Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ξεκαθαρίζει μετά τον Τόμσεν και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, διευκρινίζοντας πως υπάρχουν ακόμα ανοιχτές διαφορές ανάμεσα στους θεσμούς για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συζητήσεις.

Προειδοποιεί δε ότι η μη ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα στείλει «κακό σήμα» στις αγορές, αυξάνοντας την πίεση στους Ευρωπαίους για άμεσες αποφάσεις σχετικά με το χρέος στο προσεχές Eurogroup στις 24 Μαΐου. Αποκαλύπτει δε τις προσδοκίες του Ταμείου για το ζήτημα, τονίζοντας για τον λεγόμενο γαλλικό μηχανισμό σύνδεσης αποπληρωμής χρέους με την ανάπτυξη ότι «η ουσία της γαλλικής πρότασης θεωρούμε πως είναι πολλά υποσχόμενη».

«Η θέση μας είναι ότι έχει υπάρξει έως τώρα πρόοδος για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά δεν αισθανόμαστε πως αυτή είναι αρκετή», είπε και προσέθεσε πως «η συμμετοχή μας θα σημαίνει ότι θεωρούμε πως η συμφωνία για το χρέος είναι καλή. Αυτό θα δώσει ώθηση στην Ελλάδα να πάει μπροστά και θα τονώσει την επενδυτική εμπιστοσύνη».

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα δεν σημαίνει ότι φεύγει από την Ελλάδα. «Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία θα παραμείνουμε ενεργοί στην Ελλάδα μέσω του πλαισίου μεταπρογραμματικής εποπτείας», σημείωσε.