Αντικειμενικές αξίες, ΕΝΦΙΑ, κατάργηση ΕΚΑΣ, κόκκινα δάνεια στην ατζέντα της σημερινή κρίσιμης διαπραγμάτευσης. Μία από τις πιο σημαντικές συναντήσεις για την πορεία και ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης θα έχει σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με εκπροσώπους των δανειστών προκειμένου αύριο Σάββατο που θα αναχωρήσουν οι θεσμοί να έχουν καταλήξει σε ένα βασικό κείμενο συμπερασμάτων και επίτευξης προαπαιτούμενων ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαίου.

Το πιο σημαντικό θέμα που θα συζητηθεί στις 10 το πρωί της Παρασκευής που ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αφορά τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και φυσικά το νέο ΕΝΦΙΑ καθώς η Τρόικα απαιτεί σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίσει το κράτος έσοδα 2,65 δις. ευρώ με΄σω βεβαίωσης φόρος 3,2 δισ. ευρώ.
Ηδη το τελεσίγραφο που έχουν στείλει τα τεχνικά κλιμάκια που είχαν συναντηθεί τις προηγούμενες ημέρες με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών είναι να έχουν τελειώσει όλα με τις νέες αντικειμενικές αξίες στα μέσα Ιουνίου του 2018 και πάντως πριν το καθοριστικό Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Κατά τη σημερινή μέρα το πρόγραμμα των συναντήσεων περιλαμβάνει και θέματα που αφορούν τα εργασιακά όπως είναι η Διαιτησία, συλλογικές συμβάσεις αλλά και μία βολιδοσκόπηση από πλευράς του Υπ. Εργασίας για τα περιθώρια που υπάρχουν για αλλαγές – αυξήσεις στον κατώτατο μισθό μετά την έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.
Αγκάθι αποτελεί η απαίτηση των θεσμών να υπάρξει από τώρα η υπουργική απόφαση με την οποία θα δίνεται μέσα στο 2019 για τελευταία φορά το ΕΚΑΣ σε χαμηλοσυνταξιούχους καθώς από 1.1.2020 καταργείται στο σύνολό του.
Επίσης σήμερα θα υπάρξουν συζητήσεις για αλλαγές στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, την αυστηροποίηση και επέκταση για ένα ακόμη έτος του Ν. Κατσέλη, παρεμβάσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμός, τα κόκκινα δάνεια, αλλά και την πορεία των πλειστηριασμών.

Στις 5:00 το απόγευμα της Παρασκευής θα γίνει ένα follow up στα χρηματοπιστωτικά, ενώ στις 18:00 θα γίνει follow up στα δημοσιονομικά .

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της Πέμπτης 17 Μαίου προέκυψαν «καλές» και «κακές» ειδήσεις.

Στις «κακές» ειδήσεις περιλαμβάνονται οι αποφάσεις ότι θα μειωθούν κανονικά οι συντάξεις από 1.1.2019 έως 18% αλλά και το αφορολόγητο από 1.1.2020.

Στις καλές ειδήσεις μπορεί να συμπεριλάβει κάποιος ότι συμφώνησε το ΔΝΤ ότι θα πιαστεί ο στόχος πλεονάσματος 3,5% για 2018 – 2019 και ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα, ενώ ήδη ξεκίνησαν οι συζητήσεις για να δοθεί και φέτος κοινωνικό μέρισμα από το υπερπλεόνασμα που φάινεται ότι θα προκύψει κατά το 2018.