Αν σκεφτεί κανείς το πλήθος των γυναικών που διέπρεψαν και διαπρέπουν στο Χόλιγουντ –και την ισχύ τους ασφαλώς –δεν θα αναρωτηθεί γιατί και πώς ξέσπασε το κίνημα #MeToo.
Θα μπορούσε μάλιστα να ισχυριστεί ότι καθυστέρησε πολύ να εμφανιστεί. Στον απολύτως ανδροκρατούμενο κόσμο των αγορών και της οικονομίας εν γένει, ένα ανάλογο κίνημα μοιάζει αδιανόητο να εκδηλωθεί. Και όμως, οι γυναίκες κατακτούν το ένα μετά το άλλο τα «οχυρά» των ανδρών. Ενάμιση χρόνο μετά τον διορισμό της Αντίνα Φρίντμαν ως προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου της αγοράς Nasdaq, μια άλλη γυναίκα, η Στέισι Κάνινγκχαμ, κατακτά το ύπατο αξίωμα της μεγαλύτερης σε κεφαλαιοποίηση αγοράς του πλανήτη: του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.
Η ηλικίας 43 ετών Κάνινγκχαμ (η Φρίντμαν είναι 49) είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του New York Stock Exchange (NYSE) από ιδρύσεως του Χρηματιστηρίου –πριν από 226 χρόνια. Εχοντας ευδοκίμως παράσχει τις υπηρεσίες της ως διευθύντριας λειτουργιών της νεοϋορκέζικης αγοράς, η Κάνινγκχαμ διαδέχθηκε μόλις χθες τον Τόμας Φάρλεϊ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του NYSE από το 2013.
Είναι μακρά η θητεία της Κάνινγκχαμ στο NYSE. Η πρώτη της επαφή με αυτό έγινε το καλοκαίρι του 1994, όταν έκανε εκεί την πρακτική της ενώ σπούδαζε Βιομηχανική Μηχανική στο Lehigh University. Δύο χρόνια αργότερα πάτησε το πόδι της ως εργαζόμενη στην αίθουσα συναλλαγών της νεοϋορκέζικης αγοράς, μία εκ των ελαχίστων (περίπου 20) γυναικών που κατάφερναν να επιβιώνουν μεταξύ χιλιάδων ανδρών. Και ήταν μια εποχή που όλα γίνονταν… χειροκίνητα –«αληθινή ζούγκλα», όπως η ίδια έχει εκμυστηρευθεί.
Σε παλαιότερη συνέντευξή της στους «Financial Times» η Τρέισι Κάνινγκχαμ είχε ομολογήσει το «κενό» που άρχισε να νιώθει ως αντικρίστρια (trader) στο «floor» του NYSE.

Σεμινάρια στην… κουζίνα

Ωσπου το 2005 έφυγε. Πήρε μια εκπαιδευτική άδεια εννέα μηνών. Ο τομέας που διάλεξε για να επιμορφωθεί ήταν η… μαγειρική. Και στο πρόγραμμα προβλεπόταν εργασία έξι εβδομάδων ως μαγείρισσα σε κουζίνα εστιατορίου. Η ίδια παραδέχθηκε ότι η προϋπηρεσία της στο «floor» του NYSE τη βοήθησε ώστε να τα βγάλει πέρα στο άκρως αγχωτικό και πιεστικό περιβάλλον του νεοϋορκέζικου εστιατορίου.
Στη Wall Street η Κάνινγκχαμ επέστρεψε το 2007. Οχι όμως στο NYSE, αλλά στο Nasdaq, την αγορά εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Στα τέλη του 2012 επανήλθε στο NYSE. Αρχικά στην πλήρως «ψηφιοποιημένη», πλέον, αίθουσα συναλλαγών, αλλά σε λίγους μήνες ανέλαβε το τμήμα διαχείρισης πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων και έπειτα από τρία χρόνια έγινε διευθύντρια λειτουργιών. Μιλώντας την περασμένη Τρίτη στο τηλεοπτικό κανάλι CNBC δήλωσε ότι ήταν ζήτημα χρόνου να διοριστεί στέλεχος του γυναικείου φύλου και στο αξίωμα αυτό.

Τι γυρεύει αυτή εδώ;

Σε συνέντευξή της στο περιοδικό «Fortune», εξάλλου, η Κάνινγκχαμ παραδέχθηκε ότι οι άνδρες εξακολουθούν να κυριαρχούν στον κλάδο των αγορών και ότι μια γυναίκα επικεφαλής στην Κεφαλαιαγορά δεν σημαίνει ότι όλα αλλάζουν μεμιάς. Πρόσθεσε, όμως, ότι ήδη έχουν συντελεστεί σημαντικές αλλαγές. Και θυμήθηκε ότι προ 20ετίας ακόμη και οι τουαλέτες των γυναικών στο NYSE δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένας κατάλληλα διαμορφωμένος τηλεφωνικός θάλαμος, «την ώρα που οι τουαλέτες των ανδρών ήταν σαν παλάτια, με καναπέδες, ανέσεις και μόνιμο υπάλληλο για την εξυπηρέτησή τους, γυναίκα φυσικά…».
Δεν ήταν πάντως μόνο το «floor» του NYSE το μοναδικό ανδροκρατούμενο περιβάλλον στο οποίο επιβίωσε η νέα επικεφαλής του Χρηματιστηρίου. Και στη Σχολή Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο οι φοιτήτριες ήταν ισχνή μειοψηφία. Ακόμη και στην κουζίνα του εστιατορίου κυριαρχούσε το ανδρικό φύλο. «Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εγώ λειτουργούσα σαν ουδέποτε να ετίθετο το ερώτημα αν θα έπρεπε ή όχι να βρίσκομαι εκεί που βρισκόμουν» εξήγησε. Σπουδαία συμβουλή για όλους, γυναίκες και άνδρες!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ