Χώρο στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να υλοποιήσουν απερίσπαστες το πλάνο επιστροφής στην κανονικότητα θα δώσει το ΔΝΤ, μετά την επιτυχία τους στα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Ταμείου έχει αποφασίσει να μην επιμείνει στη θέση του για την ανάγκη ενός νέου γύρου ανακεφαλαιοποίησης 10 δισ. ευρώ.
Ο επικεφαλής του γραφείου του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Πόουλ Τόμσεν, μιλώντας σε πηγή του «Βήματος», στο περιθώριο της Εαρινής του Συνόδου τον περασμένο μήνα στην Ουάσιγκτον, προανήγγειλε τη συγκεκριμένη στροφή.
Οπως είπε, «δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε σε αυτή τη φάση άλλο «θόρυβο» για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα, αλλά ως εκεί, εφόσον πιάνονται οι στόχοι μείωσής τους. Τώρα εάν έλθουν εθελοντικές αυξήσεις κεφαλαίου μέσα στην επόμενη διετία, αυτές θα είναι καλοδεχούμενες».
Η αλλαγή πλεύσης του Ταμείου αποτελεί μια ανάσα για το εγχώριο σύστημα, καθώς επιτρέπει στις τραπεζικές διοικήσεις να εφαρμόσουν απερίσπαστες τη στρατηγική τους, με στόχο να καταστήσουν ξανά τα πιστωτικά ιδρύματα αυτόνομα χρηματοδοτικά, ισχυρά κεφαλαιακά και με υψηλούς δείκτες αποδοτικότητας.

Η σύνδεση με αγορές

Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι η επιστροφή στις διεθνείς αγορές αποτελεί μονόδρομο. Και αυτό διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες θα πετύχουν τη διεύρυνση των πηγών ρευστότητας, που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία τους και θα διατηρήσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, συνθήκη αναγκαία για την οριστική εξυγίανση των ισολογισμών τους και την παροχή νέων πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα.
Ορόσημο για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο αποτελεί αναμφίβολα η είσοδος στην ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, η έναρξη της οποίας τοποθετείται κάποια στιγμή την περίοδο 2022 – 2023. Ως εκ τούτου, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, θα πρέπει το αργότερο έως και το 2021 να έχουν μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια από το 45% σήμερα στα επίπεδα του 10%, για να πιάσουν τα κριτήρια ένταξης.

Η νέα στρατηγική

Οι δράσεις που σχεδιάζονται για επανασύνδεση με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και θεσμών για την έξοδο από το Μνημόνιο, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη… ορατότητα για τη γενικότερη πορεία της χώρας.
Οι βασικοί άξονες της στρατηγικής τους είναι οι εξής:
˜
Βελτίωση δεικτών ρευστότητας.
Οι τράπεζες στοχεύουν στην απεξάρτηση από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος ELA το αργότερο έως και τις αρχές του 2019. Ηδη η Εθνική Τράπεζα το έχει πετύχει, η Τράπεζα Πειραιώς θα το κάνει έως το φθινόπωρο, ενώ Eurobank και Alpha Bank θα ακολουθήσουν.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς θα σηματοδοτήσει την έξοδο του κλάδου από την… Εντατική.
Για τον λόγο αυτόν προγραμματίζονται νέες εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων ως και το τέλος του 2018, το ύψος των οποίων θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και τα 3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, θα γίνει προσπάθεια προσέλκυσης των μετρητών που βρίσκονται σε θυρίδες και σεντούκια. Το 2019 θα υπάρξει ένας ακόμη γύρος εκδόσεων, με τη διάθεση αυτή τη φορά τίτλων χωρίς εξασφαλίσεις (senior bonds), 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ ανά όμιλο.
˜
Κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Μπορεί οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το επιδιωκόμενο σταδιακό άνοιγμα της κάνουλας των δανείων, αλλά και η ανάγκη για διαφοροποίηση των εργαλείων άντλησης κεφαλαίων επιβάλλουν πρόσθετες κινήσεις.
Οι στόχοι μείωσης των επισφαλειών το 2018 είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι και για να επιτευχθούν θα χρειαστούν επιθετικότερες πωλήσεις δανείων, σε χαμηλές τιμές, αλλά και γενναίες ρυθμίσεις δανείων.
Η αναπόφευκτη χασούρα θα πρέπει να καλυφθεί από προβλέψεις.
Ως εκ τούτου, είναι πιθανό μέχρι το τέλος της χρονιάς να εκδοθούν ομόλογα που θα προσμετρώνται στην κεφαλαιακή επάρκεια, λειτουργώντας ως επιπλέον μαξιλάρι.
Ανάλογα δύσκολοι είναι και οι στόχοι για το 2019.
Εφόσον, λοιπόν οι συνθήκες το επιτρέψουν, δεν αποκλείονται εκδόσεις μετοχών από του χρόνου. Αρκεί να υπάρχει ζήτηση για ανάληψη ελληνικού ρίσκου και να βρεθεί ένα ελκυστικό αφήγημα για τους μετόχους…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ