Την δυσαρέσκεια των εταίρων έχει προκαλέσει η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ζήτημα που εξετάστηκε διεξοδικά κατά την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο στο «Χίλτον».

Εξαιτίας και της γκρίνιας των δανειστών ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης υπέδειξε το ΤΑΙΠΕΔ ως βασικό υπεύθυνο για την κωλυσιεργία στους διαγωνισμούς για την Εγνατία Οδό και την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τον υπουργό οι καθυστερήσεις στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την Εγνατία οφείλονται στην τεχνική ανεπάρκεια επί του θέματος που έχει το ΤΑΙΠΕΔ.

Δήλωσε δε ότι εάν τα projects της Εγνατίας και του Ελ Βενιζέλος είχε αναλάβει το υπουργείο θα είχαν ολοκληρωθεί στην ώρα τους και θα είχαμε εξασφαλίσει τριπλάσιο τίμημα.

Για το Ελληνικό, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι η μεταφορά του αμαξοστασίου της ΟΣΥ θα γίνει ίσως και νωρίτερα από τον Ιούνιο, ενώ σε ό,τι αφορά τη μεταφορά της ΥΠΑ, πως προχωρά σύμφωνα με τον προγραμματισμό .

Πάντως παρά το αγκάθι των αποκρατικοποιήσεων κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών (μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των συζητήσεων) εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της αξιολόγησης. Παραδέχθηκε πάντως ότι «υπάρχουν τέσσερα, πέντε δύσκολα σημεία» χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Στο μέτωπο της ενέργειας ο υπουργός ΠΕΝ κ. Γιώργος Σταθάκης εκτίμησε ότι όλα τα προαπαιτούμενα της αρμοδιότητας του θα κλείσουν εγκαίρως. Μίλησε για καταρχήν συμφωνία όσον αφορά στη χρέωση προμηθευτή και τις δημοπρασίες ρεύματος (ΝΟΜΕ).

Όπως εξήγησε ο υπουργός καθώς προχωρά η αποεπένδυση της ΔEH από τους λιγνίτες, τα ΝΟΜΕ θα καταργηθούν πλήρως έως το τέλος του 2019.

Για την χρέωση προμηθευτή, ο υπουργός σημείωσε ότι θα παραταθεί μέχρι το 2020 και θα αποκλιμακώνεται σταδιακά έως τότε.

Όσον αφορά τα χρέη των ΕΛΤΑ προς την ΔΕΗ από τους «παρακρατηθέντες» ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι ανέρχονται στα 50 εκατ. ευρώ και πρόσθεσε πως βρέθηκε ο τρόπος της σταδιακής αποπληρωμής της ΔEH.

Να σημειωθεί πως αναβλήθηκε για την Πέμπτη η συζήτηση για τη δημόσια διοίκηση (αξιολόγηση υπαλλήλων , επιλογή των Γενικών Διευθυντών υπουργείων, τοποθέτηση Γενικών Γραμματέων κα.) με την αρμόδια υπουργό κ. Όλγα Γεροβασίλη.

Επιπλέον την Πέμπτη στην ατζέντα των διαβουλεύσεων περιλαμβάνονται και τα δημοσιονομικά θέματα μεταξύ των οποίων οι νέες αντικειμενικές αξίες σε συνδυασμό με τις αλλαγές που θα επιφέρουν στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ και η απόδοση του μέτρου μείωσης των συντάξεων.

Τέλος θα εξεταστούν οι εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και θα συζητηθούν ζητήματα του υπουργείου Υγείας.