από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 

ΕΒΖ 1.200 τευτλοπαραγωγοί εξοφλήθηκαν

Για την ποσότητα τεύτλων που παρέδωσαν στην βιομηχανία το 2017
ΕΒΖ 1.200 τευτλοπαραγωγοί εξοφλήθηκαν
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Σε 1.200, επί συνόλου 1.555, ανέρχεται ο αριθμός των τευτλοπαραγωγών που εξοφλήθηκαν από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών για την ποσότητα τεύτλων που παρέδωσαν το 2017 στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ), λαμβάνοντας το ποσό των 6 εκατ. ευρώ, δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου.

Για τους 355 που δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί, ο ίδιος είπε ότι περί τους 80 -από διάφορες περιοχές της Β. Ελλάδας- δεν έχουν εκδηλώσει πρόθεση να καταθέσουν σχετικό φάκελο και ορισμένοι δεν μπορούν να το πράξουν αφού δεν έχουν τακτοποιήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές και άρα δεν μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα προς το παρόν.

Σε ό,τι αφορά τους 150 τευτλοπαραγωγούς από την περιοχή της Ορεστιάδας, ο κ. Χατζηδημητρίου σημείωσε ότι ενώ πήγαν δύο φορές τα συνεργεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών, τελικά δεν κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα, ώστε να καταρτιστούν οι φάκελοι και να ακολουθήσει η πληρωμή τους. Τώρα, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδημητρίου «οι 150 τευτλοπαραγωγοί της Ορεστιάδας, θα πρέπει να περιμένουν το συνεργείο μας που θα πάει να καταρτίσει τους σχετικούς φακέλους μετά τις 30/5, οπότε και θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση, για την συγχώνευση/απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πιερίας από αυτής των Σερρών, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας για την Κεντρική Μακεδονία».

Επίσης, χαρακτήρισε «ιστορική» την απόφαση για τη συγχώνευση των συνεταιριστικών τραπεζών Σερρών και Πιερίας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «το ενεργητικό και των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων πλησιάζει ή και ξεπερνά ελαφρά τα 10 εκατ. ευρώ».

Υπενθυμίζεται ότι η εξόφληση των τευτλοπαραγωγών μέσω της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών, γίνεται μετά από συμφωνία που επετεύχθη με την ΕΒΖ, η οποία για το σκοπό δέσμευσε ποσότητες ζάχαρης και προχωρά σε πωλήσεις, προκειμένου να καλυφθεί η υποχρέωσή της προς την τράπεζα.

Με την προαναφερόμενη συμφωνία, πέραν της εξόφλησης των τευτλοπαραγωγών της χώρας για το 2017, η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών επιτυγχάνει αύξηση της βάσης των πελατών της. Για να εξοφληθούν οι τευτλοπαραγωγοί από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, πρέπει να εγγραφούν στη βάση της ως μέλη, γεγονός που προϋποθέτει την αγορά μερίδας ή μερίδων, η ονομαστική αξία της οποίας διαμορφώνεται στα 30 ευρώ.

«Αν και δεν θα έπρεπε να πληρωθούμε με αυτόν τον τρόπο, τουλάχιστον κάποιοι τευτλοπαραγωγοί πήραμε τα λεφτά μας και άλλοι θα τα πάρουν στο προσεχές διάστημα», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Σάκης Πίππας, σχολιάζοντας την εξόφληση των αγροτών για τις ποσότητες τεύτλων που παρέδωσαν στην ΕΒΖ το 2017, μέσω της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών και ύστερα από τη συμφωνία που επετεύχθη με τη διοίκηση της βιομηχανίας.

Πάντως, ο ίδιος εξέφρασε την έντονη αβεβαιότητα των τευτλοπαραγωγών που τελικά αποφάσισαν να προχωρήσουν σε σπορά και φέτος, ήτοι 13.000 στρέμματα πανελλαδικά, εκ των οποίων τα 8.000 στρέμματα στην Κεντρική Μακεδονία-λέγοντας: «Πάλι είμαστε ξεκρέμαστοι. Παρακαλάμε εδώ και σχεδόν ένα μήνα τη διοίκηση της βιομηχανίας να υπογράψουμε τη σύμβαση, ώστε να την συμπεριλάβουμε και εμείς στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), αλλά μας λένε ότι είναι στο τυπογραφείο ακόμη».Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.