Μετά από ένα μαραθώνιο διαπραγματεύσεων επτά και πλέον ωρών το οικονομικό επιτελείο και οι θεσμοί κατέληξαν το βράδυ του Σαββάτου σε τεχνική συμφωνία Staff Level Agreement, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η συμφωνία θα παρουσιαστεί προκειμένου να επικυρωθεί στο Eurogroup στις 24 Μαΐου ώστε να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. Θα απομένει η εφαρμογή των προαπαιτούμενων αλλά και η επίλυση μερικών δύσκολων τεχνικών θεμάτων όπως παραδέχθηκε ο κ. Τσακαλωτος.
Η συμφωνία επικυρώθηκε και από τους θεσμούς οι οποίοι σε κοινή ανακοίνωση τους ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Αναλυτικότερα η ανακοίνωση των θεσμών αναφέρει τα ακόλουθα: «Επιτεύχθηκε συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο ως προς μία απαραίτητη δέσμη μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η 4η αξιολόγηση του προγράμματος του ΕΜΣ. Η σημερινή συμφωνία θα παρουσιαστεί στη σύνοδο του Eurogroup. Οι Ελληνικές αρχές σκοπεύουν να προχωρήσουν στην ταχύτερη δυνατή υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων πριν από τη σύνοδο του Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018. Για το σκοπό αυτό, η εντατική συνεργασία των θεσμών με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστεί και στις επόμενες εβδομάδες».

Ικανοποίηση από ΔΝΤ

Την ικανοποίηση του για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας «staff level agreement» που αφορά την τέταρτη αξιολόγηση εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις σημειώνεται η πρόοδος που επετεύχθη στις συζητήσεις για το σκέλος των μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς μέχρι στιγμής υπάρχουν ακόμα ανοιχτές διαφορές ανάμεσα στους θεσμούς για το συγκεκριμένο θέμα.

«Μια αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) επισκέφθηκε την Αθήνα από τις 16 ως τις 19 Μαΐου για να συζητήσει πολιτικές που θα μπορούσαν να υποστηριχθούν από μια προληπτική διευθέτηση του ΔΝΤ. Η αποστολή πραγματοποίησε ικανοποιητική πρόοδο και θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τις αρχές από τα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ τις προσεχείς ημέρες, εστιάζοντας σε ορισμένα εναπομείναντα ζητήματα στους τομείς των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία είναι απαραίτητη για ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ. Η αποστολή συνεργάστηκε με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την τέταρτη και τελική αξιολόγηση του προγράμματος του ESM».

Ικανοποίηση και από τον Μέριο Σεντένο

Τα «καλά νέα» της επίτευξης συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών χαιρέτισε με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του Eurogroup,Μάριο Σεντένο.

«Καλά νέα για την Αθήνα. Η Ελλαδα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφώνησαν στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων για την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης. Ένα βήμα πιο κοντα σε μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM. Αναμένω τις συζητήσεις στο Eurogroup της Πέμπτης», γράφει ο Μ. Σεντένο στο μήνυμά του στο Twitter.

Δήλωση Μοσχοβισί

«Η σημερινή συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού στην Αθήνα είναι εξαιρετικά νέα πριν ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την επόμενη Πέμπτη», αναφέρει ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί σε σχετική δήλωσή του.

«Συγχαίρω τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς για τη σκληρή δουλειά τους και την ομαλή συνεργασία τους», σημειώνει ο ίδιος προσθέτοντας ότι «η επιτυχής ολοκλήρωση της τέταρτης και της τελικής αξιολόγησης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος αυτό το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τη διασφάλιση της μελλοντικής βιωσιμότητας του χρέους».

Συνεχίζοντας, ο Π. Μοσκοβισί χαιρέτισε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν εγκαίρως για το Eurogroup της 21ης Ιουνίου όλες τις δράσεις που συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της αποστολής αυτής της εβδομάδας.

«Μετά από τόσα πολλά δύσκολα χρόνια, προσπάθειες και θυσίες, η Ελλάδα είναι επιτέλους στην τελική ευθεία. Πρέπει όλοι να εργαστούμε εντατικά τις προσεχείς εβδομάδες για να ολοκληρώσουμε μια συνολική συμφωνία που θα θέσει την Ελλάδα σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο», καταλήγει η δήλωση του Π. Μοσκοβισί.

Τι αναφέρεται σε άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Εργασίας

Συμφωνία επιτεύχθηκε στα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης.
Στα εργασιακά:
Αναφορικά με την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, συμφωνήθηκε ο μηχανισμός μέτρησης της κάλυψης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Οι κλαδικές συμβάσεις θα επεκτείνονται εφόσον οι επιχειρήσεις που υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου, μέγεθος το οποίο θα πιστοποιείται μέσω της αξιοποίησης των στοιχείων του Π.Σ. “ΕΡΓΑΝΗ”. Ομοίως θα επεκτείνονται και οι διαιτητικές αποφάσεις που ισοδυναμούν με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η συμφωνία αυτή επισφραγίζει την επαναφορά από τον Αύγουστο του 2018 της αρχής της επεκτασιμότητας, η οποία θα επανισχύσει από κοινού με αυτήν την ευνοϊκότερης ρύθμισης όπως έχει ήδη νομοθετηθεί.
Αναφορικά με το καθεστώς μεσολάβησης και διαιτησίας, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της διαδικασίας μεσολάβησης με παράλληλη διατήρηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία στην κατεύθυνση των όσων ίσχυαν υπό το καθεστώς του ν. 1876/90. Επίσης συμφωνήθηκε ότι η διαιτητική απόφαση θα πρέπει στο εξής να αιτιολογείται ειδικά και ως προς το στοιχείο της αγοραστικής δύναμης του μισθού, γεγονός το οποίο ενισχύει τη θέση των εργαζομένων.
Στην κοινωνική ασφάλιση:
Η συζήτηση αφορούσε αποκλειστικά την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, όπου διαπιστώθηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα.
Στην κοινωνική αλληλεγγύη:
Συμφωνήθηκαν οι παράμετροι για το επίδομα στέγασης, που θα δοθεί το 2019 σε πάνω από 1.300.000 πολίτες, για τη στήριξη των νέων ζευγαριών και των νοικοκυριών με παιδιά, και θα ξεκινάει από τα 70 ευρώ το μήνα.
H υλοποίηση του ΚΕΑ έχει κριθεί απολύτως επιτυχημένη και το πρόγραμμα παύει να αποτελεί αντικείμενο οποιασδήποτε παρακολούθησης από τους θεσμούς.
Το επιτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης αναπηρίας επεκτείνεται σε τουλάχιστον δύο ακόμη περιοχές (Θεσσαλονίκη, Πάτρα). Ταυτόχρονα, ο νέος τρόπος διαχείρισης των αιτημάτων σταδιακά επεκτείνεται σε όλη τη χώρα. Με τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας, οι διαδικασίες εξέτασης στα ΚΕΠΑ απλοποιούνται και επιταχύνονται.