Αριστα ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη η Alphabet, μητρική εταιρεία της Google. Παρά ταύτα, τα επισκίασε η νέα επιχειρηματική στρατηγική που ανακοίνωσε η εταιρεία, η οποία με «όχημα» τη σημαντική ανάπτυξη του κλάδου ψηφιακής διαφήμισης –είναι άλλωστε η βασική της δραστηριότητα –θα επενδύσει σε δραστηριότητες που εν ευθέτω χρόνω θα την καταστήσουν άμεση ανταγωνίστρια της Apple και της Amazon.
Η Alphabet θα επενδύσει εν προκειμένω στην κατασκευή εξοπλισμού που θα ενσωματώνει εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή πρωτογενούς περιεχομένου για την πλατφόρμα streaming που λειτουργεί, για το YouΤube και για τις υπηρεσίες πληροφορικής που παρέχει.
Πρόκειται για επενδύσεις με ορίζοντα μεσοπρόθεσμο ή και μακροπρόθεσμο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της γαλλικής «Le Figaro» στις ΗΠΑ Πιερ-Ιβ Ντιγκουά. Αλλά η μητρική της Google «έχει αποφασίσει να θυσιάσει τα περιθώρια κερδών της στη νέα αυτή στρατηγική» όπως χαρακτηριστικά γράφει.

Υψηλή κερδοφορία

Είναι όντως εντυπωσιακά τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου της Alphabet. Και γίνονται ακόμα εντυπωσιακότερα χάρη στις αλλαγές των λογιστικών μεθόδων υπολογισμού κάποιων μεγεθών που εφάρμοσε. Ετσι τα κέρδη της εταιρείας εκτινάχθηκαν κατά 73% υψηλότερα το πρώτο τρίμηνο του 2018 συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι και έφθασαν στα 9,4 δισ. δολάρια.
Οσο για τον τζίρο, αυξήθηκε κατά 24% και έφθασε στα 26,6 δισ. δολάρια. Τα νέα λογιστικά επέτρεψαν επίσης στην Alphabet να αποδώσει 2,4 δισ. δολάρια από τα κέρδη της επιχείρησης στις υπεραξίες από τις συμμετοχές της σε εταιρείες με τελείως διαφορετικές δραστηριότητες, όπως είναι η Uber και η Airbnb.
Το εντυπωσιακό με την καλιφορνέζικη εταιρεία είναι ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους τοποθέτησε 7,3 δισ. δολάρια σε επενδύσεις που φιλοδοξούν να αποφέρουν αποτελέσματα σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Πρόκειται για ποσό τριπλάσιο από εκείνο που είχε επενδύσει για τον σκοπό αυτόν η Alphabet τους πρώτους τρεις μήνες του 2017.

Καλωδιακές συνδέσεις

Οι επενδύσεις αυτές περιορίζουν τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας από το 27% στο 22%, γεγονός που δεν έγινε δεκτό με ενθουσιασμό στη Wall Street –οι αγορές δεν φημίζονται, άλλωστε, για την υπομονή τους.
Η οικονομική διευθύντρια της Alphabet Ρουθ Πόρατ αποκάλυψε κάποιες από τις μακρόπνοες επενδύσεις της εταιρείας. Πρόκειται για την επένδυση σε τρεις νέες υποβρύχιες καλωδιακές συνδέσεις, σε κέντρα διαχείρισης δεδομένων, σε εξοπλισμό δικτύου, αλλά και στην αγορά ενός κτιρίου αξίας 2,4 δισ. δολαρίων στην περιοχή Τσέλσι της Νέας Υόρκης, όπως και στην πρόσληψη δεκάδων μηχανικών! Μηχανικών με ειδικότητα στον σχεδιασμό νέων πρωτότυπων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων ικανών να εκτελούν περίπλοκες εργασίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικών με ειδικότητα στο περιεχόμενο βίντεο.
Ο ινδικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της Google Σουντάρ Πιτσάι εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σε δύο με τρία χρόνια θα έχουμε φθάσει στη θέση που επιθυμούμε σε ό,τι αφορά την παραγωγή και την πώληση κινητών τηλεφώνων και έξυπνων ηχείων». Πρόκειται, ασφαλώς, για συσκευές και τεχνολογικούς τομείς εν γένει στους οποίους κυριαρχούν σήμερα η Apple και η Amazon.
«Ασφαλώς έχει πολύ ακόμη δρόμο να διανύσει η Google για να ανταγωνιστεί την Apple, λόγου χάριν, στα έξυπνα κινητά. Για παράδειγμα, το τελευταίο τρίμηνο του 2017 η Google πούλησε περίπου 2 εκατ. συσκευές Pixel, ενώ η Apple πούλησε 77 εκατομμύρια iPhones» σημειώνει ο ανταποκριτής της «Le Figaro».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ