από metereologos.gr
Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018
 
 

SSM: Γενναίες ρυθμίσεις στα στεγαστικά με κούρεμα όπου χρειάζεται

Από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών στις επαφές τους στο πλαίσιο των stress tests
SSM: Γενναίες ρυθμίσεις στα στεγαστικά με κούρεμα όπου χρειάζεται
Η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (Single Supervisory Mechanism - SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Danièle Nouy.
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Έμφαση στις γενναίες ρυθμίσεις στη στεγαστική πίστη και επιτάχυνση των πλειστηριασμών για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ζήτησε από τις τραπεζικές διοικήσεις ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), στις επαφές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα για τα stress tests.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της κατάστασης, ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ θεωρεί ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος στη διαχείριση των κόκκινων στεγαστικών δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους τέσσερις συστημικούς ομίλους να κάνουν έξυπνη χρήση των προβλέψεων που έχουν διενεργήσει και του αποθέματός τους σε κεφάλαια, για να θεραπευτούν όσο το δυνατόν περισσότερα προβληματικά ανοίγματα μέσα στην επόμενη διετία.

«Κλειδί» για την αποτελεσματική αναδιάρθρωση των δανείων της κατηγορίας αποτελεί, σύμφωνα με τον επόπτη, το ποσοστό που οι τράπεζες εκτιμούν ότι είναι ανακτήσιμο, βάση της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη.

Όπως εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, ο SSM αντιλαμβάνεται το κοινωνικό κόστος από τις κατασχέσεις ακινήτων, ενώ δεν επιδιώκει να μετατρέψει τα πιστωτικά ιδρύματα σε διαχειριστές real estate.

Ρυθμίσεις με κούρεμα


Ως εκ τούτου, έχει ζητήσει από τις τράπεζες να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για ρυθμίσεις. Μάλιστα, τα στελέχη του εκτιμούν ότι το καταλληλότερο εργαλείο διευθέτησης των στεγαστικών δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και χρίζουν …ολικού λίφτινγκ, αποτελούν οι ρυθμίσεις που διασφαλίζουν υπό προϋποθέσεις και κούρεμα μέρους του υπολοίπου.

Στην προκειμένη περίπτωση, η οφειλή χωρίζεται σε δύο μέρη ως εξής: Στο τμήμα που μπορεί να εξυπηρετηθεί, βάση των οικονομικών δυνατότητα των οφειλέτη και στο μέρος που «παγώνει» για ένα διάστημα έως και τα 15 έτη.

Όσο πιο υψηλό το χρέος σε σχέση με τα εισοδήματα του δανειολήπτη, αλλά και με την εμπορική αξία του ακινήτου, τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό του δανείου που καλείται να αποπληρώσει.

Σε αυτές τις ρυθμίσεις, οι τράπεζες προσφέρουν κίνητρο συνέπειας. Εάν η εξόφληση του «υγιούς» μέρους του δανείου γίνεται κανονικά, το παγωμένο τμήμα του κουρεύεται σταδιακά.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, η ΕΚΤ θεωρεί κομβικής σημασίας για την επιτυχή τακτοποίηση των στεγαστικών δανείων την επιλογή της ενδεδειγμένης κατά περίπτωση αναλογίας «ενεργού» και «παγωμένου» υπολοίπου.

Σε σχέση με τους πλειστηριασμούς, τονίζουν πως ο SSM θεωρεί ότι ακόμη είναι νωρίς για την αξιολόγηση του μέτρου, καθώς το δείγμα των πράξεων που έχουν γίνει είναι πολύ μικρό.

Ωστόσο, κρίνει εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι οι πωλήσεις ξεκίνησαν και αναμένει επιτάχυνση τους επόμενους μήνες, με στόχο να …βγουν από τις κρυψώνες τους όλο και περισσότεροι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι από την αρχή του έτους, το 15% - 20% των δανειοληπτών που είδαν το ακίνητό τους να βγαίνει στο σφυρί, έσπευσαν οι ίδιοι να ζητήσουν ρύθμιση του υπολοίπου τους, για να αναστείλουν τον πλειστηριασμό.


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (3)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Οι "γενναίοι" με τα λεφτα των άλλων. | 16/05/2018 14:58
  για τα θαλασσοδάνεια που δώθηκαν υπήρχαν 2 συμβαλόμενοι..αυτοι που τα παίρναν και αυτοι που τα δίναν..."αυτοι που τα διναν", δεν εχουν καμία ευθύνη?...ρωτάω γιατί "αυτοι που τα διναν" ετοιμάζονται για εθελούσιες με παχυλα μπονους-οσοι δε πηραν ακόμη- τις οποίες πλερωνουν τα γνωστά κορόιδα,που καλούνται να ξαναπλερώσουν και για "αυτους που τα παίρναν", αλλα τωρα δε μπορούν
  Ρωτάει ενα απ τα κορόιδα που πλερωνουν νοικι
  απάντηση51
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Νομοταγείς και λαμόγια. | 16/05/2018 14:10
  Κούρεμα τραπεζικών δανείων και ρυθμίσεις χρεών προς το κράτος πρέπει να γίνονται μόνο όταν οι οφειλέτες δεν έχουν καταθέσεις και ακίνητα επιπλέον της κύριας κατοικίας και οχήματα σε φορολογικά έντυπα Ε 1- Ε 9.
  Θωμάς
  απάντηση50
   
-