Με πυρετώδεις ρυθμούς εργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για να καθαρογράψουν τις νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες αναμένεται να επιφέρουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις σε πάνω από 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.
Ο υπουργός Οικονομικων κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημερώνοντας χθες τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές που θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που θα έρθει έως την Παρασκευή στη Βουλή, αναφέρθηκε στον ΕΝΦΙΑ και τις νέες αντικειμενικές αξίες που αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο και σε μία προσπάθεια να λειάνει τις αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών οι οποίοι βλέπουν να έρχεται χιονοστιβάδα επιβαρύνσεων από τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες, το 67% των ιδιοκτητών δεν θα δουν καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ, ενώ το 18% θα έχει μικρή έστω μείωση. Ομως το 15% (ποσοστό που μεταφράζεται σε απόλυτο αριθμό σε περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες) θα υποστεί αυξήσεις.
Ο ΕΝΦΙΑ για το 1.000.000 ιδιοκτητών θα είναι αυξημένος από 20 ευρώ και πάνω, ενώ οι περιοχές που θα υποστούν τις μεγαλύτερες αυξήσεις είναι οι λεγόμενες λαϊκές περιοχές, οι τουριστικές και τα νησιά.
Επίσης οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ανακοινωθούν και θα ισχύσουν μία και έξω και όσοι σε βάθος διετίας ή τριετίας όπως επιθυμούσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα προκύψει επιβάρυνση και στον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων που εντάσσεται στον ΕΝΦΙΑ και αφορά ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι στο μεσοπρόθεσμο δεν θα προβλέπεται καμία αλλαγή στον εισπρακτικό στόχο από τον ΕΝΦΙΑ καθώς αυτός παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, και τα ερωτήματα των βουλευτών, αν υπάρχει η δυνατότητα να διαπραγματευθεί με τους θεσμούς ώστε να μην περικοπούν από το 2019, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ανέφερε ότι «δεν είναι της ώρας αυτά».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση πιστοληπτικής γραμμής στήριξης και το θέμα τωρα πια, είναι η ρύθμιση του χρέους και η μεταμνημονιακή επιτροπεία.
Όσον αφορά τη ρύθμιση του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών είπε, ότι στο πλαίσιο της ρύθμισης επιδιώκεται δεκαετής επιμήκυνση χωρίς αιρεσιμότητα