Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των επαφών μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει «πολύ ευχαριστημένος» από τις έως τώρα συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, που προδιαθέτουν για αίσιες εξελίξεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν και «4- 5 δύσκολα σημεία».

Σήμερα Τετάρτη συζητήθηκαν οι ιδιωτικοποιήσεις (συμπεριλαμβανομένων αυτών του υπουργείου Μεταφορών) και τα θέματα της ενέργειας, ενώ τέθηκε και ο προγραμματισμός για το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με αυτόν, αύριο αναμένεσαι να συζητηθούν τα δημοσιονομικά (συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες), καθώς και θέματα των υπουργείων Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τα χρηματοπιστωτικά.

Αντίστροφη μέτρηση για την τέταρτη αξιολόγηση

Ξεκίνησε την Τετάρτη η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης αλλά και το μοντέλο διευθέτησης του χρέους ώστε εντός οκτώ μόλις ημερών και έως το Eurogroup της 24ης Ιουλίου Ευρωζώνη και ΔΝΤ να λάβουν αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Στο ξενοδοχείο «Χίλτον» κουαρτέτο και οικονομικό επιτελείο συζητούν αρχικά τα προαπαιτούμενα τα οποία σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, την ενέργεια και την δημόσια διοίκηση.

Επίθεση Σπίρτζη κατά ΤΑΙΠΕΔ

Ολομέτωπη επίθεση στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ εξαπέλυσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρ. Σπίρτζης μετά τις επαφές που είχε με τα στελέχη του κουαρτέτου για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό οι καθυστερήσεις στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την Εγνατία οφείλονται στην τεχνική ανεπάρκεια επί του θέματος που έχει το ΤΑΙΠΕΔ.

Πρόσθεσε δε, ότι εάν την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας και την πώληση ποσοστού του Ελ. Βενιζέλος είχε αναλάβει το υπουργείο θα είχαν ολοκληρωθεί στην ώρα τους και θα είχαμε εξασφαλίσει ακόμα και τριπλάσιο τίμημα.

Να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σπίρτζης έρχεται σε κόντρα με την διοίκηση του Ταμείου. Οπως γίνεται αντιληπτό οι τεχνοκράτες του κουαρτέτου έχουν καταγράψει μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και στην ελληνική πλευρά έχουν επιδοθεί στον επιμερισμό ευθυνών.

Συνάντηση Σταθάκη – Θεσμών: Συμφωνία για λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ και τέλος χρηματοδότησης ΑΠΕ

Την Πέμπτη η συνάντηση της Γεροβασίλη με τους θεσμούς

Την Πέμπτη τελικά, στη μία το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τους επικεφαλής των θεσμών. Υπενθυμίζεται πως η συνάντηση είχε αρχικά οριστεί για σήμερα Τετάρτη στις 3:30 το μεσημέρι.

Τα θέματα του Δημοσίου βρίσκονται ψηλά στη λίστα των ζητημάτων που έχουν βάλει στο μικροσκόπιο οι Θεσμοί. Τα…ανοιχτά μέτωπα που έχει το υπουργείο και που θα πρέπει να «κλείσουν», προκειμένου να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση είναι κυρίως η επιλογή των Γενικών Διευθυντών των υπουργείων όπως και η τοποθέτηση των Γενικών Γραμματέων, στο πλαίσιο της αποπολιτικοποίησης του Δημοσίου, που θα πρέπει μέχρι τα τέλη Ιουνίου να έχουν ολοκληρωθεί.

Παράλληλα, όμως, η υπουργός Όλγα Γεροβασίλη θα πρέπει να δώσει διευκρινίσεις και για την κινητικότητα – υπενθυμίζεται πως ο πρώτος κύκλος Κινητικότητας για το 2018 ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα – αλλά και για την πορεία της ηλεκτρονικής αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία ξεκίνησε το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο έχει να ξεπεράσει το εμπόδιο της απεργίας – αποχής που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Πάντως, επισημαίνεται πως και τον περασμένο Φεβρουάριο, οι Θεσμοί είχαν τραβήξει το…αυτί της ελληνικής πλευράς για την τοποθέτηση των Γενικών Διευθυντών στα υπουργεία, που και τότε προχωρούσε με αργούς ρυθμούς.

Σε εκείνη τη συνάντηση, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης ζήτησε πίστωση χρόνου τόσο για τις τοποθετήσεις Γενικών Διευθυντών και Γραμματέων όσο και για την αξιολόγηση και την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Η ίδια η υπουργός είχε σημειώσει μετά τη συνάντηση πως οι δανειστές πιέζουν και επιμένουν για γρήγορη ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων και πως ο λόγος των καθυστερήσεων στην τοποθέτηση οφείλεται στο γεγονός ότι το διαχειρίζεται μικρός αριθμός εργαζομένων.

Γι’ αυτό, άλλωστε, και ζητήθηκε η παράταση, βάσει της οποίας η τοποθέτηση των Γενικών Διευθυντών θα είχε ολοκληρωθεί έως τον Μάιο αντί για τον Μάρτιο που ήταν προγραμματισμένο κι αντίστοιχα, η τοποθέτηση των Γενικών Γραμματέων είχε πάρει παράταση για τον Ιούνιο.

Καλή διάθεση για την επίλυση των διαφορών

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών υπάρχει καλή διάθεση να επιλυθούν οι διαφορές. Θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν τεχνική συμφωνία και στην συνέχεια όπως διευκρίνισε να υλοποιηθούν έως τις 21 Ιουνίου τα 88 προαπαιτούμενα με αυξημένες πιθανότητες κάποια εξ αυτών να παραμείνουν εκκρεμή όπως έγινε και στην τρίτη αξιολόγηση.

Επί τάπητος θα τεθούν μέσα στα επόμενα 24ώρα και τα δημοσιονομικά θέματα με κυρίαρχο τις περικοπές στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019 με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να επαναλαμβάνουν ότι δεν πρόκειται η ελληνική πλευρά να ζητήσει «ακύρωση» του μέτρου.

Εξάλλου στις οκτώ ημέρες που απομένουν έως το Eurogroup θα πρέπει να καλυφθεί το «χάσμα» που χωρίζει Βερολίνο και ΔΝΤ όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους.

Όπως δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής του Ταμείου στην Ευρώπη κ. Πολ Τόμσεν «χρειαζόμαστε πραγματικά μια συμφωνία στο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα». «Ο χρόνος τελειώνει αλλά αν υπάρξει μια συμφωνία θα έχουμε αρκετό χρόνο για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα και για να συμπέσει αυτό με το υπόλοιπο του προγράμματος του ESM», εξήγησε την άποψη του. Αναγνώρισε πως για το χρέος υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα και πρόσθεσε ότι «συζητάμε για έναν μηχανισμό που θα παράσχει μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, σε περίπτωση που η ανάπτυξη είναι πιο αδύναμη από αυτήν που αναμένουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας».

Το πρόβλημα είναι ότι η Γερμανία απορρίπτει το ενδεχόμενο (που προκρίνει το ΔΝΤ) ο μηχανισμός αυτός να τίθεται «αυτόματα» σε εφαρμογή. Το Βερολίνο ζητά αφενός οι παρεμβάσεις ελάφρυνσης να συνδεθούν με αυστηρούς όρους και αφετέρου για κάθε τμηματική εφαρμογή των παρεμβάσεων αυτών να δίνεται η έγκριση από την γερμανική Βουλή. Με τα έως τώρα δεδομένα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα το τελευταίο τρίμηνο πριν την εκπνοή του τον Αύγουστο. Στην Αθήνα πιστεύουν ότι θα αποχωρήσει. Όμως η «αποχώρηση» αυτή θα είναι πρόσκαιρη καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν το Ταμείο να έχει ενεργό ρόλο στο μεταμνημονιακό μοντέλο αυξημένης εποπτείας.


Στην πόρτα της εξόδου βρίσκεται το ΔΝΤ με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται το αργότερο έως την 1η Ιουνίου

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν καλυφθεί οι μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ όσον αφορά την διευθέτηση του χρέους , παρ’ ότι το σκηνικό μπορεί να διαφοροποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες .

Όπως εξήγησε το τελευταίο ορόσημο , αν δεν υπάρξει απόφαση στην συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου, είναι η 1η Ιουνίου, ώστε να ολοκληρώσει το ΔΝΤ μία τριμηνιαία αξιολόγηση.

Πάντως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι πιθανότητες μη συμμετοχής του Ταμείου.

Το κυρίαρχο πρόβλημα είναι ότι το ΔΝΤ ζητά «αυτοματισμό» στην τμηματική λήψη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ενώ το Βερολίνο απαιτεί κάθε μελλοντική διευθέτηση να εγκρίνεται από τη γερμανική Βουλή.

Στην σκιά της διαμάχης Γερμανίας – ΔΝΤ ξεκινούν αύριο στην Αθήνα οι επαφές του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο.

Οι διαπραγματεύσεις την πρώτη ημέρα θα εστιαστούν σε ιδιωτικοποιήσεις , ενέργεια και δημόσια διοίκηση.

Στο δημοσιονομικό πεδίο το ίδιο στέλεχος ρωτήθηκε για τις περικοπές στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019 και παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» , όπου είχε σημειώσει ότι θα εφαρμοστούν κανονικά.

Γενικότερα για την πορεία της αξιολόγησης μίλησε για διάθεση όλων να επιλυθούν οι διαφορές. Συμπλήρωσε ότι θα πρέπει μέχρι τις 21 Ιουνίου να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των 88 προαπαιτούμενων και επιδιώκεται να κλείσει παράλληλα η συμφωνία τόσο για το χρέος όσο και για τη μεταμνημονιακή εποπτεία.