Πέντε καυτά προβλήματα που αφορούν στην υπερφορολόγηση και την αδυναμία πρόσβασης στη χρηματοδότηση συνεχίζουν να απασχολούν τον εμπορικό κόσμο.
Παρά το γεγονός της βελτίωσης των οικονομικών δεικτών της χώρας και της επικείμενης ολοκλήρωσης του προγράμματος προσαρμογής, οι έμποροι δεν έχουν δει αυτό το θετικό κλίμα να αποτυπώνεται στην καθημερινότητά τους.
Τα εμπόδια που συναντούν, αποτυπώθηκαν στη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε η Ελληνική Συνομοσπονδία
Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου και περιγράφηκαν από τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη είναι:
∙Τα κόκκινα δάνεια και η ανάγκη διευθέτησής τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο «είναι διαπιστωμένο ότι λίγοι οφείλουν τα πολλά και πολλοί τα λίγα και άρα οι αναγκαίες ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν χωρίς ιδιαίτερες απώλειες για την οικονομία και την κοινωνία».
∙Ο εξωδικαστικός μηχανισμός. Είναι το μοναδικό εργαλείο που αυτήν την στιγμή είναι διαθέσιμο στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις και αυτό που προέχει είναι να καταστεί πιο λειτουργικό και περισσότερο προσβάσιμο στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
∙Η φορολογία. «Ο εμπορικός κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να περιμένει τα αντίμετρα και ζητάει άμεση μείωση της υπερφορολόγησης της επιχειρηματικότητας», τονίζει ο κ. Κορκίδης.
∙Οι ασφαλιστικές εισφορές. Ενόψει της προσεχούς δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ, οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις αναμένουν να δουν πως θα διαμορφωθεί το τοπίο, ελπίζοντας στην εξισορρόπηση ενός συστήματος που στην παρούσα φάση του προβλέπει μεν χαμηλές εισφορές για μία μερίδα ασφαλισμένων, με μηδενική ωστόσο ανταπόδοση και σύνταξη.
∙Η υλοποίηση ενός επιχειρηματικού ακατάσχετου λογαριασμού, ο οποίος εξαγγέλθηκε αλλά δεν πραγματοποιήθηκε. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναφέρεται στην πρωθυπουργική εξαγγελία που δεν εφαρμόστηκε. Όπως εξηγεί «μέσω του λογαριασμού αυτού, η επιχείρηση θα μπορεί να ικανοποιεί βασικές λειτουργικές ανάγκες και υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ, τους εργαζομένους και τους προμηθευτές της».
∙ Οι εναλλακτικές μέθοδοι χρηματοδότησης μπροστά στην ανυπαρξία της τραπεζικής. Μικροδάνεια, crowdfunding και εταιρικές εγγυήσεις μπορεί να αποτελέσουν τα εργαλεία που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, μέχρι την επανέναρξη της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.