«Ασυμφωνία χαρακτήρων». Ετσι μονολεκτικά σχολίαζαν τραπεζικές πηγές την αιφνίδια παραίτηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Ανεδείκνυαν δε την κακή… χημεία με τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης αλλά και τα στελέχη του βασικού μετόχου του συστημικού ομίλου, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Η αλήθεια είναι ότι το κλίμα είχε αρχίσει να… στραβώνει από καιρό στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια του ιστορικότερου τραπεζικού ομίλου της χώρας. Παρά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του 2015, την πρόοδο στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την απεξάρτηση από τον έκτακτο μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος ELA, που έχει πετύχει μέχρι στιγμής μόνο η Εθνική, και το νοικοκύρεμα στις λειτουργικές δαπάνες ύστερα από ένα μεγάλο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, η «μουρμούρα» για το επίπεδο συνεργασίας του κ. Φραγκιαδάκη με τα μέλη του ΔΣ της ΕΤΕ και τις περισσότερες γενικές διευθύνσεις ήταν συνεχής τους τελευταίους μήνες.

Παράπονα στον SSM

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι μέλος της διοίκησης της τράπεζας έστειλε πρόσφατα επιστολή… διαμαρτυρίας στον επόπτη του συστήματος, τον SSM, ο οποίος ήταν θετικά διακείμενος προς τον κ. Φραγκιαδάκη. Σε αυτήν αναφερόταν στη δυσκολία συνεννόησης με τον διευθύνοντα σύμβουλο, γεγονός που, όπως υποστήριζε, λειτουργεί εις βάρος της λειτουργίας της τράπεζας.
Ακόμη χειρότερες ήταν οι σχέσεις του με το ΤΧΣ, τον μεγαλύτερο μέτοχο της Εθνικής, με ποσοστό 40%, μετά την κόντρα που ξέσπασε το φθινόπωρο του 2016 με αφορμή την επιλογή προσώπου για την προεδρία της τράπεζας.
Ο κ. Φραγκιαδάκης ήθελε τον Παναγιώτη Θωμόπουλο για αντικαταστάτη της κυρίας Λούκας Κατσέλη και το Ταμείο προωθούσε τον δικό του υποψήφιο. Τελικώς, πέρασε η επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής, ωστόσο το γυαλί είχε ήδη ραγίσει.
Σαν κερασάκι στην τούρτα ήλθε η πρόσφατη αποτυχία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο ελληνοαμερικανικών συμφερόντων σχήμα που είχε επιλεγεί ύστερα από διαγωνισμό λόγω της αδυναμίας του να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την ολοκλήρωση της συναλλαγής εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

Η απόφαση του ΤΧΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Martin Czurda είχε πριν από το Πάσχα προετοιμάσει το έδαφος, πραγματοποιώντας συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες, για την… έξοδο Φραγκιαδάκη με την πρώτη ευκαιρία. Αυτή του δόθηκε την Παρασκευή, με την υποβολή παραίτησης από τον κ. Φραγκιαδάκη, λίγο πριν από τις τρεις το μεσημέρι. Στο ΔΣ που ακολούθησε, έπειτα από μία ώρα περίπου, ομόφωνα όλα τα μέλη του την έκαναν δεκτή. Ενώ όταν προτάθηκε από μέλος του ΔΣ ο κ. Φραγκιαδάκης να παραμείνει στη θέση του μέχρι την επόμενη γενική συνέλευση των μετόχων, στις αρχές του καλοκαιριού, οι υπόλοιποι διαφώνησαν.
Ενδεικτική των διαθέσεων του ΤΧΣ είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής και στην οποία σημειώνεται πως «το Ταμείο σέβεται τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης, το οποίο χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης του».

Αλλαγή στρατηγικής

Πηγές από την τράπεζα αναγνωρίζουν ότι το τελευταίο διάστημα ήταν πιο εμφανής από ποτέ η διάσταση απόψεων μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου και των ανώτερων διοικητικών στελεχών της Εθνικής. Στο πλαίσιο αυτό, εξηγούν, ότι ο κ. Φραγκιαδάκης προτίμησε να δηλώσει ο ίδιος παραίτηση, ανοίγοντας τον δρόμο για την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της τράπεζας.
Ο πρόεδρός της Κώστας Μιχαηλίδης κατά τη διάρκεια του ΔΣ της Παρασκευής, αφού ευχαρίστησε τον κ. Φραγκιαδάκη «για το σημαντικό και δύσκολο έργο που επιτεύχθηκε κατά την τελευταία τριετία», αναφέρθηκε στην άμεση έναρξη εφαρμογής νέου στρατηγικού σχεδίου μετεξέλιξης και εκσυγχρονισμού του ομίλου προς το συμφέρον των εργαζομένων, των μετόχων και της ελληνικής οικονομίας.
Καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική Τράπεζα αναλαμβάνει μέχρι τη γενική συνέλευση ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος χαίρει της εκτίμησης της αγοράς καθώς θεωρείται τεχνικά καταρτισμένος, με μεγάλη εμπειρία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και αποτελεσματικός στη δουλειά του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ