H αναγέννηση της βιομηχανίας και της μεταποίησης της χώρας περνά μέσα από την 4η βιομηχανική επανάσταση. Της μετάβασης δηλαδή σε μια νέα εποχή όπου όλα τα επιμέρους συστήματα στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και στις γραμμές παραγωγής δια-συνδέονται και επικοινωνούν μεταξύ τους, με κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία να καταλαμβάνει το στοιχείο της διαλειτουργικότητας.
Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ)
Ανοίγοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ κ. Δημήτρης Μαθιός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η επαναβιομηχάνιση αποτελεί όρο επιβίωσης και ανάπτυξης της Ελλάδας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε πορεία σε οικονομικό και δημογραφικό μαρασμό ή στην τεχνολογική περιθωριοποίηση. Οφείλουμε να το αποφύγουμε. Πολύ δε περισσότερο τώρα που το διακρίνουμε σχεδόν καθαρά. Το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης είναι η ευκαιρία μας. Και η βιομηχανία είναι ικανή να το σύρει προς νέους ορίζοντες. Ας μην ξεχνάμε ότι οι 500.000 νέοι που έφυγαν από τη χώρα κοστίζουν στην Ελλάδα περισσότερα από 17 δισ. ή 10% του ΑΕΠ, αν λάβει κανείς υπόψη την επένδυση του κράτους και της κοινωνίας στην εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων».

Παρεμβάσεις

Μιλώντας στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη μετάβαση της χώρας στην 4η βιομηχανική επανάσταση.
Εκπαίδευση: Επαναπροσδιορισμός του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης – ενοποίηση σχολών/τμημάτων, κατάργηση τμημάτων άνευ ουσίας, θέσπιση διετών μεταλυκειακών προγραμμάτων που ανταποκρίνονται στις παραγωγικές ανάγκες μιας περιοχής και οδηγούν στην απόκτηση πιστοποίησης από το οικείο πανεπιστήμιο (π.χ. Γαλακτοκομική Ιωαννίνων), μεταπτυχιακά προγράμματα προσανατολισμένα στις ανάγκες της οικονομίας, επέκταση και αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και του θεσμού της μαθητείας για on the job training.
Χρηματοδότηση: Παρά την κρίση οι δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία ξεπέρασαν το 2017 το 1% του ΑΕΠ, σημείωσε ο κ. Χαρίτσης και γνωστοποίησε ότι μέσω του ΕΣΠΑ δρομολογούνται ή υλοποιούνται τα εξής: Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ (410 εκατ. ευρώ), δύο νέα προγράμματα – Ψηφιακό Βήμα και Ψηφιακό Αλμα (100 εκατ. ευρώ) για την ψηφιακή αναβάθμιση των ΜμΕ και EquiFund (300 εκατ. ευρώ) για την ενίσχυση δυναμικών ΜμΕ και νεοφυών επιχειρήσεων σε κάθε στάδιο ανάπτυξής τους και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Ψηφιακή Πολιτική: Την επόμενη πενταετία θα υλοποιηθούν δράσεις άνω των 700 εκατ. ευρώ (με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους) για την προώθηση της ευρυζωνικότητας σε όλη τη χώρα, μέσω έργων ανάπτυξης υποδομών και υπηρεσιών υπερ-υψηλής ταχύτητας, συμπληρωματικά στις σχεδιαζόμενες ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να υπερβούν τα 1,2 δισ. ευρώ. Επίσης, ξεκινά η ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς (5G) στη χώρα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκού Οδικού Χάρτη 5G. To πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά στις πόλεις των Τρικάλων και της Πάτρας. Επίσης, θα υπάρξει νέο πλαίσιο για τους ελέγχους και την εποπτεία της αγοράς με ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα μέσα από το οποίο θα γίνεται η αδειοδότηση αλλά και ο έλεγχος των επιχειρήσεων, ενώ θα διατηρείται πλήρες ηλεκτρονικό ιστορικό για κάθε επιχείρηση.

ΝΔ: Αμεσα στο νέο πλαίσιο

«Η Ελλάδα οφείλει να υιοθετήσει άμεσα ένα νέο πλαίσιο πολιτικών που θα μας οδηγήσουν στην 4η βιομηχανική επανάσταση» δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρίστος Δήμας.
Σύμφωνα με τον κ. Δήμα, όποιος έχει επιχειρήσει μέχρι σήμερα να μιλήσει με στελέχη του δημοσίου τομέα για την ψηφιοποίηση στο Δημόσιο, ακούει παντού το ίδιο πρόβλημα: «Τα πληροφοριακά συστήματα δεν κουμπώνουν μεταξύ τους». Δεν μπορεί να υπάρξει σύνδεση. Κατά συνέπεια, το ελληνικό κράτος αδυνατεί να εφαρμόσει πρακτικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, οι οποίες σε άλλες χώρες είναι δεδομένες.
Τα περισσότερα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου είναι «τυφλά». Δεν χτίστηκαν με λογική διαλειτουργικότητας (interoperability), ώστε να μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους, αλλά ούτε και προνόησε κανείς ώστε να υπάρχει τρόπος αντιστοίχησης των δεδομένων τους (mapping).
Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, πάει ένα βήμα παραπέρα: «H νέα εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης δεν είναι απλά η ψηφιοποίηση και το Διαδίκτυο, είναι πλέον οι νέες βιομηχανίες του μέλλοντος, η ρομποτική, οι προηγμένες βιοεπιστήμες, η κωδικοποίηση του χρήματος, οι ασφάλειες στον κυβερνοχώρο, τα μεγάλα σύνολα δεδομένων (big data) καθώς και τα γεωπολιτικά, πολιτισμικά και γενεαλογικά πλαίσια μέσα από τα οποία αναδεικνύονται. Τα παραπάνω ενδεικτικά αλλάζουν την οικονομία, την αγορά εργασίας, την υγεία, την παραγωγή στον αγροτικό τομέα, τον τρόπο συναλλαγών, την ασφάλεια των χωρών, αλλά και της προσωπικής ζωής των ανθρώπων, την δημοκρατία, την επικοινωνία της πολιτικής με τους πολίτες».

ΕΣΠΑ και ιδιώτες

Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ κ. Νικόλαος Καραγεωργίου, ως πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, επισήμανε το χρηματοδοτικό-επενδυτικό κενό που οπωσδήποτε πρέπει να καλυφθεί για να επανεκκινήσει η ελληνική βιομηχανία. Οπως τόνισε: «Για να καλύψουμε επενδυτικό έλλειμμα 25 δισ. ευρώ από το 2008 μέχρι σήμερα και να επιστρέψει η συμμετοχή της βιομηχανίας από το σημερινό 8% στα επίπεδα του 25% της ανεπτυγμένης βιομηχανικής Ελλάδας, φρονούμε πως απαιτούνται νέες επενδύσεις 100 δισ. ευρώ άμεσα. Το αργότερο μέσα σε μια 5ετία. Χωρίς βεβαίως να υπολογίζουμε στις ανάγκες μας αυτές και τις επενδύσεις που απαιτούνται για συντήρηση των μονάδων που λειτουργούν ακόμη. Και αυτές οι ανάγκες κοστολογούνται, ούτε λίγο ούτε πολύ, σε 10 δισ. ευρώ τον χρόνο. Από τα 160 δισ. ευρώ που χρειαζόμαστε έχουμε μόνο 20 δισ. του ΕΣΠΑ, της περιόδου 2014-2020. Τελειώνουμε όμως με το ΕΣΠΑ και τα τελευταία του 20 δισ. Αρα οι ιδιώτες πρέπει να επενδύσουμε 140 δισ. ευρώ όταν η αλήθεια είναι πως η εγχώρια αποταμίευση, λόγω απόσυρσης καταθέσεων και capital controls, δεν υπόσχεται τραπεζική χρηματοδότηση σε έκταση που να εξασφαλίζει ανάπτυξη. Σημειώστε δε ότι επενδύσεις αυτές δεν εντάσσονται σε αυτό που χαρακτηρίζεται ανάπτυξη. Είναι ανάγκη στην οικονομία. Είναι απαραίτητες μόνο για την επαναβιομηχάνιση της χώρας».

HeliosPlus