Τυριά με βιομηχανική κάνναβη, μαύρο σκόρδο και βότανα από τον Ολυμπο. Νέες παρασκευές από τον Θεσσαλικό κάμπο που έρχονται –εν μέσω κρίσης –να αποκαλύψουν πως πίσω από κάθε παραγωγή κρύβονται προτάσεις που και υπεραξία δίνουν σε κάθε προϊόν και τη σφραγίδα τους βάζουν στην τοπική οικονομία. Στο Στεφανοβίκι Μαγνησίας και στο Λιβάδι Ελασσόνας ένας τυροκόμος με Master τυροκομίας από το Πανεπιστήμιο Reading της Αγγλίας και ένας συνεταιρισμός 20 κτηνοτρόφων ανέτρεψαν συνήθειες αιώνων και δημιούργησαν πρωτοπόρα προϊόντα τα οποία έχουν ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Εδώ και 50 χρόνια στο Στεφανοβίκι, μια περιοχή κοντά στη λίμνη Κάρλα, λειτουργεί το τυροκομείο της οικογένειας Καρακάνα με ειδίκευση στο κασέρι. Με την επιχείρηση στην πορεία ασχολήθηκε και ο Παναγιώτης Καρακάνας, 40 χρόνων σήμερα, ο οποίος όμως προτού ασχοληθεί με την τυροκομία «σπούδασε» το αντικείμενο με στόχο, όπως λέει, να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών. Αφού πήρε πτυχίο στην Τεχνολογία των Τροφίμων, συνέχισε τις σπουδές του στη Μεγάλη Βρετανία, από όπου πήρε Master στην τυροκομία.

Ελκυστικό στην Ολλανδία

Οταν πια επέστρεψε, είχε αποφασίσει να δημιουργήσει νέους κωδικούς ώστε να αντέξει στον ανταγωνισμό. Δοκιμές επί δοκιμών και στο τέλος τα κατάφερε να βγάλει στην αγορά παλαιωμένο κασέρι με μαύρο σκόδρο, το οποίο το ονόμασε «μαυροσκορδάτο». Για καλή του τύχη στο Κατηχώρι, ένα χωριό 8 χιλιόμετρα από τον Βόλο, ένας άλλος πρωτοπόρος παραγωγός, ο Παναγιώτης Γανωτής, είχε στήσει τη Φάρμα Down Village, η οποία παράγει το μαύρο σκόρδο, μανιτάρια κ.λπ.
Οι δύο νέοι επιχειρηματίες συνεργάστηκαν και το «μαυροσκορδάτο» βγήκε στις αγορές και άρεσε. Η διάθεσή του σε μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα είχε πολύ καλά αποτελέσματα, όπως βεβαίως και στην Ολλανδία, όπου έγιναν και οι πρώτες εξαγωγές.

Συνεργασία

Το πρώτο βήμα είχε γίνει με θετικά αποτελέσματα για το τυροκομείο Καρακάνα, αλλά και για τους 30 κτηνοτρόφους της περιοχής με τους οποίους η επιχείρηση συνεργάζεται σταθερά εδώ και αρκετά χρόνια.
Μετά το «μαυροσκορδάτο» ο κ. Καρακάνας συνέχισε να πειραματίζεται και να αναζητεί παρασκευές οι οποίες θα ξέφευγαν από τα κλασικά. Και το πέτυχε. Και όταν πριν από δύο χρόνια επετράπη η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης και άρχισε η παραγωγή της στην Κοκκίνα Μαγνησίας από την εταιρεία Kannabio ΚΟΙΝΣΕΠ, σχεδίασε ένα νέο προϊόν: το «κανναβότυρο», δηλαδή τυρί με ανθούς και σπόρους από την πρώτη 100% ελληνική βιολογική κάνναβη.
Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΚannaBio –Hemp Hellas, με τον διακριτικό τίτλο KannaBio ΚΟΙΝΣΕΠ, είναι ένας αστικός συνεταιρισμός συλλογικού και παραγωγικού σκοπού περιορισμένης ευθύνης, που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2016 για την αξιοποίηση του φυτού της κλωστικής ή βιομηχανικής κάνναβης. Η νέα παρασκευή αποδείχθηκε ελκυστική για την αγορά της Ολλανδίας, όπου εξάγεται το τυρί, το οποίο όμως ακόμη δεν έχει πολλούς φίλους στην Ελλάδα.

Ανάσα στους παραγωγούς

Το σημαντικό για τον κ. Καρακάνα εκτός της πρωτοπόρας σκέψης είναι και η πρώτη ύλη, όχι τόσο για την κάνναβη και το μαύρο σκόρδο, όσο για το γάλα. Οι κτηνοτρόφοι, παρά την εξασφάλιση της παραγωγής τους την περίοδο της κρίσης, αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Το πρόγραμμα συμβολαιακής κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς έδωσε ανάσα, σύμφωνα με τον κ. Καρακάνα, στην όλη προσπάθεια και το μόνο που μένει τώρα είναι «η αναζήτηση νέων αγορών και η δημιουργία νέων κωδικών που θα φέρουν σταθερά κέρδη για όλους». Ηδη το «μαυροσκορδάτο» και το «κανναβότυρο» συνοδεύονται πλέον από πολλές διακρίσεις ποιότητας, με τελευταία αυτήν που έγινε από τον Διεθνή Οργανισμό Γεύσης & Ποιότητας (International Taste & Quality Institute – iTQi) στις Βρυξέλλες.

Γκουρμέ προϊόν

Το Λιβάδι είναι ένα από τα ιστορικά χωριά του Δήμου Ελασσόνας. Η βασική ασχολία των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία με «ζωικό κεφάλαιο που ξεπερνά τα 60.000 κεφάλια». Παρά τα πολλά ζώα όμως και κυρίως την περίοδο της κρίσης οι κτηνοτρόφοι βρέθηκαν σε αδιέξοδο λόγω του υψηλού κόστους των ζωοτροφών αλλά και της μείωσης της τιμής του γάλακτος. «Η κατάσταση δεν ήταν καλή για κανέναν. Αντί όμως να εγκαταλείψουμε την κτηνοτροφία, επιλέξαμε να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας. Δημιουργήσαμε τον Συνεταιρισμό Βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου, ο οποίος αποτελείται σήμερα από 20 άτομα, και προχωρήσαμε» λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Αναστάσιος Αντωνίου.
Τώρα πια τα προϊόντα του εξάγονται και στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Πολωνία.
Αυτή την περίοδο σε Ελλάδα και εξωτερικό ο Συνεταιρισμός διαθέτει ένα νέο προϊόν που στηρίζεται στο γάλα της περιοχής και βεβαίως στα βότανα του βουνού των θεών. Πρόκειται για το «Feta Cheese for Greek Salad with herbs from Olympus» ή αλλιώς «Φέτα για ελληνική σαλάτα με βότανα του Ολύμπου», ένα γκουρμέ προϊόν που συνδυάζει τη φέτα «Βοσκός» με παρθένο ελαιόλαδο και βότανα της ευρύτερης περιοχής.
Η παραγωγή νέων κωδικών και στην περίπτωση του Λιβαδίου έχει συμβάλει ουσιαστικά στη στήριξη των κτηνοτρόφων της περιοχής, οι οποίοι πλέον δεν έχουν το άγχος της διάθεσης του γάλακτος, η οποία εφέτος στην υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, έχει μειωθεί κατά 15%.
Η συμβολαιακή κτηνοτροφία και εδώ συνέβαλε στην εξασφάλιση ρευστότητας και άνοιξε τον δρόμο για συνεργασία και με ντόπιους γεωργούς για την παραγωγή ζωοτροφών. «Πλέον δεν υπάρχει το άγχος, ωστόσο χρειάζεται συνεχής προσπάθεια για να πάμε παραπέρα.Το βέβαιο είναι ότι με τις δράσεις που έχει αναλάβει ο Συνεταιρισμός πολλοί νέοι που είχαν αποφασίσει να εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία και το χωριό έχουν αναθαρρήσει και συνεχίζουν μαζί μας» λέει ο κ. Αντωνίου, ο οποίος δεν βιάζεται για νέα ανοίγματα. «Ολα θα γίνουν βήμα-βήμα».

Η ιχθυοκαλλιέργεια πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας

Οι μεγάλες προκλήσεις για τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο κλάδο τροφίμων σε όλον τον κόσμο και στη χώρα μας, την ιχθυοκαλλιέργεια, θα απασχολήσουν το συνέδριο που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τον Ιούνιο.
Σήμερα το 50% της παγκόσμιας κατανάλωσης ψαριών προέρχεται πλέον από ιχθυοκαλλιέργειες και το ποσοστό θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά τη γεωμετρική αύξηση της παραγωγής, απέχουμε πολύ από την κάλυψη της ζήτησης, καθώς εισάγεται το 68% της κατανάλωσης.
Η Ελλάδα είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή και να αξιοποιήσει στο έπακρο τα μοναδικά χωροταξικά και περιβαλλοντικά της πλεονεκτήματα σε συνδυασμό με την επικείμενη επιχειρηματική αναδιοργάνωση του κλάδου και την είσοδο νέων δυναμικών επιχειρηματικών σχημάτων.
Τo συνέδριο «Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια ως βασικός πυλώνας ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας» συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Αmbio AE και την Dome Consulting στις 22 και 23 Ιουνίου 2018 στο ξενοδοχείο «Domotel Kastri» στη Νέα Ερυθραία.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ