Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Ολομέλεια η ονομαστική ψηφοφορία μετά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.
Η καθυστέρηση δημιουργήθηκε με την ηλεκτρονική ψηφοφορία του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου καθώς τουλάχιστον 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν τέσσερα άρθρα όχι λόγω πολιτικής διαφωνίας αλλά λόγω αβλεψείας τους που αναγκάστηκε το προεδρείο να τους ξανακαλέσει στην αίθουσα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Τελικά ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου σύμφωνα με τα οποία ψήφισαν 298 βουλευτές εν των οποίων 154 ναι και 144 όχι. Σχετικά με την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ ψήφισαν 292 βουλευτές εκ των οποίων 154 υπέρ και 138 κατά. Παρά την καταψήφισή της από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένο το νούμερο 154 διασφαλίστηκε καθώς ψήφισε υπέρ ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί πριν από τη Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που κρίνει την ολοκλήρωση του προγράμματος και το ζήτημα του χρέους. Αντιρρήσεις αντισυνταγματικότητας πρόβαλε η ΔΗΣΥ, με την έναρξη στην Ολομέλεια, της σχετική συζήτησης.
Οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διατύπωσαν αντιρρήσεις για το άρθρο 60 παρ. 5 του νομοσχεδίου, που προβλέπει ότι δεν ισχύει η παύση ή ο περιορισμός της τοκογονίας αν απορριφθεί από τα δικαστήρια αίτηση υπαγωγής των οφειλών στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου ρύθμισης οφειλών δανείων στις τράπεζες. Επιπλέον, αντέδρασαν στο άρθρο 109, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση βάζει εγγύηση περιουσία που έχει υπαχθεί στο υπερταμείο, μεταξύ των οποίων και οι μετοχές των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Τέλος, πρόβαλαν αντιρρήσεις και για το άρθρο που προβλέπει τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων σε ενιαίο λογαριασμό, από τους ΟΤΑ και τη Βουλή, σημειώνοντας ότι θίγεται η αυτοτέλειά τους. «Η κυβέρνηση έχει ζηλέψει και τις διομολογήσεις της Υψηλής Πύλης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπέκυψε στις απαιτήσεις των δανειστών να τεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα στη βούληση της κυβέρνησης.
Τις αντιρρήσεις αντισυνταγματικότητας στήριξε η αντιπολίτευση. Το ΚΚΕ, πάντως, δια των εκπροσώπων του, χαρακτήρισε υποκριτική τη συζήτηση, επικαλούμενο σωρεία αντισυνταγματικών διατάξεων που έχουν ψηφιστεί από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας δεν έγιναν αποδεκτές από την πλειοψηφία.
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε για τους τόκους υπερημερίας ότι το Σύνταγμα ρητά προβλέπει πού επιτρέπεται η αναδρομικότητα και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να μην ευνοηθούν στρατηγικοί κακοπληρωτές που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη αν και μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, επισήμανε ότι το δικαστήριο είναι εκείνο που κρίνει αν κάποιος πρέπει να προστατευθεί βάσει των διατάξεων για τα «κόκκινα δάνεια» και το δικαστήριο κρίνει αν κάποιος δανειολήπτης δεν χρειάζεται να προστατευθεί και άρα πρέπει να καταβάλει τους τόκους για το δάνειο του.
Αναφορικά με τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων, ο υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε το παράδειγμα της Βουλής που τοποθέτησε τα 3/4 του αποθεματικού της στην ΤτΕ και κέρδισε χρήματα, για να επισημάνει ότι αντίστοιχο κέρδος είχαν οι δήμοι που ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο. Είπε ακόμη ότι δεν θίγεται η αυτοτέλεια των ΟΤΑ και δεν θίγεται ούτε και η αυτοτέλεια της Βουλής.
Για τις δε εγγυήσεις στο υπερταμείο, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την… ανησυχία του για τη «συλλογική αμνησία» που χτύπησε -όπως είπε- τους 222 βουλευτές, οι οποίοι ψήφισαν τον Ν. 4336, το νόμο, δηλαδή, που προέβλεψε πως όταν συγκροτηθεί το υπερταμείο θα είναι αντισυμβαλλόμενος για το δάνειο που έλαβε η χώρα το 2015 και θα έχει κάποιες εγγυήσεις.
Στο αυτοδιοίκητο της Βουλής αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Βούτσης, ο οποίος επισήμανε ότι η Βουλή έχει ιδιαίτερο κωδικό στην ΤτΕ από τον οποίο γίνεται όλη η διαδικασία πληρωμών της. Τα αποθεματικά της Βουλής ήδη κατά τα 3/4 έχουν κατατεθεί στην ΤτΕ και η κίνηση αυτή αποφέρει στη Βουλή περί τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Βούτσης επεσήμανε ότι το πολυνομοσχέδιο αφορά το υπόλοιπο 1/4 του αποθεματικού της Βουλής και δεν θίγεται το γεγονός ότι η Βουλή έχει δικό της προϋπολογισμό.

Ψηφίστηκε επί της αρχής από τις αρμόδιες επιτροπές

Ψηφίστηκε επί της αρχής από την κυβερνητική πλειοψηφία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης. Το πολυνομοσχέδιο καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση (ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΧΑ, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων).
Με την διαδικασία του επείγοντος, εισήχθη προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης.
Το πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή και περιλαμβάνει πληθώρα διατάξεων που πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν, όπως έχει συμφωνηθεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.


Η συζήτηση στη Βουλή

Με το επιχείρημα ότι η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης θα επιτρέψει στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να συζητήσει, να καταλήξει και να αποφασίσει το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αιτιολόγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης τον επείγοντα χαρακτήρα συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.
Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, είπε ότι είναι «προφανής ο επείγοντας χαρακτήρας», και επικαλούμενος όσα αναφέρει στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, είπε ότι «το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει αναγκαίες και επείγουσες ρυθμίσεις για την ολοκλήρωση της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης πριν την κρίσιμη ημερομηνία της 21ης Ιουνίου που συνεδριάζει το Eurogroup». Όπως διευκρίνισε ο κ. Χουλιαράκης, «είναι σκόπιμο οι διατάξεις του να δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως πριν την Παρασκευή 15 Ιουνίου, περίπου μια εβδομάδα πριν την σύνοδο του Eurogroup».
Ενώ υποστήριξε ότι το πολυνομοσχέδιο «τηρεί όλες τις προβλέψεις της καλής νομοθέτησης». «Η δομή του ακολουθεί την δομή ενός καλού νομοσχεδίου. Επιτρέπει την συζήτηση επί των άρθρων και την διαφοροποίηση αν κριθεί αναγκαίο από βουλευτές», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Ωστόσο, δεν έπεισε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο εισηγητής της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας είπε ότι «δεν συζητάμε την δομή αλλά αν πρέπει να είναι επείγον» και πρόσθεσε ότι «είμαστε στο ίδιο έργο θεατές». «Συζητάμε με διαδικασίες εξπρές όταν δεν έχουμε εκταμιεύσει την δεύτερη υποδόση από την προηγούμενη αξιολόγηση που βιαζόμαστε να κλείσουμε», σημείωσε, δηλώνοντας την διαφωνία της ΝΔ με τον επείγοντα χαρακτήρα. Ο κ. Χουλιαράκης του απάντησε για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ότι η εισήγηση του ESM και των άλλων Θεσμών, ήταν θετική και εισηγήθηκε την εκταμίευση μέχρι τις 15 Ιουνίου. Ωστόσο, «ήταν η εμμονή μιας μόνο χώρας» που απέτρεψε την εκταμίευση.
«Το βάρος δεν είναι τα 122 άρθρα του πολυνομοσχεδίου, αλλά μεταξύ άλλων το άρθρο 109 που αναθεωρεί το τρίτο μνημόνιο και με το οποίο εκχωρείται η δημόσια περιουσία», ανέφερε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Ι. Κουτσούκος εγείροντας «μείζονα ζητήματα συνταγματικής τάξης». Μάλιστα ζήτησε επ’ αυτών να υπάρχει γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Αμυράς ο οποίος είπε ότι η τακτική της κυβέρνησης είναι «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε». «Συνηθισμένα τα βουνά απ’ τα χιόνια», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος ενώ Χ.Α. και Ε.Κ. τάχθηκαν επίσης κατά του επείγοντος.
«Κατανοώ την επιθυμία να συζητηθεί όσο πιο αναλυτικά γίνεται. Όμως η καθυστέρηση συνεπάγεται αναβολή της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους.
Δεν πρέπει να δοθεί κανένα δικαίωμα σε κανένα κράτος – μέλος να ζητήσει αναβολή», απάντησε ο κ. Χουλιαράκης, ενώ σχετικά την μη κατάθεση στην Βουλή του επικαιροποημένου μνημονίου το οποίο είναι στην αγγλική γλώσσα, είπε ότι «την ίδια τακτική που ακολουθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση ακολουθούμε κι εμείς». Ο κ. Σταϊκούρας αντέδρασε τονίζοντας ότι «καταθέταμε στην Βουλή την επικαιροποίηση των μνημονίων, εσείς την αρνείστε».
Να μεταφραστεί και να έρθει στις επιτροπές ζήτησαν τα κόμματα πριν το τέλος των συνεδριάσεών τους (η φάση επεξεργασίας στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές ολοκληρώνεται το απόγευμα της Τρίτης 12 Ιουνίου 2018), ενώ το ίδιο ζήτησε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπαλαούρας. «Δεν υπάρχει τίποτα να κρύψουμε. Από την στιγμή που έχει δημοσιευθεί έστω και στην αγγλική γλώσσα, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα.
Όμως πρέπει να μεταφραστεί και να έρθει πριν ολοκληρώσουμε την συζήτηση στις επιτροπές», είπε. «Δεν έχω κανένα πρόβλημα να κάνουμε και στα αγγλικά την συζήτηση…», είπε ο βουλευτής της Ε.Κ. Μ. Γεωργιάδης, όμως ζήτησε να γίνει η μετάφραση του κειμένου και να τεθεί προς ενημέρωση των μελών των επιτροπών.

ΝΔ: Δεν υπάρχει «καθαρή έξοδος»

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το «αχρείαστο», όπως το χαρακτήρισε, μνημόνιο, «που φέρει αποκλειστικά τη σφραγίδα των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου». «Του πιο επώδυνου Μνημονίου, κυρίως για τα πιο αδύναμα εισοδηματικά στρώματα, από την πιο μνημονιακή κυβέρνηση», είπε, αμφισβητώντας πλήρως το αφήγημα περί «καθαρής εξόδους». «Η αλήθεια όμως είναι ότι το μόνο που ολοκληρώνεται το καλοκαίρι είναι η χρηματοδότηση της χώρας από τα προγράμματα. Αντιθέτως, οι μνημονιακές πολιτικές θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν τα πολλά επόμενα χρόνια», είπε, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση «έχει ήδη ψηφίσει πρόσθετα μέτρα λιτότητας για μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος», «έχει δεσμευτεί στην επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια μετά το 2018», «έχει δεσμεύσει τη δημόσια περιουσία της χώρας για έναν αιώνα» και «έχει συμφωνήσει η υλοποίηση των παρεμβάσεων για το χρέος να γίνει μετά το καλοκαίρι και στο βαθμό που αυτό κριθεί τότε αναγκαίο από τους θεσμούς», ενώ «έχει αποδεχθεί τον μηχανισμό ενισχυμένης και όχι μετα-προγραμματικής εποπτείας, ο οποίος συνοδεύεται από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις».

Εκ μέρους της ΔΗΣΥ ο ειδικός αγορητής της κ. Κουτσούκος είπε ότι το πολυνομοσχέδιο αποτελεί ένα «πολύ βαρύ νομοσχέδιο με δεσμεύσεις για την χώρα». «Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος μετά τον Αύγουστο», δήλωσε, ενώ από το ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι με το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση εξαπολύει μια ακόμα επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα καθώς οι ρυθμίσεις του θα φέρουν απώλεια για την περίοδο 2019-2022 ύψους 18,5 δισ. ευρώ. «Αυτά θα φέρει το πολυνομοσχέδιο. Μείωση των εισοδημάτων κατά 12,5 δισ. από τις συντάξεις και κατά 6 δισ. από την μείωση του αφορολόγητου που θα πλήξει τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων», δήλωσε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Μπακογιάννη: Η φράση του Τσίπρα «τι να σου κάνω μωρέ…» δεν μπορεί να ισχύσει τώρα

Σφοδρή κριτική άσκησε η πρώην υπουργός της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, για το οποίο είπε ότι «είναι και επισήμως πλέον μύθος το αφήγημα της καθαρής εξόδου». Μάλιστα σχολίασε ότι «αν κρίνω από τους 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που γράφτηκαν για να μιλήσουν, μάλλον οι υπόλοιποι δεν πείστηκαν για την καθαρή έξοδο». Τόνισε ακόμα ότι κάθε ελληνική οικογένεια θα απωλέσει 8,5 χιλιάδες ευρώ. «Από την τσέπη τους θα βγουν αυτά. Και θα το ψηφίσετε εσείς», είπε απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές. Ενώ αναφερθείσα στα υψηλά πλεονάσματα που προβλέπονται είπε ότι αποτελούν το «το απόλυτο στράγγισμα». Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ σχολίασε ότι «για ένα κόμμα που έλεγε ότι θα φέρει την σεισάχθεια και θα “σκίσει” τον ΕΝΦΙΑ κι ότι θα υπάρξει μείωση, όπως υποσχέθηκε πέρυσι ο πρωθυπουργός, το να φέρνετε αύξηση των αντικειμενικών αξιών και να οδηγώντας σε αυτό το σημείο τους ανθρώπους από υποβαθμισμένες περιοχές, είναι έγκλημα». Εξίσου σκληρή ήταν η κριτική που άσκησε η κυρία Μπακογιάννη στο θέμα του Υπερταμείου, κατηγορώντας την κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι «βάζετε υποθήκη την δημόσια περιουσίας για 26 δισ. ευρώ», δηλώνοντας: «Δεν έχετε καμία δημοκρατική νομιμοποίηση για αυτό. Τα υπόλοιπα μπορούμε να το διορθώσουμε. Αυτό όμως δεν μπορεί να το διορθώσει καμία κυβέρνηση». Και πρόσθεσε: «Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να υποθηκεύσετε την περιουσία του ελληνικού λαού για 99 χρόνια για 26 δισ. Η απάντηση, “τι να σου κάνω μωρέ”, δεν μπορεί να ισχύσει σε αυτή την περίπτωση», είπε, επικαλούμενη τον διάλογο που είχε ο Αλ. Τσίπρας με ηλικιωμένη συνταξιούχο σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Λέσβο.