Στο ακέραιο θα τηρηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για τις περικοπές στις συντάξεις το 2019 ενώ η συρρίκνωση του αφορολόγητου δεν θα έρθει νωρίτερα και θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2020.

Τα ζητήματα αυτά ξεκαθάρισε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών για τα δημοσιονομικά θέματα με τους τεχνοκράτες των Θεσμών στο Χίλτον . Παράλληλα γνωστοποίησε ότι θα κατέβει εκ νέου σε χαμηλότερα επίπεδα η πρόβλεψη για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης στην περιοχή του 2% (από 2,3% που ήταν η τελευταία εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών).

Πιο αναλυτικά ο αξιωματούχος αναφερόμενος στις συντάξεις είπε πως «τα συμπεφωνημένα θα τηρηθούν» και γνωστοποίησε ότι στις αρχές Ιουνίου θα κατατεθεί στην Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Θα περιέχεται σε πολυνομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης.

Στο Μεσοπρόθεσμο θα υπάρχει πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2% με 2,1% για το τρέχον έτος αλλά και μικρή δημοσιονομική υπεραπόδοση στο μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Το ζητούμενο είναι πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η υπέρβαση, ώστε να δούμε τα περιθώρια μείωσης της φορολογίας αλλά και στοχευμένων παρεμβάσεων στις δαπάνες», υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Γνωστοποίησε δε πως το ΔΝΤ δεν πρόκειται να ζητήσει επίσπευση εφαρμογής του μειωμένου αφορολόγητου καθώς πλέον εκτιμά ότι το 2018 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ενώ μέχρι πρότινος υποστήριζε ότι το πλεόνασμα θα έφθανε στο 2,9% ..

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο αξιωματούχος, το ΔΝΤ προχώρησε σε αναθεώρηση της εκτίμησής του για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα από το 2,9% στο 3,5% του ΑΕΠ και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, όπως είπε, ότι οι στόχοι για το 2018 πιάνονται.

Στο γενικότερο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται βέβαιοι ότι άμεσα θα κλείσει η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement).