Ολοι οι ειδικοί περί τα τουριστικά αναλυτές προβλέπουν ακόμα μια χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Ανεξαρτήτως αυτού, ωστόσο, φαίνεται πως οι τουριστικοί επισκέπτες επιστρέφουν και στην Τουρκία και στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, τις οποίες απέφευγαν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων. Αυτό βεβαιώνει ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία ταξιδίων στον κόσμο, το βρετανικό Thomas Cook.

«Οι κρατήσεις θέσεων για διακοπές στην Τουρκία την εφετινή καλοκαιρινή περίοδο πλησιάζουν τα προηγούμενα επίπεδα, ενώ μεγάλη ζήτηση καταγράφουν και προορισμοί στη Βόρεια Αφρική, κυρίως η Τυνησία και η Αίγυπτος»
δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Thomas Cook Πίτερ Φανκχάουζερ.
Ο μάνατζερ της εταιρείας εξήγησε ότι η ελκυστικότητα των προορισμών αυτών ενισχύθηκε σημαντικά λόγω της κάμψης της τρομοκρατικής απειλής με την πάροδο του χρόνου και επίσης λόγω του άλματος στο κόστος των διακοπών που παρατηρείται στην Ισπανία. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους βρετανούς τουρίστες, σημαντικό ρόλο στην επιλογή προορισμού διαδραματίζει και το Brexit. Οι Βρετανοί δίνουν, δηλαδή, περισσότερη σημασία πλέον στα φθηνότερα τουριστικά πακέτα.

Ξεπέρασαν το μακελειό του 2016


«Ιδιαιτέρως η Τουρκία θα λέγαμε ότι επέστρεψε δυναμικά στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Πάντα ήταν ελκυστική, αλλά τώρα οι τιμές της είναι αχτύπητες λόγω της διολίσθησης της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας. Στους αντίποδες η Ισπανία, που έχει πάντα υψηλή ζήτηση, πλήττεται από τις συναλλαγματικές εξελίξεις. Αν ένας πελάτης έχει να διαλέξει μεταξύ ενός πεντάστερου ξενοδοχείου στην Τουρκία ή ενός τεσσάρων αστέρων στην Ισπανία, επιλέγει πλέον το καλύτερο προϊόν»
δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φανκχάουζερ.
Οι βρετανοί τουρίστες, ειδικότερα, επέστρεψαν γρήγορα στην Τουρκία. Οι Γερμανοί χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να ξεπεράσουν το μακελειό του 2016 στην Κωνσταντινούπολη, όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας πήρε μαζί του στον θάνατο 12 τουρίστες. Χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να ξεπεράσουν και την πολιτική όξυνση με την Αγκυρα, όπως σημειώνει ο Κρίστοφερ Τζάσπερ του Bloomberg.
Στον ευρωπαϊκό τουριστικό χάρτη επιστρέφει, όμως, και η Τυνησία. Διστακτικά μεν, αλλά επιστρέφει. «Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας. Δεν μπορείς ποτέ να εγγυηθείς την ασφάλεια, αλλά μπορείς να είσαι σίγουρος ότι τα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζεσαι παίρνουν το ζήτημα της ασφάλειας πολύ στα σοβαρά» δήλωσε ο κ. Φανκχάουζερ.
Η Thomas Cook έχει αποκαταστήσει από τη Βρετανία τρεις πτήσεις εβδομαδιαίως για την Τυνησία και σύντομα, για τους καλοκαιρινούς μήνες της αιχμής, θα αυξήσει τις πτήσεις της στις 11.
35 πτήσεις την εβδομάδα από τη Βρετανία
Στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής προσγειώνονταν 35 πτήσεις από τη Βρετανία εβδομαδιαίως πριν από την πολυαίμακτη επίθεση στο θέρετρο Σούσε τον Ιούνιο του 2015, όταν ένας οπλισμένος άνδρας άνοιξε πυρ στην παραλία και σε ξενοδοχεία δολοφονώντας 38 τουρίστες, κυρίως βρετανούς πελάτες της ανταγωνίστριας της Thomas Cook γερμανικής εταιρείας TUI AG.
Η Thomas Cook, που διοργάνωσε το πρώτο τουριστικό ταξίδι της με σιδηρόδρομο πριν από 175 χρόνια, θεωρεί ότι γρήγορα αναπτύσσονται, ως εναλλακτικοί, και άλλοι προορισμοί της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Κροατία, η Βουλγαρία και επίσης τα νησιά Σικελία και Σαρδηνία της Ιταλίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ