Στρατηγική συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών αεροσκαφών νέας γενιάς υπέγραψαν οι ανταγωνίστριες αεροναυπηγικές βιομηχανίες Airbus και Dassault Aviation. Η τεχνογνωσία αμφοτέρων είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη, καθώς η γαλλο-γερμανική Airbus μετέχει στην κοινοπραξία που κατασκευάζει το Eurofighter, ενώ η αμιγώς γαλλική Dassault κατασκευάζει τα Rafale.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο εταιρείες σημειώνουν ότι η European Future Combat Air System (FCAS) που δημιούργησαν θα έχει αντικαταστήσει έως το έτος 2040 όλα τα εν ενεργεία σήμερα αεροσκάφη. Και υπογραμμίζουν ότι «η συμφωνία θα κατοχυρώσει την αμυντική κυριαρχία και την τεχνολογική πρωτοπορία της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την Πολεμική Αεροπορία». Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας δεν έχουν ακόμη καθορίσει επακριβώς τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα συνεργασίας των δύο αεροδιαστημικών εταιρειών. Θεωρείται, όμως, βέβαιο ότι θα συμπεριληφθεί η κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και επικοινωνιακής τεχνολογίας.

Πίεση στους Βρετανούς

«Είναι σημαντικό για την άμυνα της Ευρώπης να μην εξαρτάται από την αγορά εξοπλισμού από τις ΗΠΑ» δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της Dassault Ερίκ Τραπιέ. Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του κλάδου Αμυνας και Διαστήματος της Airbus Ντερκ Χόουκ είπε ότι οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, ανάλογα με τις συμφωνίες που θα ρυθμίσουν το Brexit, θα αποφασίσουν αν θα συμπεριληφθούν και βρετανικές εταιρείες στα μελλοντικά σχέδια της FCAS.
Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική BAE Systems είναι σημαίνουσα εταίρος της Airbus στην κοινοπραξία του Eurofighter, ενώ την εποχή αυτή αναπτύσσει ένα μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος από κοινού με την Dassault. Εξάλλου, την ώρα που στη Γαλλία η Airbus και η Dassault ανακοίνωναν τη στρατηγική συνεργασία τους, η βρετανική Rolls Royce ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με την Airbus για την ανάπτυξη του UltraFan. Πρόκειται για έναν νέο κινητήρα αεροσκαφών που θα είναι κατά 25% οικονομικότερος σε καύσιμα από τον προηγούμενο Trend που χρησιμοποιείται στα επιβατικά Airbus A350.

Παρίσι – Βερολίνο

«Η συμφωνία είναι καθαρά πολιτική», εκτιμά ο Θίο Λέτζετ του BBC, καθώς «ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου στον απόηχο της απόφασης της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ». Ο βρετανός αναλυτής θυμίζει ότι πέρυσι ο πρόεδρος Μακρόν και η καγκελάριος Μέρκελ είχαν ανακοινώσει δημοσίως ότι οι δύο χώρες θα εργαστούν από κοινού για να κατασκευάσουν ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος. Η συμμαχία Airbus – Dassault είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.
Η πρόθεση των δύο πλευρών, πάντως, είναι να συνεργαστούν για να αναπτύξουν Μελλοντικά Αεροπορικά Συστήματα Μάχης (FCAS). «Εναν ολοκληρωμένο μηχανισμό κατασκευής όχι μόνο μαχητικών αεροσκαφών αλλά και drones και ασφαλών επικοινωνιακών συστημάτων. Η πολιτική βούληση είναι αυτή που έφερε κοντά δύο ιστορικά ανταγωνιστικές εταιρείες, την Airbus και την Dassault» γράφει χαρακτηριστικά ο Λέτζετ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ