από metereologos.gr
Τρίτη 21 Αυγούστου 2018
 
 

Με μετρητά από το στρώμα οι λογαριασμοί προθεσμίας νοικοκυριών

Αύξηση άνω των €3 δισ. το τελευταίο 10μηνο στα υπόλοιπα των κλειστών προγραμμάτων
Με μετρητά από το στρώμα οι λογαριασμοί προθεσμίας νοικοκυριών
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Άνοδο για δέκατο συνεχή μήνα σημείωσαν τον Απρίλιο τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων ιδιωτών, τα οποία έχουν καταγράψει σε αυτό το διάστημα αύξηση άνω των 3 δισ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο οι αποταμιεύσεις σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης έχουν ενισχυθεί σε μικρότερο βαθμό, κατά 1,78 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, η ταυτόχρονη αύξηση των υπολοίπων και στις δύο κατηγορίες καταθετικών προϊόντων καταδεικνύει ότι η άνοδός τους στα προγράμματα προκαθορισμένης διάρκειας είναι αποτέλεσμα εισροών νέου χρήματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πέρυσι το μεγαλύτερο μέρος τους προήλθε από ρευστοποιήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων με θεματοφυλακή εκτός Ελλάδος, τα οποία είχαν αποκτηθεί το εξάμηνο που προηγήθηκε την επιβολή των capital controls το καλοκαίρι του 2015.

Ωστόσο, μέχρι το τέλος του 2017 τα χρήματα από αυτές τις επενδύσεις είχαν ήδη επαναπατριστεί και πλέον η πλειονότητα των εισροών, περίπου το 70%, προέρχεται από μετρητά που βρίσκονται σε θυρίδες και άλλες προσωπικές κρυψώνες.

Τα κεφάλαια αυτά τοποθετούνται σε ειδικές προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκια έως και διπλάσια σε σχέση με τα προγράμματα που απευθύνονται στο παλαιό χρήμα, τα οποία προσεγγίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις το 1%.

Οι στόχοι για το 2018


Αναμφίβολα, πρόκειται για μία σαφή βελτίωση της εμπιστοσύνης των αποταμιευτών στο τραπεζικό σύστημα, η οποία εκτιμάται ότι θα αποτυπωθεί και στα μεγέθη των επόμενων μηνών.

Από τη μία πλευρά η επιτυχία των τεσσάρων συστημικών ομίλων στα πανευρωπαϊκά stress tests και από την άλλη η επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα τουριστικά έσοδα, που φέρνουν …συνάλλαγμα στη χώρα, δημιουργεί αισιοδοξία στις διοικήσεις των τραπεζών ότι η χρονιά θα κλείσει με άνοδο της καταθετικής βάσης κατά τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ.

Μετά την αύξηση των υπολοίπων επιχειρήσεων και νοικοκυριών κατά 963 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, που αποτέλεσε τον τρίτο συνεχή θετικό μήνα, η μεταβολή τους από τα τέλη του 2017, έχει περάσει σε θετικό έδαφος (+636 εκατ. ευρώ).

Την αντίστοιχη περίοδο του 2017 οι καταθέσεις κατέγραφαν πτώση 2,4 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι ήδη βρισκόμαστε περί τα 3 δισ. ευρώ …μπροστά από την περυσινή επίδοση, που στο σύνολο του έτους διαμορφώθηκε σε +5 δισ. ευρώ.

Πλέον, στο στόχαστρο των τραπεζών έχουν μπει τα μετρητά που έχουν αποθησαυρισμένα οι πελάτες τους. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούν τακτικά ραντεβού με όσους είχαν προχωρήσει σε σημαντικές αναλήψεις τα προηγούμενα χρόνια και δεν τα έχουν επιστρέψει.

Εκτιμάται ότι εκτός τραπεζικού συστήματος σε φυσική μορφή βρίσκονται περί τα 15 δισ. ευρώ, ποσό που θα μπορούσε να ανακτηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του σε βάθος 2 ετών, εάν η οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται.


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Πιθανον, αφου | 31/05/2018 06:01
  κανεις δεν ακουει τον ηχο του παγκοσμιου reset. οπως ελεγε και ο μεγαλος Καβφης: Θεοί μεν γαρ μελλόντων, άνθρωποι δε γιγνομένων, σοφοί δε προσιόντων αισθάνονται. Φιλόστρατος, Τα ες τον Τυανέα Aπολλώνιον, VΙΙΙ, 7 Οι άνθρωποι γνωρίζουν τα γινόμενα. Τα μέλλοντα γνωρίζουν οι θεοί, πλήρεις και μόνοι κάτοχοι πάντων των φώτων. Εκ των μελλόντων οι σοφοί τα προσερχόμενα αντιλαμβάνονται. Η ακοή αυτών κάποτε εν ώραις σοβαρών σπουδών ταράττεται. Η μυστική βοή τούς έρχεται των πλησιαζόντων γεγονότων. Και την προσέχουν ευλαβείς. Ενώ εις την οδόν έξω, ουδέν ακούουν οι λαοί.
  VERITAS
  απάντηση20
   
-