Σαρωτικούς ελέγχους έχει ξεκινήσει να πραγματοποιεί η εφορία από τις αρχές του έτους, ενώ σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέσα στο 2018 θα πραγματοποιηθούν περισσότεροι από 190.000 έλεγχοι από εφορίες, τελωνεία, ελεγκτικές υπηρεσίες κτλ.

Την ίδια στιγμή οι ΑΑΔΕ θα πραγματοποιήσει 100.000 τηλεφωνικές κλήσεις σε πολίτες με χρέη στην εφορία ενώ προγραμματίζονται κατασχέσεις σε 6 στους 10 οφειλέτες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο ελέγχων της ΑΑΔΕ συνολικά θα πραγματοποιηθούν κατασχέσεις στο 59% των οφειλετών ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται 1.700.000 οφειλέτες.

Επίσης, σχεδιάζει να ανοίξει θυρίδες για χρήματα και τιμαλφή που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι πλέον η εφορία έχει τη δυνατότητα να αντλεί στοιχεία και να διασταυρώνει πληροφορίες από το Ε9 (περιουσιακή κατάσταση φορολογούμενου), το κτηματολόγιο, την ΕΡΓΑΝΗ (στοιχεία μισθωτής εργασίας), τις τράπεζες, το χρηματιστήριο κτλ.

Από ελέγχους, διασταυρώσεις και ληξιπρόθεσμα το κράτος ευελπιστεί να εισπράξει περίπου 5,5 δισ. ευρώ.
Αξίζει ωστόσο να τονιστεί ότι η εφαρμογή του ηλεκτρονικού «Περιουσιολογίου», όπου όλα τα στοιχεία θα είναι καταγεγραμμένα σε μία βάση δεδομένων και θα υπάρχει δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2020 αντί για ένα χρόνο νωρίτερα που ήταν η αρχική επιθυμία του Υπ. Οικονομικών. Στο «Περιουσιολόγιο» αναμένεται να ενταχθούν περισσότεροι από 8,5 εκατ. φορολογούμενοι.

Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, οι φορο-ελεγκτές ήδη έχουν βάλει στο στόχαστρο πολίτες που έχουν υποβάλει μηδενικές φορολογικές δηλώσεις ενώ ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και μεγάλες επιχειρήσεις, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις/καταλύματα, τουριστικά σκάφη αναψυχής, ελαιοτριβεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, επιχειρήσεις που σχετίζονται με έναρξη δραστηριότητας σε γειτονικές χώρες, επιχειρήσεις που σχετίζονται με εντοπισμό παράνομου λογισμικού ως προς την έκδοση φορολογικών στοιχείων. Στόχος ο εντοπισμός παραβατικότητας τουλάχιστον στο 30% αυτών κτλ.