθεμα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και στην 6η θέση με βάση τις σωρευτικές αναπόσβεστες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη. Σε ότι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι πρώτη παγκοσμίως στην κατάταξη για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης ως ποσοστό του ΑΕΠ με 4,3%. Οι πόροι στην Κορέα προέρχονται από ιδιωτικές επιχειρήσεις σε ποσοστό 84% ενώ στην Ελλάδα είναι μόλις στο 5,4%.
Π. Κουρουμπλής: «Η αβεβαιότητα και η αστάθεια βρίσκονται πίσω μας»
Τα σταθερά βήματα με τα οποία ανακάμπτει η οικονομία της Ελλάδας και τα οποία θα συνεχιστούν, τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο συνέδριο.
Σημείωσε ότι ακόμα μία απόδειξη της φάσης ανάκαμψης στην οποία μπαίνει η ελληνική οικονομία είναι η πολύ μεγάλη συμμετοχή εκθετών και επισκεπτών που σημειώνεται φέτος στα Ποσειδώνια. «Τα τελευταία τρία χρόνια εξασφαλίστηκε πολιτική σταθερότητα που οδήγησε σε οικονομική σταθερότητα και έτσι φαίνεται ότι η αβεβαιότητα και η αστάθεια βρίσκονται πλέον πίσω μας. Εμπεδώνεται αίσθημα εμπιστοσύνης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και αυτοπεποίθησης των ανθρώπων για μια νέα προσπάθεια», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής και συνέχισε λέγοντας: «Ολοι οι δείκτες δείχνουν ότι η προσπάθεια είναι στη σωστή κατεύθυνση και αυτός ο δρόμος θα συνεχιστεί αποφασιστικά και ως προς τις μεταρρυθμίσεις και ως προς την ανάγκη να χτίζονται μηχανισμοί που θα περιορίζουν τις κοινωνικές ανισότητες», σημείωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας.
Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι η Ελλάδα και η θάλασσα είναι άρρηκτα δεμένες. Το ίδιο ισχυροί και ιστορικοί είναι οι δεσμοί Ελλάδας και Κορέας από την εποχή του πολέμου και μετά, είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι σήμερα είναι μεγάλος ο αριθμός των πλοίων που «χτίζουν» Έλληνες εφοπλιστές στα υψηλής τεχνογνωσίας ναυπηγεία της Κορέας. «Η Ελλάδα σήμερα στηρίζει τη ναυτική εκπαίδευση ώστε να μπορούν οι Έλληνες ναυτικοί να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των σύγχρονων αυτών πλοίων, ενώ με συντονισμένες προσπάθειες επιχειρεί να αφυπνίσει τον άλλοτε κραταιό ναυπηγικό της τομέα. Σε πρώτη φάση η Ελλάδα θα κατορθώσει να γίνει μια μεγάλη επισκευαστική χώρα», είπε ο κ. Κουρουμπλής.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ναυτιλίας θύμισε το σταθερό αίτημα της Ελλάδας προς τη Νότια Κορέα να περιληφθούν ελληνικές εταιρίες συναρμολόγησης και κατασκευής ανταλλακτικών και εξαρτημάτων στους προμηθευτές των κορεατικών ναυπηγείων. Σημείωσε επίσης τη δυνατότητα συμπαραγωγής εξαρτημάτων και ανταλλακτικών από ελληνικές εταιρίες στο βιομηχανικό – βιομηχανικό πάρκο Σχιστού και από κορεατικές εταιρίες.

Συνεργασία δεκαετιών
Ο Πρέσβης της νότιας Κορέας κ. Soosuk Lim στην ομιλία είπε ότι «επτά δεκαετίες έχουν καλλιεργηθεί με την Ελλάδα ιδιαίτεροι δεσμοί». Τόνισε ότι η Ελλάδα βοήθησε την Κορέα να ξεκινήσει τη ναυπηγική της βιομηχανία παραγγέλλοντας δύο σκάφη στις αρχές του δεκαετίες του ’70 και αυτή τη στιγμή είναι πρωτοπόρος στη ναυτιλιακή και ναυπηγική βιομηχανία αντιστοίχως.
Η Ελλάδα έχει το 20% του παγκόσμιου στόλου και το 50% του στόλου της ΕΕ ενώ η Κορέα κατέχει στην πρώτη θέση παγκοσμίως στις παραγγελίες ναυπηγήσεων δήλωσε. Πρόσθεσε ότι πάνω από το ήμισυ του ελληνικού στόλου έχει κατασκευαστεί στην Νότια Κορέα ενώ εξέφρασε τη δυνατότητα και τη θέληση να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο πεδίο της ναυτιλίας.
«Το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο απαιτεί ένα νέο παράδειγμα τεχνολογικής καινοτομίας και αυστηρότερους όρους και κανονισμούς -η Κορέα είναι πολύτιμος εταίρος για την Ελλάδα αυτή την εποχή των νέων προκλήσεων» ανέφερε ο κ.Soosuk LIM